GIBRALTAR: Hele 83,7 prosent av innbyggerne på det britiske territoriet Gibraltar fant veien til stemmeurnene. Omtrent 96 prosent stemte for å bli i EU. Foto: Jon Nazca/Reuters 
GIBRALTAR: Hele 83,7 prosent av innbyggerne på det britiske territoriet Gibraltar fant veien til stemmeurnene. Omtrent 96 prosent stemte for å bli i EU. Foto: Jon Nazca/Reuters Vis mer

Overveldende bli-flertall for klippefaste briter

Gibraltar frykter «trusselen» fra Spania. 96 prosent stemte for å bli i EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ved 1-tida i natt kom de aller første resultatene fra britenes folkeavstemming. Hele 83,7 prosent av de 32 000 innbyggerne på det britiske territoriet Gibraltar fant veien til stemmeurnene. Bare 4,9 prosent av dem stemte for å forlate unionen.

- Utmelding av EU ville utgjøre en eksistensiell trussel for Gibraltar fra en økonomisk synsvinkel. Vår modell er fullstendig avhengig av bevegelsesfrihet for personer, varer, kapital og tjenester i dette markedet med 520 millioner innbyggere. Argumentene for utmelding er meningsløse, det ville være å gå tilbake til det attende århundret, sa Fabian Picardo, regjeringssjefen, i Gibraltar, tidligere denne uka.

Britiske nasjonalister

Gibraltar lever fullstendig av det indre fellesmarkedet i EU. Markedet i EU teller 520 millioner mennesker. Markedet i Gibraltar teller de 32 000 innbyggerne på «Klippen», som de kaller denne britiske enklaven sin.

Gibraltar måler bare 6,8 kvadratkilometer, og er omringet av Spania og Middelhavet. Innbyggerne er britiske nasjonalister, som få. Noe også valgresultatene fra EU-avstemmingen viser.

Frykter Spania

Klippe-borgerne lever under frykten for at det oversjøiske området kan havne i Spanias hender, som har krevd å få tilbake «El Peñón», som landet tapte til Storbritannia i 1713.

- KAN FÅ ENORME KONSEKVENSER: Erik Bruce i Nordea frykter en dominoeffekt: - Hvis dette setter i gang liknende prosesser i andre land, spesielt Euro-land, kan dette få enorme konsekvenser også i Norge. Video: DBTV Vis mer

Dersom britene stemmer seg ut av EU vil Spania «dagen etterpå» kreve Gibraltar tilbake, har den spanske utenriksministeren, José Manuel García-Margallo, uttalt.

Et britisk farvel til unionen vil også bety at grensa mellom Gibraltar og Spania blir den nye yttergrense for EU. En grense Spania vil kunne stenge når det måtte passe.

Grensa ble sist stengt av den spanske diktatoren Francisco Franco i 1969, og forble stengt i 16 år. Men da Spania kom med i EU i 1986 måtte grensa åpnes helt.