Amazonas brenner

- Overveldende. Har aldri opplevd liknende

Amazonas brenner: Torsdag startet Regnskogsfondet å samle inn penger. De håpet på 50 000, men har fått inn nær sju millioner kroner gjennom helga.

IKKE MYE REGNSKOG: Hittil i år har det vært over 70 000 branner i Amazonas-regnskogen, som får stadig flere menensker til å reagere. Blant disse mange nordmenn. Bildet er fra en brann i Amazonas-delen Boca do Acre i helga. Foto: Bruno Kelly / Reuters / Scanpix
IKKE MYE REGNSKOG: Hittil i år har det vært over 70 000 branner i Amazonas-regnskogen, som får stadig flere menensker til å reagere. Blant disse mange nordmenn. Bildet er fra en brann i Amazonas-delen Boca do Acre i helga. Foto: Bruno Kelly / Reuters / ScanpixVis mer

I flere måneder har ansatte i Regnskogsfondet sett, og forsøkt å advart om, den faretruende utviklingen i Amazonas-regnskogen i Brasil: Stadig større del av regnskogen hogges ned - samtidig som det hittil i år er registrert over 70 000 barnner i Brasil, som er en økning på 83 prosent fra i fjor.

GLAD: Generalsekretær i Regnskogsfondet, Øyvind Eggen, og hans ansatte jubler over høyt klimaengasjement hos nordmenn. Foto: Regnskogsfondet
GLAD: Generalsekretær i Regnskogsfondet, Øyvind Eggen, og hans ansatte jubler over høyt klimaengasjement hos nordmenn. Foto: Regnskogsfondet Vis mer

- Vi så gradvis flere tegn på at situasjon var ille. Det vi hadde fryktet skulle skje under president Jari Bolsonaro, så ut til å skje, men enkelttegnene påkalte ikke nyhetenes interesse, sier Øyvind Eggen, generalsekretær i Regnskogsfondet.

50 000-håp

Torsdag startet organisasjonen en innsamlingsaksjon på Facebook, under tittelen Amazonas brenner!

- Målet var å få inn 50 000. Etter tre døgn har vi fått inn over seks millioner kroner fra over 33 000 givere. Det er overveldende og vi har aldri opplevd noen lignende, sier Eggen, og fortsetter:

TRAPPER OPP INNSATSEN: Verdens største regnskog står i brann - nå sender Brasils president inn soldater i kampen mot flammene. Reporter: Geir Jone Karlsen. Video: AP. Vis mer

- I månedsvis har vi vært fortvilet over situasjonen og følt oss litt alene. Pengene er en ting, men denne følelsen av at folk støtter oss betyr enormt mye, sier han.

Som hvalen med plast

Dagbladet har fulgt med på innsamlingssida gjennom helga, og ser at antall givere stiger jevnt og trutt.

- Jeg tror brannene i Amazonas har hatt samme funksjon som hvalen på Vestlandet, som døde av plast i magen: Bildet er et lite bilde av et større bilde, og som gjør at folk forstår det store bildet, sier Eggen.

Regnskogsfondet får ikke bare penger fra nordmenn, og har derfor laget en egen side på engelsk.

- Det som er veldig sterkt for oss på kontoret, er at vi i årevis har levd på et begrenset antall sterkt engasjerte givere. Nå er det over 30 000 som er med og støtter oss og viser oss tillit. Vi opplever dette som en marsjordre: Vi skal gjøre enda mer for å bevare regnskogen, sier Eggen.

Innsamlingsaksjonen er ikke øremerket til regnskogen i Brasil, men er generell, ifølge Eggen.

- Men vi lytter til giverne og vet hvorfor de gir nå, så vårt arbeid i Brasil blir økt. Men nå brenner det også i regnskogene i Kongo og Indonesia, og noe vil også gå dit, sier Eggen.

- Ekstremt umusikalsk

I går ble det klart at Norge og de andre EFTA-landene har inngått en handelsavtale med Brasil og de andre Mercosur-landene.

Avtale-tidspunktet høstet voldsom kritikk fra mange. Også lederen av Regnskogsfondet synes det var feil av Norge å inngå en slik avtale på samme tid som regnskogene brenner - og hogsten i landet øker, til tross massive protester i Brasil og i verden forøvrig.

- Å inngå en handelsavtale med Brasil kan være en bra ting, men ikke nå. Jeg mener det eneste riktige for Norge hadde vært å fryse forhandlingene, sier Eggen.

- Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen sa i går at de har forhandlet om handelsavtalen fra 2016, og at Norge via avtaleteksten er med på å påvirke Brasil i riktig klimaretning, sier Dagbladet.

- Avtaleteksten er ikke offentlig, så jeg kan ikke si mye om den nå. Men nettopp fordi den har vært forhandlet siden 2016, så er timingen maksimalt uheldig. Den internasjonale verden ser nå at Norge nylig sluttet å gi støtte til Amazonasfondet, samtidig som de inngår en handelsavtale. Det er ekstremt umusikalsk, sier Eggen og avslutter:

- Det kan godt være at å inngå en handelsavtale på sikt kan være riktig for å hjelpe regnskogen, men akkurat nå ville det eneste riktige være å fryse forhandlingene og legge press på Bolsonari og hans regjering.