Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Overveldende seier for Thailands statsminister

Milliardæren får fortsette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Thailands statsminister Thaksin Shinawatra og hans parti Thai Rak Thai vant en massiv seier under valget søndag, ifølge valgdagsmålinger.

Partiet vant i 329 av 400 valgkretser og vil få 399 av de 500 plassene i nasjonalforsamlingen, viser målingene i regi av seks fjernsynsstasjoner og et universitet.

Det største opposisjonspartiet, Demokratene, vil få 80 plasser, ifølge målingene, mens Thai Rak Thais («Thaier elsker thaier») tidligere koalisjonspartner Chart Thai, bare får 20 plasser. Det nydannede Mahachon-partiet får bare én plass, dersom målingene slår til. Selv om alle opposisjonspartiene går sammen, vil de likevel ikke ha nok representanter til å fremme mistillitsforslag mot regjeringen.

Innrømmet nederlag

Demokratene innrømmet søndag nederlaget og sa at Thaksin nå kan danne ettpartiregjering.

Det var på forhånd ventet at den svært populære mangemilliardæren Thaksin ville bli den store seierherren søndag. Men valgdagsmålingene tyder på et langt bedre resultatet enn det som var spådd.

Demokratene klaget over utbredt kjøp av stemmer i de sørlige delene av landet, der opposisjonspartiet står sterkt. Slik stemmekjøping er ikke uvanlig i Thailand.

Egenmektig

Både opposisjonen og menneskerettsgrupper har uttrykt bekymring for det de mener er Thaksins autoritære og egenmektige styre. Forretningsmannen og mangemilliardæren Thaksin blir av mange sammenlignet med Italias statsminister Silvio Berlusconi. Thaksin blir særlig kritisert for en brutal militær kampanje mot muslimske separatister sør i landet.

- Vi vil danne en ettpartiregjering, sa Thaksin til en jublende menneskemengde da han avsluttet sin valgkamp i Bangkok fredag, og vendte dermed ryggen til sin koalisjonspartner, Chart Thai-partiet.

Thailands 44 millioner velgere gikk til urnene bare seks uker etter flodbølgekatastrofen i Indiahavet, som kostet nesten 5.400 mennesker i Thailand livet.

Offisielle resultater er ventet senere søndag.

(NTB)