Øving gjør mester

Navn: Bente Martinsen Alder: 26 Yrke: Skiløper

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Bente Martinsens VM-gull er bare ytterligere en bekreftelse på en av idrettens største selvfølgeligheter: Det hjelper å trene.

Da norske skijenter gjorde reint bord i Kollen-VM tidlig på 80-tallet, var grunnlaget av samme type som Bente Martinsen har skaffet seg gjennom de siste sesongene: Trening, trening og atter trening. Ingen norske skiløpere, Bjørn Dæhlie inkludert, trener mer enn Bente Martinsen. Med sine 850 timer i året øver hun flere hundre timer mer enn enkelte av lagvenninnene, og spenningen omkring hennes mesterskapsgjennombrudd har egentlig bare handlet om når kroppen har kunnet dra maksimal nytte av det grunnlagsarbeidet hun har bedrevet. Nå er tida kommet.

Som datter av Stafett-Martin har gårsdagens verdensmester en viss arvelig langrennsbelastning, men hun hevder hardnakket at pappa Odd ikke har vært noen pådriver. - Jeg har fått utvikle meg helt på egen hånd, sier hun. Alene og alene, fru Blom. Det har ikke akkurat vært fritt for langrennsekspertise i skjørtene rundt Bente Martinsen. De siste par årene har Dag Kaas, sentral i 1980-åras gullsesonger, kommet inn sentralt på treningsfronten. Dessuten var gårsdagens bronsevinner på herresprinten, Odd-Bjørn Hjelmeset, samboer med Bente inntil ganske nylig.

Nå er det langrennslandslagets manager Geir Skari som deler hjem med Bente. Og det kan passe med en økonomiforstandig i familien, for Bente Martinsen er en av de få kvinnene som tjener gode penger på langrennssporten. Allerede som 23-åring hadde Bente Martinsen en sjusifret inntekt i likningsboka. Nå kan hun, som dronning i Ski-Norge, tjene akkurat så mye hun vil.

Hun ble verdensmester i klassisk stil i går, men vinner ikke jaktstarten i fristil i dag. Enn så lenge er det bare i den klassiske stilen hun er en av verdens beste løpere. I vinterens NM mistet hun et halvminutt av forspranget ned til Elin Nilsen på den 10 kilometer lange fristildistansen, men vant likevel.

Det til tross for at noen eksperter holder henne for å være et av de aller største talentene innen, ja nettopp, fristil. Hun har en «motor» som gjør at hun tåler all den treningen som er nødvendig. I løpet av et år eller to har hun også skøyteteknikken. Hun har fått en viss framgang etter å ha terpet tekniske detaljer med treneren til Ådne Søndrål. For hans elever gjelder det stort sett bare å holde seg på beina.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer