Vulkan i Stillehavet:

Øy i Stillehavet blir ubeboelig. Tusener må evakuere etter vulkanutbrudd

Frykter at øya kan bli ubeboelig etter vulkanutbrudd.

VULKAN: Vulkanen Manaro har vært aktiv siden september i fjor. Nå kan hele øya bli ubeboelig. Foto: AFP PHOTO / Thomas BOYER
VULKAN: Vulkanen Manaro har vært aktiv siden september i fjor. Nå kan hele øya bli ubeboelig. Foto: AFP PHOTO / Thomas BOYER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Innbyggerne på øya Ambae må evakueres på grunn av den aktive vulkanen Manaro. Ambae tilhører landet Vanuatu, som består av en rekke mindre øyer, og ligger 1 750 kilometer øst for Australia.

Beboerne vil trolig aldri kunne vende tilbake til øya, skriver The Guardian.

Gjør skade på hjem og avling

Ambae Island har en befolkning på 11 000 mennesker. For andre gang på et halvt år er vulkanen aktiv. Stadig vekk spruter den ut aske og gass, og er til skade for både hjem og avlinger på øya.

Befolkningen opplever puste- og helseproblemer og vulkanen truer både liv og levebrød. Store deler av øya er nå dekket av vulkanens aske, og deler av befolkningen blir evakuert.

En av øyas beboere, Nadia Kanegai, sier til Radio New Zealand at beboerne på øya er redde.

FRYKTER UTBRUDD: Faren er fortsatt overhengende for at vulkanen Agung på Bali i Indonesia kan få sitt første utbrudd på over et halvt århundre. Video/bilde: CNN / AP / Antara Foto / Nyoman Budhiana / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

– Vestsiden av øya er dekket av aske og det er mørkt på grunn av all røyken. Det er også mye gass. Folk er redde, sier Kanegai.

Tomt for mat

En lokal prest kaller situasjonen for desperat.

Han forklarer at det er i ferd med å gå tomt for mat til befolkning og dyr. Vannet er forurenset av asken.

Ifølge politiet er nødhjelp allerede på plass og det forventes at hæren vil ankomme seinere denne uka, for å bistå med evakueringen, som nå anses for å bli permanent.

– Folks liv må være vår første prioritet, uttalte landets statsminister Charlot Salwai, under den første evakueringen som skjedde allerede i oktober.

Naboøyer

– I slike tider er det sårbare grupper som kvinner, barn og eldre som er mest berørt, sier Avio Robert, koordinator for Vanua'aku-partiet til avisa Vanuatu Daily Post.

Det pågår nå forhandlinger mellom myndighetene på flere av øyene i nærheten, om hvorvidt Ambae kan få tilgang på land. Øyene Maewo eller Pentecost ligger nært Ambae, men likevel i sikker avstand fra den aktive vulkanen.

Vanuatu er ikke fremmed for naturkatastrofer, og den sørlige Stillehavsnasjonen har blitt vurdert som det mest risikable landet i verden, ifølge studie fra FN i 2016.

Flere aktive vulkaner

Henrik H. Svensen, geolog ved UiO, forklarer at det er svært mange vulkaner i dette området, og at Vanuatu i hovedsak består av vulkaner.

– 13 av de store øyene er vulkanøyer. Ni av disse er aktive, sier Svendsen.

Han forklarer at jordplata som Australia ligger på, presses ned under øyene. I det plata presses nedover i dypet, øker temperaturen og bergarter smelter. Resultatet er at magma strømmer oppover og danner vulkaner, som igjen bryter havoverflaten og bygger opp øyer.

– Øyene her har bygget seg opp fra havbunnen. Vulkanen Manaro kan være mer enn 10 millioner år gammel, og har bygget seg opp fra 2000 meters dyp, sier Svendsen.

– Store problemer

– Manaro beskrives som en veldig aktiv vulkan, som gikk inn i en svært aktiv fase i september i fjor. Dette har skapt store problemer, blant annet er drikkevannet forurenset av asken.

Svensen viser til Smitsonian Instituion i USA, som blant annet registrerer aktiviteten til vulkaner verden over. Historiske utbrudd fra Manaro er små i den store sammenhengen, og klassifiseres som 3 på den såkalte vulkanske eksplosivitetsindeksen (VEI), som går fra 0 til 8.

– Selv om utbruddet bare ligger på VEI 3, kan det få alvorlige konsekvenser. Dette er ei lita øy, og det kan være vanskelig å slippe unna et utbrudd, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer