Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Japansk øy har forsvunnet

Øya forsvant under havoverflaten, uten at noen la merke til det

Flere øyer blir borte fra kartet.

BORTE: Den japanske øya Esanbe Hanakita Kojima har forsvunnet under havoverflaten. Foto: AFP / NTB Scanpix
BORTE: Den japanske øya Esanbe Hanakita Kojima har forsvunnet under havoverflaten. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ei øy i Japanhavet har nylig forsvunnet fra kartet. Ingen vet når det har skjedd.

Øya Esanbe Hanakita Kojima tilhører formelt Japan, men har vært sentral i en langvarig og betent drakamp med Russland.

Japans innbyggere ble i september gjort oppmerksom på at øya muligens kan ha forsvunnet, da den kjente forfatteren Hiroshi Shimizu besøkte landsbyen Sarufutsu på en øy kun 500 meter unna, for å skrive en oppfølger til sin bildebok om Japans «skjulte» øyer, ifølge den japanske avisa The Asahi Shimbun.

Da han ikke kunne finne den ubebodde øya, skal han ha varslet de lokale fiskemyndighetene. De sendte ut båter på leting som heller ikke kunne lokalisere den, og konkluderte med at den må ha forsvunnet under havoverflaten.

Sunket i havet

Den japanske kystvakta forteller at øya sist ble undersøkt i 1987. Da raget den kun 1,4 meter over havet.

Deres eksperter tror øya har forsvunnet i bølgene på grunn av erosjon fra vind og smeltede isflak som kan ha drevet fra Okhotskhavet. Det skal ha skjedd helt ubemerket av innbyggerne i Sarufutsu.

Ei gruppe gamle fiskere fortalte avisa at de kan huske å ha sett øya for noen tiår siden, men at de siden har unngått området fordi navigasjonssystemene registrerte den som et undervannsrev.

Mister territorie

Så seint som i 2014 ble Esanbe Hanakita Kojima, som er en del av øykjeden Kurilene, navngitt av de japanske myndighetene. Det ble gjort for å utvide landets økonomiske sone.

Ifølge BBC er nemlig Kurilene omgitt av innbringende fiskeområder, og på havbunnen ligger det trolig rike gass- og oljereserver. Nettopp derfor har øykjeden vært en sentral brikke i konflikten mellom Japan og Russland.

Under Stillehavskrigen på 1940-tallet ble Kurilene kapret av Sovjetunionen, og siden da har det vært en intens drakamp mellom de to stormaktene om hvilket land øyene tilhører. På grunn av dette har de fremdeles ikke signert en fredsavtale for å ende andre verdenskrig.

Nyhetskanalen CNBC meldte imidlertid i september at en avtale kan være på trappene, etter et møte mellom de to landenes statsledere.

Ikke den eneste

Japan er ikke det eneste landet som har mistet ei øy den siste tida. Forrige uke ble det bekreftet at East Island, som er en del av øygruppa Hawaii, ble vasket vekk etter orkanen Wakama tidligere samme måned.

Forsvinningene sees i sammenheng med ekstremværet og havnivåstigningen, som er kjente konsekvenser av den globale oppvarmingen.

I oktober la FNs klimapanel fram en mildt sagt nedslående rapport. Den fastslo at samtlige av verdens land må legge ned en nærmest overmenneskelig innsats og enorme investeringer for å begrense de dramatiske konsekvensene.

- Det vil kreve endringer vi ikke har sett maken til tidligere, sa IPCCs leder Hoesung Lee.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!