RURALT: Slik ser det ut på den lille øya Canna utenfor den skotske kysten, som i helga ble utsatt for et lite - men for øyboerene sjokkerende - tyveri. Foto: NTB Scanpix
RURALT: Slik ser det ut på den lille øya Canna utenfor den skotske kysten, som i helga ble utsatt for et lite - men for øyboerene sjokkerende - tyveri. Foto: NTB ScanpixVis mer

Øya hadde ikke opplevd kriminalitet på 50 år. Men etter helgas hendelse vil de begynne å låse døra

- Vi er alle ganske fortvilte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Øygruppa Hebridene utenfor den skotske kysten ble for 1000 år siden raidet av vikingene, og var ei stund underlagt Norge og kong Magnus Berrføtt.

Nå for tida er det imidlertid en armé av måker som står for mesteparten av urolighetene deromkring. 

Men sist fredag skjedde det noe som ikke skal ha skjedd på 50 år på den lille øya Canna, ifølge Aberdeen Press & Journal.

Da Julie McCabe skulle åpne øyas eneste butikk, la hun merke til at noen blant annet hadde tømt sjokolade- og kjeksbeholdningen, i tillegg til å ta med seg seks strikkeluer i ull.

Butikken står nemlig åpen om natta, slik at fiskerne i området skal kunne gå inn på natta og kjøpe det de trenger. Betaling legges i en krukke på disken og det man handler skal føres opp i ei bok. 

Canna har et innbyggertall på bare 26 og har ingen politistasjon eller lensmann.

Ifølge Aberdeen Press & Journal har ikke øya opplevd noen form for kriminalitet siden noen stjal en treplate fra ei kirke på 1960-tallet - et tyveri som fremdeles står uoppklart.

Øyboerne er nå sjokkerte over hendelsen.

- Vi er alle ganske fortvilte. Jeg gikk inn i butikken og så at masse varer var borte. Jeg fikk en dårlig følelse. Ingen penger var borte, bare varer for godt over 2000 kroner. Jeg er helt fra meg over at noen har vært inne i butikken og gjort dette mot det lille samfunnet vårt, sier Julie McCabe til avisa.

Tyveriet kan nå få konsekvenser for tillitsforholdet butikkeieren har til kundene sine. 

- Vi vurderer å sette opp et overvåkingskamera, men det strider jo mot hele ærlighetsgreia. Og vi må vurdere å begynne å låse døra om natta, sier butikkeieren.