Øya Kim og Trump skal møtes på har en mørk fortid

Øya Sentosa omtales som «øya der døden kommer bakfra».

HENRETTELSER: Stranda på øya Sentosa ble brukt til massehenrettelser av singaporkinesere. Foto: AFP PHOTO / Roslan RAHMAN / NTB scanpix
HENRETTELSER: Stranda på øya Sentosa ble brukt til massehenrettelser av singaporkinesere. Foto: AFP PHOTO / Roslan RAHMAN / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er under ei uke til møtet de færreste trodde noen gang kom til å finne sted, etter planen faktisk skal gjennomføres. Da skal USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un møtes ansikt til ansikt i Singapore.

De to skal møtes på øya Sentosa, som best kan beskrives som et ferieparadis. Men øya skjuler en mørk fortid, skriver The Guardian.

«Øya der døden kommer bakfra»

Fram til 1972 var øya kjent som Pulau Belakang Mati, som betyr noe sånn som «øya der døden kommer bakfra».

Akkurat hva navnet stammer fra, er usikkert. Noen mener det kommer fra piratene og drapene som en gang i tiden ble forbundet med denne regionen, mens andre mener det kommer fra et sykdomsutbrudd på 1840-tallet, som kostet nesten alle som bodde der livet, skriver The Telegraph.

Også i nyere tid er Sentosa forbundet med ganske utrivelige ting. Øya ble nemlig brukt av Japan som fangeleir for australske og britiske soldater etter at de allierte styrkene overga seg til Japan i 1942.

Øya ble også brukt til massehenrettelser av singaporkinesere, inkludert sivile, som var mistenkt for å drive med antijapanske aktiviteter.

Mange av henrettelsene fant sted på øyas strand, der det nå ligger en 18-hulls golfbane.

Men der Sentosa har en blodig historie, skjedde det noe med øya da Singapore bestemte seg for å gjøre øya til et ferieparadis. I 1972 ga de øya navnet den bærer nå. Sentosa betyr «fred og ro».

AMPERT: Det første året for Donald Trump som president har vært innholdsrikt. Video: CNN/Reuters/DRPK Today Vis mer

Luksuriøse omgivelser

Det er luksuriøse omgivelser som venter de to statslederne når de skal sette seg ned med hverandre, i et møte Trump nok håper fører til at Kim går med på å gi fra seg sine atomvåpen.

De to skal møtes på Capella hotell, et femstjerners hotell med 112 rom. Det ble bygd allerede på 1880-tallet, da det huset britiske offiserer og deres familie.

I tillegg til de luksuriøse omgivelsene er øya såpass isolert at den er lett å sikre i forkant av toppmøtet.

Veien som forbinder Sentosa til fastlandet kan stenges for trafikk, og myndighetene i Singapore har også stengt av deler av området rundt hotellet.

Kuvending etter avlysning

Dermed skal i alle fall de to lederne og deres rådgivere ha de beste forutsetninger for å komme til en enighet under toppmøtet, som lenge hang i en veldig tynn tråd.

Møtet ble først annonsert 10. mai, men bare to uker etter kom kontrabeskjeden. Trump ville likevel ikke møte Kim.

Avlysningen fulgte etter flere dager med til dels krasse retoriske spark fra begge sider. Nord-Korea så rødt da USA visepresident og Donald Trumps sikkerhetsrådgiver, John Bolton, hadde tatt til orde for en «Libya»-modell når det gjelder Nord-Korea.

Amerikanerne tenkte nok på at Muammar al-Gaddafi la ned sitt atomvåpenprogram i 2003, mot at sanksjoner mot landet ble løftet. Men nordkoreanerne hadde nok Gaddafis endelikt i tankene. Han ble som kjent styrtet og drept.

Da «Libya-modellen» ble nevnt fra høyeste hold i USA, kalte nordkoreanerne visepresident Pence for «ignorant og dum» og sa at «USA kan også få smake en forferdelig tragedie som de ikke har opplevd eller forestilt seg fram til nå».

Det fikk Trump til å avlyse møtet, selv om han holdt døra på gløtt for å møte Kim på et seinere tidspunkt.

Men ei uke etter kom beskjeden om at møtet likevel ville finne sted, til avtalt tid og sted på Sentosa i Singapore 12. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer