Taiwan frykter Kina:

Øya som er midt i skuddlinjen

Den lille øya er en del av Taiwan. I bakgrunnen lurer Kina. De gamle husker hvordan øya ble bombardert, mens de unge frykter historien vil gjenta seg.

TAIWAN OG KINA: Denne lilla øya er en del av Kinmen-øygruppa, en del av Taiwan. Bak lurer Kina. Dette bildet er blitt en illustrasjon på den betente og kompliserte konflikten mellom Kina og Taiwan. Foto: Reuters / NTB
TAIWAN OG KINA: Denne lilla øya er en del av Kinmen-øygruppa, en del av Taiwan. Bak lurer Kina. Dette bildet er blitt en illustrasjon på den betente og kompliserte konflikten mellom Kina og Taiwan. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I takt med at Kina blir stadig mer selvhevdende, blir den autonome øygruppa Taiwan satt i en stadig større skvis.

Nå diskuterer analytikere og eksperter fra hele verden åpenlyst mulighetene for en væpnet konflikt, hvor også USA potensielt sett kan dras inn i konflikten.

Få eksempler, om noen, illustrer dette bedre enn bildene av Kinmen-øyene. Øygruppa er en del av Taiwan, men ligger bare noen eiendommeklers steinkast unna byen Xiamen i Fastlands-Kina.

Beboerne på denne øygruppa frykter å havne i kryssilden i en eventuell kinesisk intervensjon, skriver The Guardian.

NYTT ATOMMISSIL: Eksperter hevder Kinas nye atommissil DF-41 flyr med 25 ganger lydens hastighet, og kan nå USA på bare 30 minutter. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Anerkjenner ikke Taiwan

Men aller først litt om konflikten mellom Taiwan og Kina.

Det kinesiske lederskapet mener Taiwan er en del av Kina, og har det som uttalt mål å forene hele Kina. De venter bare på at den autonome øygruppa vil føye seg, og har ikke utelukket å bruke makt for å legge grunnlag for eventuell føyelighet.

Samtidig ønsker en betydelig andel av befolkningen på Taiwan seg formell uavhengighet og frihet. Det er i praksis det Taiwan har i dag, med noen begrensninger. Offisielt heter Taiwan Republikken Kina, mens det man vanligvis forbinder med Kina – Fastlands-Kina – heter Folkerepublikken Kina.

For ikke å forarge Kina, har en stor del av verdens stats- og regjeringssjefer valgt å ikke anerkjenne Taiwan som en selvstendig nasjon, til tross for at Taiwan har sin egen grunnlov og demokratisk valgte ledere.

ENORME PROTESTER: To millioner mennesker skal ha demonstrert i Hongkong søndag. Innbyggerne i Hongkong demonstrerer mot et lovforslag som gjør det mulig å utlevere mistenkte i straffesaker til Kina. Video: CNN Vis mer

«Leker med ilden»

Det er ikke uten grunn at flere analytikere har tatt til orde for at konflikten kan ende i en væpnet konflikt.

Bare det siste året har Kina trappet kraftig opp sin tilstedeværelse rundt Taiwans luftrom og maritime grenser. For første gang på to tiår fløy kinesiske jagerfly inn i Taiwans luftrom i august i fjor.

Flere dager etter hverandre i januar i år, måtte Taiwans luftforsvar på vingene for å avskjære kinesiske jagerfly. Da kom kinesiske myndigheter med en advarsel til Taiwan:

«De som leker med ilden vil selv bli brent», het det i en uttalelse fra Beijing.

De la til:

«Uavhengighet for Taiwan betyr krig».

OPPRUSTNING: Kina øker forsvarsbudsjettet med 8,1 prosent. Hvordan bruker de pengene? Svarene får du i denne reportasjen fra CNN. Vis mer

Søkte tilflukt

Den pensjonerte læreren Tsai Li-chu bor på Kinmen-øyene. Kvinnen i 70-åra husker fremdeles hvordan øya hun bor på ble bombardert av Fastlands-Kina på 1970-tallet.

– Jeg husker jeg måtte løpe til tilfluktsrommet med barna, mens jeg bar babyen, sier Tsai til The Guardian.

Det som falt var som oftest ikke bomber, men prosjektiler med propaganda, som først stoppet mot slutten av 70-tallet da USA formelt anerkjente Kina og kuttet de diplomatiske båndene med Taiwan.

Siden har de aldri gjenopptatt formelle diplomatiske bånd, men USA har likevel forsynt Taiwan med «defensive våpen» i flere tiår.

SKYVES VEKK: Bilistene i dette veikrysset i Kina fikk seg en real kalddusj de neppe var forberedt på. Video: Newsflare Vis mer

– Krigen er alltid her

Slik har det oppstått et skille mellom den eldre og den yngre generasjonen i Taiwan.

– Den yngre generasjonen har aldri opplevd krig eller militær unntakstilstand, så de er ikke klare over lidelsene man kan gå gjennom. De er som planter i et drivhus som ikke vet hvordan en storm ser ut. Som et resultat, setter de ikke tilstrekkelig pris på fred, sier Chen Kuo-li, en pensjonert soldat til The Guardian.

Den yngre generasjonen ser annerledes på det.

– Krigen er alltid her, spør du meg. Den var varm, så kald, nå kanskje psykologisk. Den eldre generasjonen synes ikke at kald krig er krig, så for dem er det fred nå, sier Tung Sen-po, politiker på Kinmen-øyene i Taiwan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer