Taiwan frykter Kina:

Øya som er midt i skuddlinjen

Den lille øya er en del av Taiwan. I bakgrunnen lurer Kina. De gamle husker hvordan øya ble bombardert, mens de unge frykter historien vil gjenta seg.

TAIWAN OG KINA: Denne lilla øya er en del av Kinmen-øygruppa, en del av Taiwan. Bak lurer Kina. Dette bildet er blitt en illustrasjon på den betente og kompliserte konflikten mellom Kina og Taiwan. Foto: Reuters / NTB
TAIWAN OG KINA: Denne lilla øya er en del av Kinmen-øygruppa, en del av Taiwan. Bak lurer Kina. Dette bildet er blitt en illustrasjon på den betente og kompliserte konflikten mellom Kina og Taiwan. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I takt med at Kina blir stadig mer selvhevdende, blir den autonome øygruppa Taiwan satt i en stadig større skvis.

Nå diskuterer analytikere og eksperter fra hele verden åpenlyst mulighetene for en væpnet konflikt, hvor også USA potensielt sett kan dras inn i konflikten.

Få eksempler, om noen, illustrer dette bedre enn bildene av Kinmen-øyene. Øygruppa er en del av Taiwan, men ligger bare noen eiendommeklers steinkast unna byen Xiamen i Fastlands-Kina.

Beboerne på denne øygruppa frykter å havne i kryssilden i en eventuell kinesisk intervensjon, skriver The Guardian.

Anerkjenner ikke Taiwan

Men aller først litt om konflikten mellom Taiwan og Kina.

Det kinesiske lederskapet mener Taiwan er en del av Kina, og har det som uttalt mål å forene hele Kina. De venter bare på at den autonome øygruppa vil føye seg, og har ikke utelukket å bruke makt for å legge grunnlag for eventuell føyelighet.

Samtidig ønsker en betydelig andel av befolkningen på Taiwan seg formell uavhengighet og frihet. Det er i praksis det Taiwan har i dag, med noen begrensninger. Offisielt heter Taiwan Republikken Kina, mens det man vanligvis forbinder med Kina – Fastlands-Kina – heter Folkerepublikken Kina.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer