Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øya synker mens folket nektes flyktningestatus

New Zealand godkjenner ikke klima-flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ioane Teitiota (37) vet ikke sin arme råd. Øya Kiribati, der han er fra, er i ferd med å synke i havet, men New-Zealand har avvist hans søknad om flyktningestatus. Klima-flyktninger er ikke omfattet av FNs asylinstitutt, mener rettsvesenet i New Zealand.

Øya vil forsvinne Siden 2007 har Teitiota bodd og jobbet i New Zealand, og tre av hans barn er født der, melder BBC.

Fordi nesten hele Kiribati består av atoller, har området en veldig flat topografi. Med få unntak strekker Kiribati seg ikke mer enn to meter over havet, og i 1989 ble Kiribati regnet av FN som et av landene som vil forsvinne i havet hvis det fortsetter å stige, skriver Wikidedia. Havets stigning har også ført til overbefolkning på øy-gruppa.

Til tross for dette er dommen i New Zealand klar.

- Ved å vende tilbake til Kiribati vil han (Teitiota) ikke lide av vedvarende og systematisk krenkelse av sine grunnleggende menneskerettigheter, slik som retten til liv, retten til mat, klær eller hus, skriver Høyesterettsdommer John Priestly i sin begrunnelse for avslaget på asylsøknaden.

- Passiv forfølgelse Teitiota og hans advokat mener imidlertid at folket på Kiribati er offer for det de kaller en passiv forfølgelse - av havet selv.

BYGGER FOR LIVET : Innbyggerne på Karibati bygger forsvar mot havet.  AFP PHOTO Scanpix
BYGGER FOR LIVET : Innbyggerne på Karibati bygger forsvar mot havet. AFP PHOTO Scanpix Vis mer

- Teitiota forfølges passivt av omstendighetene han lever under, som myndighetene på Kiribati ikke har noen mulighet til å forhindre, hevder de.

Havet som stiger reiser et prinsipielt spørsmål om statusen til mennesker på lavtliggende øyer som er i ferd med å forsvinne i havet på grunn av klimaendringene i verden. På Kiribati bor det omtrent 100 000 mennesker. Og deres framtid er ifølge FN høyest usikker hvis ingen land vil gi dem flyktningestatus.

GN19178C
GN19178C Vis mer

FNs klimapanel konkluderte i 2007 med at havet vil stige med et sted fra 20 til 40 cm. fra 1990 til 2090, men dette er konservative estimater. På Kiribati slåss man allerede mot havet, og bygger med jevne mellomrom barrikader av sandsekker mot bølgene.

Klimatoppmøtet i Warszawa i forrige uke endte nesten i sammenbrudd, etter at rike og fattige land sto steilt mot hverandre og ikke klarte å komme til enighet. Toppmøtet ble ikke enige om reelle kutt i utslipp av gasser som gjør klimaet varmere og bidrar til at havet stiger.

KLIMAFLYKTNING: Ioane Teitiota
KLIMAFLYKTNING: Ioane Teitiota Vis mer