Øye kan unngå dom

Selv om han tilsto uaktsomt heleri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Thomas Øye (34) er i retten i dag for å tilstå heleri i forbindelse med at han mottok fem millioner kroner i en koffert fra David Toska 12. februar 2001.

Øye er siktet for forsettelig heleri, men det er uklart om han vil bli dømt for forsettelig heleri eller uaktsomt heleri. Spørsmålet er om Øye burde ha skjønt og reagert på at kontantene kom fra straffbar virksomhet. Aktor Marit Formoe mener ja, og krever ett og et halvt års fengsel for Øye, hvorav seks måneder ubetinget.

Før retten gikk til pause like før klokka 12, er det fare for at Øye likevel ikke får dom i dag, og at hele saken kan bli utsatt. Øyes forklaring tilsvarer kun uaktsomt heleri, ikke forsettelig. Derfor vil dommeren vurdere forklaringen hans.

Aktor virket tydelig irritert over dette.

Erkjente uaktsomhet

På spørsmål fra dommeren om Øye erkjenner uaktsomhet i forbindelse med at han burde ha undersøkt hvor pengene kom fra, svarte Øye ja.

- Jeg erkjenner at jeg med min finansbakgrunn burde ha forstått at dette kunne være utbytte fra en straffbar handling, sa Øye fra vitneboksen i Oslo Tingrett i dag.

Han sa at han hele tiden hadde i bakhodet at kontantene kunne komme fra ulovlig virksomhet.

KAMIKAZE: Thomas Øye trodde pengene kunne være et kamikazeopplegg, man valgte å ikke tro sin egen mistanke om at de kunne stamme fra ulovlig virksomhet. Foto: Scanpix
KAMIKAZE: Thomas Øye trodde pengene kunne være et kamikazeopplegg, man valgte å ikke tro sin egen mistanke om at de kunne stamme fra ulovlig virksomhet. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg tenkte at de i verste fall kunne stamme fra skatteunndragelse, sa Øye.

Han valgte likevel å tro at pengene kom fra lovlig virksomhet. Derfor lot han overleveringen skje.

- Toska forsikret at pengene kom fra lovlig virksomhet. Pengene skulle dessuten settes inn i banken. Jeg tenkte at dersom pengene var fra ulovlig virksomhet ville det vært et kamikazeopplegg, sier Øye.

I virkeligheten stammet pengene fra den medtiltalte byggetoppen Peter A. Nilsen.

Toska la pengene på bordet

Toskalånet skulle investeres i medieselskapet Screen Media, hvor Thomas Øye var tungt involvert. Øye kom i kontakt med Toska via en medtiltalt mellommann som er barndomskamerat med Toska. Øye sier at han på dette tidspunktet ikke kjente til Toskas bakgrunn. Og først en time ut i møtet fikk han vite at pengene ville bli levert i kontanter. Øye sier at han stusset på dette.

- De sa det var den eneste måten vi kunne få pengene fort nok på, sier Øye.

Øye og de medtiltalte hadde det travelt med å skaffe aksjekapital til Screen Media.

Noen dager senere ble pengene overlevert i en trillekoffert i Øyes leilighet. Planen var at Undrum skulle ta pengene med til en fetter, og deretter plassere dem i bank.

- Toska kom inn og la kofferten på bordet. Han spurte om vi ville telle pengene, men Undrum takket nei. Han skulle ta pengene med til fetteren sin og telle dem der, før de leverte dem i banken, så han kikket bare raskt over pengene og forsvant. Møtet varte bare sju - åtte minutter, forteller Thomas Øye.

Han sier at han stusset på at Undrum forsvant med pengene så raskt. Men enda mer urolig ble han da han samme kveld fikk vite at mellommannen hadde fått en million av pengene. Da han oppfattet dette som et brudd på avtalen, bestemte Øye seg for å trekke seg fra låneavtalen.

Han hevder at han personlig aldri har mottatt eller brukt noen av Toska-pengene. Han sier til media at han derfor ikke tror han kommer til å få lang straff.

Thomas Øye bor i dag i Dubai, hvor han jobber som konsulent med blant annet eiendomsprosjekter. Han oppga null i både formue og inntekt i retten i dag.

- Angrer på at jeg møtte Toska

Thomas Øye sier til pressen at han i dag angrer på at han møtte Toska.

- Jeg angrer på at jeg møtte ham, og på at jeg mottok pengene, sier Øye.

På spørsmål fra pressen om han er redd David Toska, fortalte Øye at han aldri er blitt truet personlig av Toska, men at han frykter miljøet, og har blitt alvorlig truet av personer rundt den NOKAS-siktede ransmannen.

I går møtte Thomas Øye på nytt David Toska, mannen som har dratt ham inn i både mistanke om NOKAS-ranet og en serie drapstrusler fra torpedomiljøet i Oslo. De to hadde ikke sett hverandre på fire og et halvt år da de møttes i retten.

- Angrer du på at du møtte Toska?

- Det er klart jeg angrer på det, sier Øye til Dagbladet.

Flere dømt

Øye hevder at han i 2001 ikke ante hvem utlåneren hans var.

I dag er Toska tiltalt for dødsranet i Stavanger, og Øye innser at det er sannsynlig at også de fem millionene han mottok kan stamme fra kriminelle handlinger.

Schibsted-arving Harald Undrum er allerede dømt til betinget fengsel i halvannet år, mens en 34 år gammel kamerat av etterlyste David Aleksander Toksa er dømt til fengsel i seks måneder i Oslo tingrett.

Undrum og 34-åringen ble dømt i såkalte tilståelsessaker. I tillegg er det tatt ut tiltale mot Toska, Thomas Øye, byggetopp Peter Aksel Nielsen og en annen Toska-kamerat.