Øye skylder 91 mill. - eier to bruktbiler

Dresskledd og med dyr klokke rundt håndleddet kom konkurstruede Thomas Øye (31) til Oslo skifterett. Der hevdet han at alt han eide var to overbelånte bruktbiler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg redegjorde han for sin redningsoperasjon, og hvordan han skulle tjene penger i framtida.

Dessuten fikk retten høre om Thomas Øyes ekstragavante livsstil. Sammen med sine forretningspartnere reiste Øye verden rundt og lå på førsteklasses hoteller og hygget seg på nattklubber i Dubai, Milano, Sveits og Paris.

Regningen ble betalt med et kredittkort som tilhørte en samarbeidspartner. Nå kan festen ende i konkurs.

Det er konkursboet til den tidligere vennen og samarbeidspartneren til Øye, Cato Sælid, som har begjært finansakrobaten konkurs. I Oslo skifterett i går framla konkursboets advokat, Frode Finnøy, en liste over ni gjeldsposter til sammen pålydende 16,1 millioner kroner som de krever Øye for.

I tillegg skylder Øye sine øvrige kreditorer 91 millioner kroner. Denne gjelda skal nå være kjøpt opp av en mystisk tredjeaktør retten ikke fikk vite identiteten til.

Ifølge finansakrobaten selv har han inngått en avtale der et selskap har kjøpt opp gjelda som nå skal betales gjennom en tiårsperiode.

Luksushoteller

Dommeren gikk hardt ut under utspørringen av Thomas Øye. På direkte spørsmål om hvilke verdier han eide, svarte investoren følgende:

- Jeg har to biler. En Range Rover og en VW Passat.

- Hva er verdien på disse bilene?

- Range Roveren er vel verdt et sted mellom 400000 og 500000 kroner. Den andre er kanskje verdt rundt 60000 kroner.

- Er det heftelser på dem?

- Ja. På Range Roveren er det vel rundt 600000 kroner. På Passaten er det vel kanskje 30000.

- Skylder du noe til det offentlige?

- Nei, det gjør jeg ikke.

På spørsmål om hvor han bodde, svarte Øye først litt unnvikende, før han oppga en gateadresse. Da dommeren spurte om postnummer, ble det stille en stund, før en dame bak i salen kom ham til bistand.

Kjempesuksess

Øye oppga i retten at han i dag jobber sammen med rederarvingen Kurt Mosvold, som også er en av hans kreditorer. Mosvold avga i går vitneforklaring over telefon. På spørsmål om hva han håpet å oppnå sammen med Øye i selskapet Screen Media, svarte han:

- Det kan bli alt mulig. Fra kjempesuksess og 100 millioner kroner i fortjeneste til flopp.

I retten i går kom det fram at miljøet rundt Øye over en lang periode hadde betalt regninger med to av Sælids kredittkort:

  • Et American Express-kort ble disponert av Øye og hans forretningsforbindelser. I løpet av en hektisk periode ble kortet dratt på en rekke luksuriøse hoteller i Dubai, Genhve og Paris. Regningen totalt er på rundt 850000 kroner.
  • Et MasterCard der det flere ganger ble utstedt fullmakter til folk i kretsen rundt Øye. Dette kortet er brukt etter fullmakt på nattklubben The Ten Club i Oslo, luksushoteller i Dubai og hotellbesøk i Hemsedal. Regningen totalt var på rundt 1 million kroner.Det varierte hvem som signerte på regningene. Noen ganger var det Øye selv, andre ganger var det noen av hans forretningsforbindelser og en gang på Hemsedal var det «Donald Duck».

- Hadde det enda vært Onkel Skrue, sukket dommer Anne Cathrine Frøstrup.

Betalt i aksjer

- Ja, han er jo både betalingsdyktig og konservativ i sine investeringer, sa advokat Finnøy.

Finansakrobaten selv benektet at pengene som ble brukt skulle betales tilbake. Ifølge Øyes advokat, Stein Inge Spurkland, var avtalen at Sælid skulle få betalt i aksjer dersom Øye oppnådde suksess i sitt arbeid.

Gårsdagens rettsmøte ga et innblikk i en verden de færreste vet eksisterer. En hverdag der tusenlapper er lommepenger og man glatt fører over en million kroner til en venn dersom de er i problemer. Det er i hvert fall det bildet Øyes advokat, Stein Inge Spurkland, tegnet av miljøet og personer rundt sin klient.

- Dette er ikke noe enkel sak, og den gjelder en del av den norske virkelighet som fortoner seg litt fremmed for de fleste av oss. Det investeres raskt og tas stor risiko. Miljøet er preget av mye muntlighet og uformelle og uklare avtaler, sa Spurkland.

Felles økonomi

Han tilbakeviste alle krav fra motparten. Det eneste han erkjente var at Øye hadde signert en hotellregning pålydende 5174 sveitsiske franc. Han anførte imidlertid at Øye via en tredjepart hadde overført to millioner kroner til Sælid som forskudd på aksjene han skulle få ved en eventuell suksess.

Samtidig kom det fram at flere av aktørene nærmest hadde hatt felles økonomi mens de jobbet for å nå målet - til slutt skulle alt deles i aksjer.

På spørsmål fra dommeren om han var insolvent - ikke betalingsdyktig - svarte Øye:

- Ikke nødvendigvis.

Han fortalte at han jobbet med fire norske selskaper, og nevnte Screen Media, som et av dem. På vegne av selskapet som skal produsere trådløse internettstasjoner har han inngått flere avtaler internasjonalt.

Dersom han lykkes vil han sammen med sin partner, rederarvingen Kurt Mosvold, motta verdifulle aksjer.

- Mitt ønske er å gjøre opp for meg, og det føler jeg at jeg er på god vei til å klare, sa Øye til Dagbladet etter rettsmøtet.

Samtidig pakket dommer Anne Cathrine Frøstrup sammen papirbunkene i rettssalen. I løpet av uka skal hun ta stilling til om finansakrobaten skal få fortsette i sitt virke. Alternativet er konkurs.

PRESSET: Gjeldsslaven Thomas Øye var tydelig presset da han kom til Oslo skifterett i går. I retten måtte han forklare hvordan han har tenkt å bli kvitt den samlede gjelda på 91 millioner kroner.