Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øyelegen som aldri skulle bli diktator

Hvem er Bashar al-Assad, mannen som tok med seg et helt land i avgrunnen?

MEKTIGE VENNER: Syrias diktator Bashar al-Assad har slitt med å stå imot opprørerne i Syria-krigen. Så, for et halvt år siden, kom Russland inn i Syria med sine bombefly. Det gode forholdet mellom Russland og Syria går tilbake til seksdagerskrigen i 1967. Vladimir Putin og Iran står i dag fjellstøtt ved Assads side. Foto: AFP / Louai Bashara / NTB Scanpix
MEKTIGE VENNER: Syrias diktator Bashar al-Assad har slitt med å stå imot opprørerne i Syria-krigen. Så, for et halvt år siden, kom Russland inn i Syria med sine bombefly. Det gode forholdet mellom Russland og Syria går tilbake til seksdagerskrigen i 1967. Vladimir Putin og Iran står i dag fjellstøtt ved Assads side. Foto: AFP / Louai Bashara / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dersom Basil al-Assad ikke hadde vært glad i raske biler og kjørt seg i hjel i 1994, ville verden sett annerledes ut? For det var først da at hans bror Bashar ble løftet fram som tronarving og Syrias neste diktator.

12 år seinere ligger Syria i ruiner.

Løveungen Hans far kalte de løven. Etter at Hafez al-Assad tok makta med Baath-partiet i Syria i 1970, skulle bildene av ham stirre ned på borgerne fra plakater og gullrammede bilder landet rundt.

[bilde=1,left,twelve]

Akkurat som hans sikkerhetspoliti hadde sine øyne på borgerne hvor hen de gikk.

- Det jeg husker er at det var uendelig mange trapper opp til presidentpalasset, så du følte deg liten mens presidenten var opphøyd, sier vår tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

««Assad framsto som en høflig og stillfaren mann i sterk kontrast til de grusomhetene han er ansvarlig for.»» Robert Mood,generalløytnant

I 1996 besøkte han Damaskus og fikk møte Bashars far. Avtalen mellom Assad-familiens regime og borgerne var klar: I bytte mot gode velferdsordninger, fikk borgerne ingen politisk frihet.

- Som person var Hafez behagelig, litt bestefar-aktig, en godslig type. Men jeg visste at han hadde mange liv på samvittigheten og satt og tenkte på det under møtet, sier Bondevik.

Den andre sønnen Det var aldri Bashar som skulle arve dette diktaturet. Basil al-Assad var den eldre og mer populære broren, mannen som av mange ble utpekt som arvtaker til makta. Mens Bashar hadde studert medisin og flyttet til London for å jobbe som øyelege, hadde Basil blitt offiser i hæren, sivilingeniør og leder for presidentgarden.

Pappa Hafez skal ha likt å bli kalt «Abu Basil», som på arabisk betyr «far til Basil». Men i 1994 endret familiens skjebne seg dramatisk på en motorvei like utenfor Damaskus.

Basil var på vei til å rekke et fly da han krasjet, døde og etterlot sin far sønderknust. Bashar var 28 år da han ble hentet hjem som arvingen til et land.

Han var lyset - I motsetning til storebroren var ikke Bashar kjent som karismatisk eller som en mann som oste av autoritet, sier historieprofessor David Lynch ved Trinty University.[bilde=4,right,six]

Da professoren skrev boka «The Fall of The House of Assad», møtte han Assad jevnlig i flere år og ble kjent med en av verdens mest brutale diktatorer. Han sier Bashar var kjent som en diskret person, en omgjengelig mann som likte å henge med vennene sine. Han kunne være keitete, men alltid upretensiøs og gjestmild. En øyelege blottet for ambisjoner om å bli president.

ASSAD-FAMILIEN: Hafez al-Assad (foran) tok makta i Syria i 1970. Sammen med sin kone Aniseh har han sønnene Maher (f.v.), Bashar, Basil, Majd og datteren Bushra. Mens Basil døde i 1994 og Majd i 2009, styrer Bashar i dag Syria. Bashars bror Maher er også en av Syrias mektigste menn. Foto: AFP / NTB scanpix
ASSAD-FAMILIEN: Hafez al-Assad (foran) tok makta i Syria i 1970. Sammen med sin kone Aniseh har han sønnene Maher (f.v.), Bashar, Basil, Majd og datteren Bushra. Mens Basil døde i 1994 og Majd i 2009, styrer Bashar i dag Syria. Bashars bror Maher er også en av Syrias mektigste menn. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Så hva slags president ville han bli?

Da Hafez døde i 2000 og Bashar tok over, holdt de håpefulle pusten. Bashar ble sett på som et lys i et autoritært mørke, mannen som kunne reformere økonomien, kjempe mot korrupsjon og temme etterretningens øyne. Bashars vakre kone Asma hadde vokst opp i Storbritannia og jobbet som analytiker. Sammen ble de et symbol på forandring.

Et fall i mørket Men reformene kom aldri. Bashar hadde styrt Syria i sju år da Jonas Gahr Støre kom på besøk første gang. Den norske utenriksministeren kjørte opp til Bashars palass som raget over Damaskus. Veien opp til palasset var dobbelt så bred som Karl Johan, men det var ingen biler. De lange trappene opp til maktbastionen hadde ikke blitt kortere siden Bondevik var der.

- Jeg opplevde at han var opptatt av økonomiske reformer, og Syria gikk jo til å bli et mellominntektsland like før borgerkrigen. Men han var en nølende reformator også her fordi økonomiske reformer kunne truet regimet, fordi de kunne slippe til nye personer med innflytelse, sier Støre.

Og derfor ble de aldri noe av. Professor Lesch sier han over tid merket at Assad ble mer og mer komfortabel med å være en autoritær leder.

- Bobla som dannes rundt så mange diktatorer omsluttet også ham. Menneskelig nok begynte han å tro på hypen og propagandaen som ble kastet mot ham av sykofantene rundt ham, sier Lesch.

2011 - DA ALT STARTET: I mars 2011 gikk demonstranter ut i gatene i Syrias hovedstad Damascus og byen Deraa og forlangte at politiske fanger ble løslatt. Samtidig samlet tusenvis seg i gatene i slutten av mars, som på dette bildet fra Damaskus, for å vise støtte til Assad. Foto: AFP / NTB scanpix / AFP
2011 - DA ALT STARTET: I mars 2011 gikk demonstranter ut i gatene i Syrias hovedstad Damascus og byen Deraa og forlangte at politiske fanger ble løslatt. Samtidig samlet tusenvis seg i gatene i slutten av mars, som på dette bildet fra Damaskus, for å vise støtte til Assad. Foto: AFP / NTB scanpix / AFP Vis mer

[bilde=2,left,twelve]

Den dype makten For selv om Bashar var sentrum for makta, hadde han ikke all makt. Assad-familien er alawitter, en minoritetsretning innen islam som utgjør 10 til 12 prosent av befolkningen i Syria. Da Bashar tok over makten, dominerte allerede alawitter, gamle travere fra Baath-partiet, sikkerhetsapparatet og familiemedlemmer landet.

- Jeg tror at om Bashar skal ha ønsket å være en reformator, så er fasiten at han feilet og at systemet tok kontroll over ham. Den dype staten, krefter innenfor økonomi, militæret og sikkerhetstjenester, holdt et jerngrep om samfunnets utvikling, sier Støre.

Så kom den arabiske våren til Midtøsten. Våren da diktatorer skulle veltes.

[bilde=3,left,twelve]

De siste timene I mars for fem år siden dukket demonstrantene opp i gatene. I 41 år hadde Assads familie styrt landet med jernhånd og nå krevde folk rettigheter. Hvordan ville Bashar svare?

30. mars skulle Bashar kunngjøre sin avgjørelse for folket. Ifølge professor Lesch trodde rådgivere nær presidenten, bare timer før, at Assad ville gi etter for presset. At reformene ville komme.

Vis mer

- Jeg tror at sikkerhetsapparatet til slutt overbeviste Bashar om at de ville klare å kvele opptøyene innen noen uker og alt ville gå tilbake til normalen. De tok feil.

[bilde=5,left,twelve]

Ropene om rettferdighet gjallet i gatene i Homs, Aleppo og Deraa.

Så rullet tanksene inn. At Bashar og regjeringa angrep sitt eget folk, førte til et stemningsskifte. Nå krevde ikke demonstrantene bare reformer, men at Assad måtte gå. Demonstrantene tok til våpen, for å forsvare seg eller kjempe tilbake. Sommeren 2012 var det full krig.

Et land i ruiner Det var Bashars bestefar som først tok havnet Assad, som betyr løve på arabisk. Hva skjedde med løveungen fra Syria?

[bilde=7,right,six]Krigen har nå rast i fem år og FN har for lengst gitt opp å telle alle de døde. 21. august 2013 ble nervegassen syrin sluppet over Ghouta i Damaskus. Gassen snek seg inn i lungene små barn, som døde med skum fossende ut av munnen. Videoer viste fedre med hylende småbarn i armene. Det er bevist hvem som utførte de bestialske drapene, men spor etter sarin ble funnet i regimets militæranlegg. Hvordan skal disse fedrene kunne tilgi?

PRESIDENTFRUEN: Asma al-Assad vokste opp i London og er velutdannet og språkmektig. Hun gjorde karriere i finansnæringen før bryllupet sto i desember 2000. Foto: AFP / NTB scanpix
PRESIDENTFRUEN: Asma al-Assad vokste opp i London og er velutdannet og språkmektig. Hun gjorde karriere i finansnæringen før bryllupet sto i desember 2000. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Den norske generalløytnanten Robert Mood møtte Assad flere ganger, for å prøve å forhandle om fred i Syria.

- Assad framsto som en høflig og stillfaren mann i sterk kontrast til de grusomhetene han er ansvarlig for. Han hevdet med reflektert overbevisning at alternativet til hans ledelse var kollaps og verre grusomheter, sier Mood til Dagbladet.

Assad har fortsatt støttespillere, som sier at regimet kanskje var nådeløst, men Syria var i alle fall et stabilt land. Se på det nå. Samtidig har hatet mot Assad gjort at titusener av unge har grepet til våpen. Hvordan kan de legge dem ned?

[bilde=6,left,twelve]

Til døden skiller oss Vi teller 46 år siden Assad-familien kom til makta og fem år siden demonstrantene krevde endring. Assad nekter å gå av. Til Robert Mood sa han en gang at det var i Syria han ville leve, og i Syria han ville dø.

- Assad sa alltid til meg at han ville gå av hvis (1) folket ikke lenger ville ha ham, eller (2) hvis han trodde han ikke lenger kunne gjøre jobben skikkelig. Så så lenge det ikke er et legitimt valg i Syria snart, som Assad taper, så ser jeg ikke for meg at han går av med det første, sier Lesch.

ASSAD SLÅR TILBAKE: Assad prøvde for fem år siden å roe gemyttene ved å løslate flere politiske fanger og oppheve en omstridt unntakstilstand. Det var for lite for sent. Innen mai 2011 hadde regimet sendt tanks inn i Deraa, Banyas, Homs og Damascus. Dette bildet er fra september. Foto: AFP / NTB scanpix
ASSAD SLÅR TILBAKE: Assad prøvde for fem år siden å roe gemyttene ved å løslate flere politiske fanger og oppheve en omstridt unntakstilstand. Det var for lite for sent. Innen mai 2011 hadde regimet sendt tanks inn i Deraa, Banyas, Homs og Damascus. Dette bildet er fra september. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

Selv om landet hans ligger i ruiner.

EN FAMILIE FOR FALL: En statue av Bashars far, Hafez Al-Assad, blir veltet av jublende folk i byen Raqqa i 2013. Raqqa er i dag hovedsetet til terrorgruppa. Foto: Reuters TV
EN FAMILIE FOR FALL: En statue av Bashars far, Hafez Al-Assad, blir veltet av jublende folk i byen Raqqa i 2013. Raqqa er i dag hovedsetet til terrorgruppa. Foto: Reuters TV Vis mer
GASSANGREP: I april 2013 kom krigens mest grusomme bilder. Små barn drept av kjemiske våpen. 1000 mennesker ble drept av saringass under et angrep i Ghouta i utkanten av Damaskus 21. august 2013. Foto: Reuters / NTB scanpix
GASSANGREP: I april 2013 kom krigens mest grusomme bilder. Små barn drept av kjemiske våpen. 1000 mennesker ble drept av saringass under et angrep i Ghouta i utkanten av Damaskus 21. august 2013. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer