Øyelegen som aldri skulle bli diktator

Hvem er Bashar al-Assad, mannen som tok med seg et helt land i avgrunnen?

MEKTIGE VENNER: Syrias diktator Bashar al-Assad har slitt med å stå imot opprørerne i Syria-krigen. Så, for et halvt år siden, kom Russland inn i Syria med sine bombefly. Det gode forholdet mellom Russland og Syria går tilbake til seksdagerskrigen i 1967. Vladimir Putin og Iran står i dag fjellstøtt ved Assads side. Foto: AFP / Louai Bashara / NTB Scanpix
MEKTIGE VENNER: Syrias diktator Bashar al-Assad har slitt med å stå imot opprørerne i Syria-krigen. Så, for et halvt år siden, kom Russland inn i Syria med sine bombefly. Det gode forholdet mellom Russland og Syria går tilbake til seksdagerskrigen i 1967. Vladimir Putin og Iran står i dag fjellstøtt ved Assads side. Foto: AFP / Louai Bashara / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dersom Basil al-Assad ikke hadde vært glad i raske biler og kjørt seg i hjel i 1994, ville verden sett annerledes ut? For det var først da at hans bror Bashar ble løftet fram som tronarving og Syrias neste diktator.

12 år seinere ligger Syria i ruiner.

Løveungen Hans far kalte de løven. Etter at Hafez al-Assad tok makta med Baath-partiet i Syria i 1970, skulle bildene av ham stirre ned på borgerne fra plakater og gullrammede bilder landet rundt.

[bilde=1,left,twelve]

Akkurat som hans sikkerhetspoliti hadde sine øyne på borgerne hvor hen de gikk.

- Det jeg husker er at det var uendelig mange trapper opp til presidentpalasset, så du følte deg liten mens presidenten var opphøyd, sier vår tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

I 1996 besøkte han Damaskus og fikk møte Bashars far. Avtalen mellom Assad-familiens regime og borgerne var klar: I bytte mot gode velferdsordninger, fikk borgerne ingen politisk frihet.

- Som person var Hafez behagelig, litt bestefar-aktig, en godslig type. Men jeg visste at han hadde mange liv på samvittigheten og satt og tenkte på det under møtet, sier Bondevik.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer