- Øyenvitne nektet å gi førstehjelp til selvmordskandidat

Risikerer straffeforfølgelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et vitne til et selvmordsforsøk risikerer å bli straffet etter å ha unnlatt å følge politiets pålegg om å gi nødvendig livreddende hjelp til vedkommende i Oslo i formiddag.  

Politiet fikk melding klokka 11.32 om at en person var i ferd med å ta sitt eget liv i en bil som sto parkert i Sørkedalen. Det var ingen våpen involvert i selvmordsforsøket.

- Vi sendte ut en ambulanse og en patrulje. Vitnet ble i mellomtiden anmodet om å iverksette livreddende tiltak. Det ble ikke gjort, sier opererasjonsleder Stig Tonsjø ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no

Hjelpemannskapene kom likevel fram i tide og avbrøt selvmordsforsøket.

Straffbart

Politiet ser svært alvorlig på det de ser som unfallenhet fra vitnets side. 

- Det å etterlate en person i en alvorlig nødssituasjon, kan være straffbart, sier Tonsjø.

- Vi jobber nå med å undersøke hendelsen. Det er for tidlig å si noe om saken vil få konsekvenser for vitnet.

Avventer rapport

Politiadvokat Morten Reppen ved Majorstua politistasjon bekrefter den svært dramatiske ordvekslingen mellom øyenvitnet og politiet over telefon.

- Til tross for at operasjonssentralen til politiet ba vedkommende om å bistå ved å gå bort til bilen og sjekke ut situasjonen nærmere fordi politipatruljen var langt unna, skal vitnet ikke ha etterkommet dette, opplyser han til Dagbladet.no.

Reppen avventer i ettermiddag vitnets forklaring og andre observasjoner før han tar stilling til om mannen blir anmeldt.

- Det kan være aktuelt å vurdere straffeforfølgelse for å ha hensatt noen i hjelpeløs tilstand. Uansett kan det stilles spørsmål ved om vedkommende har nektet å etterfølge politiets pålegg, sier politiadvokaten.

Hvis en anmeldelse blir utarbeidet, kan vitnet bli siktet etter straffelovens paragraf 242 med en strafferamme på tre års fengsel.