Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Øyenvitne nektet å gi førstehjelp til selvmordskandidat

Risikerer straffeforfølgelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et vitne til et selvmordsforsøk risikerer å bli straffet etter å ha unnlatt å følge politiets pålegg om å gi nødvendig livreddende hjelp til vedkommende i Oslo i formiddag.  

Politiet fikk melding klokka 11.32 om at en person var i ferd med å ta sitt eget liv i en bil som sto parkert i Sørkedalen. Det var ingen våpen involvert i selvmordsforsøket.

- Vi sendte ut en ambulanse og en patrulje. Vitnet ble i mellomtiden anmodet om å iverksette livreddende tiltak. Det ble ikke gjort, sier opererasjonsleder Stig Tonsjø ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no

Hjelpemannskapene kom likevel fram i tide og avbrøt selvmordsforsøket.

Straffbart

Politiet ser svært alvorlig på det de ser som unfallenhet fra vitnets side. 

- Det å etterlate en person i en alvorlig nødssituasjon, kan være straffbart, sier Tonsjø.

- Vi jobber nå med å undersøke hendelsen. Det er for tidlig å si noe om saken vil få konsekvenser for vitnet.

Avventer rapport

Politiadvokat Morten Reppen ved Majorstua politistasjon bekrefter den svært dramatiske ordvekslingen mellom øyenvitnet og politiet over telefon.

- Til tross for at operasjonssentralen til politiet ba vedkommende om å bistå ved å gå bort til bilen og sjekke ut situasjonen nærmere fordi politipatruljen var langt unna, skal vitnet ikke ha etterkommet dette, opplyser han til Dagbladet.no.

Reppen avventer i ettermiddag vitnets forklaring og andre observasjoner før han tar stilling til om mannen blir anmeldt.

- Det kan være aktuelt å vurdere straffeforfølgelse for å ha hensatt noen i hjelpeløs tilstand. Uansett kan det stilles spørsmål ved om vedkommende har nektet å etterfølge politiets pålegg, sier politiadvokaten.

Hvis en anmeldelse blir utarbeidet, kan vitnet bli siktet etter straffelovens paragraf 242 med en strafferamme på tre års fengsel.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media