Øyenvitne så terroristene

Spansk politi kan ha fått gjennombruddet i jakten på terroristene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MADRID (Dagbladet): Et øyenvitne så tre menn laste ryggsekker og reisevesker ut av varebilen som ble funnet med sprengstoff og kassetter med koranvers på arabisk.

Reisevesker

Den spanske statskanalen TVE sendte et anonymisert intervju med vitnet seint i går kveld.

Mannen, som har meldt seg og forklart seg for politiet, fortalte at han så tre menn laste reisevesker og ryggsekker ut av bilen.

Intervjuet ble foretatt på Atocha-stasjonen, der de fleste ofrene mistet livet, men både lyd- og billedkvaliteten var så dårlig at det var vanskelig å få klart detaljene i mannens uttalelser.

Uansett betyr vitnet at politiet nå er langt nærmere å kunne konkludere om ETA eller ei gruppe med al-Qaida-tilknytning står bak terroraksjonen.

«Ikke ETA»

Sprengstoffet og fenghettene som ble brukt i bombene i Madrid, er likevel ikke av samme slag som ETA vanligvis bruker. Det har politiet slått fast etter funnet av ei ueksplodert bombe om bord i det ene toget.

En ikke navngitt person, som utga seg for å snakke på vegne av ETA, ringte i går den baskiske avisa Gara og sa at ETA ikke har noe ansvar for blodbadet i Madrid. Den baskiske statseide fjernsynskanalen ETB ble også oppringt med nøyaktig samme ordlyd: «ETA har intet ansvar.»

Sprengstoffet som nå er analysert av Det vitenskapelige politiet, er likevel ikke det franske Tytadine, som ETA vanligvis har brukt i nyere tid. Det er i stedet Goma 2 av merket Eco, og kan være laget av Explosivos Riotinto i Spania.

Av kobber

Fenghettene er av kobber, mens ETAs bombefabrikanter foretrekker aluminium i sine bomber. Funnet stemmer overens med hva man fant i varebilen. En mobiltelefon skulle brukes til å utløse bomben. Dette er ikke ETAs vanlige måte å bygge bomber på, slår politiets analytikere fast.

Sprengstoffet ble funnet i ei sportsveske i det toget som gikk i lufta ved stasjonen El Pozo. Ti bomber gikk av i angrepet, og etterpå utløste politiet to. Dette er den eneste bomba som politiet har intakt.

Etterforskerne presses av spanjolene for å finne terroristene før valget i morgen. For velgerne betyr det mye om fienden er ETA eller al-Qaida.

Hvis det var ETA, vil statsminister José María Aznars parti PP uten tvil bli ytterligere styrket. Men hvis det var al-Qaida, kan folk vende seg fra en regjering som har støttet USA på det sterkeste i Irak.

Ringte rundt

Flere redaktører i spanske aviser og kringkasting har reagert på at Aznar personlig ringte rundt til dem torsdag og forsikret om at ETA sto bak blodbadet. Han ble trodd. Dette skjedde etter at Aznar visste om politiets funn av varebilen med sprengstoff .

Vibeke Knoop Rachline

Ingeborg Moe

BLODBADET: En ikke navngitt person, som utga seg for å snakke på vegne av ETA, ringte i går den baskiske avisa Gara og sa at ETA ikke har noe ansvar for blodbadet i Madrid.