Øyenvitne til slaget om Narvik

NARVIK (Dagbladet): Nils Ryeng var 11 år da tyskerne invaderte Narvik 9. april 1940. Om morgenen dagen etter senket britiske skip den tyske jageren «Anton Schmitt» - med de historiske dokumentene som innbefattet Hitlers plan for invasjonen av Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ryeng (72) gikk for tre år siden av med pensjon, etter å ha ledet Nordland Røde Kors Krigsminnemuseum i Narvik en årrekke.

- 9. april 1940 klokka 04.15 våknet jeg av en voldsom kanonade ute på havna. Torpedodrønnene førte til at flere vindusruter smalt hjemme hos oss. Vi kunne ikke se noen ting i det fryktelige uværet.

Møtet med tyskerne

- Min far jobbet nede ved havna da det smalt. Han så heller ikke stort. Det hele var over på tre kvarter, sier Ryeng.

- Hva skjedde hjemme hos dere, i bydelen Vassvik?

- Mor sa ingenting. Hun begynte bare å pakke ryggsekker. Etterpå ba hun oss hente skiene. Utpå formiddagen kom vi oss over til Øyjord med ferje. Øyjord er en halvøy like nord for Narvik sentrum. Vi hadde hytte der.

Fra asken til ilden

Men å komme til Øyjord ble som å reise fra asken til ilden:

- Halvøya lå midt i skuddlinjen mellom de tyske styrkene på land, og de engelske skipene som angrep. Slaget om Narvik sto i hele 63 døgn, fra 9. april til 9. juni 1940. I den perioden ble vi konstant pepret, sier han.

Han forteller om tyske soldater som reiste med ferja fra Narvik til Øyjord, utkledd i kvinneklær og med ammunisjonen fraktet i barnevogner.

Dagen etter at familien flyktet fra Narvik, ble jageren «Anton Schmitt» senket i Narvik havn.

«Anton Schmitt» og tre andre tyske jagere ble senket ved 5.30-tida om morgenen 10. april, under et meget frekt britisk skipsraid - kalt det første sjøslaget om Narvik by. Mannskapet skjønte ikke hva som traff dem, sier Ryeng.

50 tyske soldater ble drept da britiske torpedoer traff «Anton Schmitt» - og senket jageren som hadde den tyske invasjonsplanen om bord.