Øyenvitner bekrefter skrekkvideoen av dødskrasjen

Sju amerikanere mistet livet da lasteflyet styrtet i Afghanistan. Alt ble fanget på film av et dashbord-kamera.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag styrtet et Boeing 747 transportfly kort tid etter takeoff ved flyplassen Bagram i det nordøstlige Afghanistan. Hele besetningen på sju amerikanere døde da flyet gikk opp i flammer.

I går kveld dukket det opp en video av flystyrten tatt fra en bil som kjørte på veien som går forbi Bagram-flyplassen. Videoen ble lastet opp på nettstedet Documenting Reality, som har mange videoer av dødsulykker og krigshandliger. Nettstedet er mye benyttet av amerikanske soldater.

Videoen viser flyet ta av før det etter kort tid styrter i et voldsomt flammehav. Videoen ble i dag bekreftet av en tekniker som arbeider ved basen, samt at BBC har fått bekreftet av en «troverdig kilde» at videoen er ekte og viser den tragiske ulykken.

Etter at videoen ble plukket opp av flere nettsteder og aviser har personen som tok videoen valgt å slette brukeren sin fra Documenting Reality. Mye tyder på at personen arbeider ved Bagram-basen og ikke ønsker å bli avslørt.

Vitne forteller Et annet øyenvitne til ulykka som kun ønsker å bli kalt Scott, bekrefter overfor et av nyhetsbyråene Dagbladet er kunde av, at han var vitne til hendelsen.

PILOT: Pilot Gary Stockdale omkom i ulykka. Han var fullt klar over at han hadde valgt et farlig yrke, ifølge hans storebror, Glenn. Foto: Privat / AP / NTB Scanpix
PILOT: Pilot Gary Stockdale omkom i ulykka. Han var fullt klar over at han hadde valgt et farlig yrke, ifølge hans storebror, Glenn. Foto: Privat / AP / NTB Scanpix Vis mer

- 747-en tok av og startet på en svært bratt oppstigning, noe som ikke er uvanlig når man tar av fra basen. Så skjedde en av to ting, slik jeg ser det: Enten ble flyet utsatt for et sterkt vindkast forfra og mistet oppdriften, eller så fikk den plutselig ekstra oppdrift, noe som fikk flyet til å steile til i hvert fall 85 grader. Piloten gjorde så det alle slike fly skal gjøre når det mister oppdrift, han svinger til venstre og prøver å holde flyet i lufta. Det ser ut som han nesten klarer å rette opp flyet før det treffer bakken, men flyet hadde nesten ingen fart.

- Jeg skulle virkelig ønske at jeg ikke så dette, men jeg gjorde det, og mine bønner og tanker går til alle involverte, både dem om bord og til familiene deres, skriver Scott i en epost.

- Dør i et flammehav Alle de sju døde amerikanerne er nå identifisert. Seks av dem var fra Michigan, mens den sjuende var fra Kentucky, bekrefter National Air Cargo, selskapet som sto for flygningen.

En av de omkomne, piloten Gary Stockdale (51), fylte hele livet sitt med sin lidenskap for fly, forteller hans eldre bror Glenn (55).

- Han elsket å bygge modellfly og hele familiens kjeller var full av lidenskapen hans. Han begynte i flybransjen allerede da han var 16 år gammel og jobbet seinere fra flyplasser i Detroit, forteller Glenn Stockdale til nyhetsbyrået AP.

OMKOM: Rinku Summan fra Michigan var en av de sju som døde i styrten. Privat: Privat / AP / NTB Scanpix
OMKOM: Rinku Summan fra Michigan var en av de sju som døde i styrten. Privat: Privat / AP / NTB Scanpix Vis mer

Gary Stockdale var fullt klar over at han hadde valgt et farlig yrke som pilot i Afghanistan.

- Han sa alltid at det var farlig. Han sa at «enten dør du i en bilulykke eller i et flammehav når flyet styrter», forteller storebroren.

Ulykken etterforskes nå av det amerikanske flyhavarikommisjonen, The National Transportation Safety Board. Taliban hevdet kort tid etter ulykken at de sto bak flystyrten, dette er imidlertid avkreftet av NATO.

OMKOM: Michael Sheets omkom i ulykken, her sammen med sin forlovede Anna Love. Foto: Privat / AP / NTB Scanpix
OMKOM: Michael Sheets omkom i ulykken, her sammen med sin forlovede Anna Love. Foto: Privat / AP / NTB Scanpix Vis mer