Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øyenvitner: Kosovoalbanerne fritt vilt

Kosovoalbanerne sitter stive av redsel i sine hjem, mens serbere med og uten uniform plyndrer og dreper over hele Kosovo. Det beretter kosovoalbanere som lyktes å flykte til Makedonia fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Til å begynne med ble vi fordi vi håpet at bombingen bare ville vare et par dager. Men så forsto vi at det var umulig med serberne rundt oss, sier Diana, en kosovoalbaner som kom til Makedonia fredag med sine foreldre og to barn.

Humørsykt politi

Bare velstående byboere ser ut til å ha våget reisen til Makedonia, sju mil fra provinshovedstaden Pristina. Frykt for problemer med et humørsykt serbisk politi holdt mange tilbake.

Diana, som ikke ville oppgi sitt etternavn, sa hun betalte nærmere 900 kroner ved hærens kontrollposter for å slippe gjennom.

Like før hun forlot leiligheten i Pristina kom væpnede menn i bil og delte ut våpen til de serbiske familiene i blokken hvor hun bodde.

- Som i en film

En familie fra den nordlige byen Mitrovica fortalte bleke og utmattede hvordan serbiske paramilitære hadde brent ned kosovoalbanske butikker og forretningslokaler etter at NATO begynte bombingen onsdag.

- I en del av byen var alt brent ned. Det var akkurat som i en film, sa sjåføren, som ikke ville slå av en prat.

I byen Djakovica streifet politi, paramilitære og regulære soldater rundt, en del av dem med masker. De plyndret og stakk deretter lokaler i brann.

- Folk sitter innesperret. De kan ikke gå ut for da risikerer de å bli skutt, slik det skjedde onsdag og torsdag, sa en lokal hjelpearbeider til Reuters.

- Ingen kan føle seg trygg for militære og halvmilitære går inn i husene og dreper for fote. Dette må stanse, sa han.

(NTB-Reuters)