Øyenvitner, legerapporter og videoer avslører at Assad gasset sine egne

Konkluderer Human Rights Watch.

USKYLDIGE OFRE: En mann trøster to små barn som ble rammet av gassangrepet i Damaskus 21. august. Foto: Reuters / NTB scanpix
USKYLDIGE OFRE: En mann trøster to små barn som ble rammet av gassangrepet i Damaskus 21. august. Foto: Reuters / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye beviser tyder på at det var syriske regjeringsstyrker som sto bak angrepene mot Ghouta utenfor Damaskus i august, der hundrevis av mennesker trolig ble drept av saringass.

Det konkluderer Human Rights Watch i en ny rapport, som bygger på det de omtaler som nye beviser og øyenvitneskildringer.

Rapporten Attacks on Ghouta: Analysis of Alleged Use of Chemical Weapons in Syria? dokumenterer to angrep mot forstaden Ghouta, trolig med nervegassen sarin.

- Rester fra rakettene og symptomene til ofre fra angrepene mot Ghouta 21. august, er talende bevis for hvilke våpensystemer som ble benyttet, sier Peter Bouckaert som har ført rapporten i pennen.

Analysert - Disse bevisene tyder klart på at syriske regjeringsstyrker avfyrte raketter utstyrt med kjemiske stridshoder mot Damaskus-forsteder denne forferdelige morgenen, sier han.

Human Rights Watch har analysert øyenvitnenes beskrivelser av angrepet, informasjon om hvor rakettene kom fra, biter av rakettene og har innhentet opplysninger fra sykehuskilder som behandlet ofrene.

Ifølge rapporten tyder bevisene på at det ble benyttet raketter og rakettutskytere som bare syriske regjeringsstyrker er i besittelse av.

Human Rights Watch har også analysert amatørvideoer som ble lagt ut på YouTube etter angrepet, samt bilder tatt av lokale aktivister som viser rester av rakettene som slo ned i Ghouta.

To typer raketter Ifølge rapporten ble trolig to typer raketter benyttet. Den ene av dem var en 330 mm rakett som ser ut til å ha vært utstyrt med et stridshode som inneholdt en større mengde flytende kjemikalie.

Den andre typen var en sovjetprodusert 140 mm rakett som kan utstyres med tre mulige stridshoder, blant dem en type som er laget for å kunne spre 2,2 kilo av nervegassen sarin.

Syriske myndigheter nekter for å ha tatt i bruk kjemiske stridsmidler og anklager opprørere for å ha stått bak angrepet. De har imidlertid ikke lagt fram beviser for anklagen.

Human Rights Watch og andre som overvåker konflikten har tidligere ikke kunne dokumentere at opprørere har vært i besittelse av noen av de to antatte rakettypene som ble benyttet i angrepet.

Symptomer på sarin Menneskerettighetsorganisasjonen har ikke selv kunne samle rakettrester eller jordprøver fra områdene der angrepet fant sted, men støtter seg på eksperter som har analysert tilgjengelige bilder og medisinske kilder.

Tre leger har fortalt hvilke symptomer ofrene de behandlet hadde, og Human Rights Watch konkluderer på bakgrunn av dette med at det trolig var nervegassen sarin som ble benyttet.

Ifølge rapporten foreligger det beviser for at sarin ble benyttet under et angrep i Jobar nær Damaskus i april, da en fotograf fra den franske avisen Le Monde på stedet senere testet positivt for nervegassen.

PÅ INSPEKSJON: FNs våpeninspektører i aksjon i forstaden Zamalka utenfor Damaskus. Foto: Reuters / NTB scanpix
PÅ INSPEKSJON: FNs våpeninspektører i aksjon i forstaden Zamalka utenfor Damaskus. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

All bruk av kjemiske våpen er brudd på folkeretten, selv om Syria ikke er blant de 189 land som har sluttet seg til den internasjonale konvensjonen som forbyr all produksjon, lagring og bruk av slike våpen.

Syria har derimot ratifisert Genèvekonvensjonen om stridsgass fra 1925.

(NTB)