Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øyenvitnet tilbake der presidenten ble drept: *SKUDDENE *FRYKTEN *KAOSET

Nå forteller Hugh Aynesworth (82) om minuttene da John F. Kennedy ble drept, og den ville jakta på presidentens morder.

TILBAKE: Journalisten Hugh Aynesworth tilbake på Dealey Plaza Park der han for femti år siden var vitne til skuddene som drepte president John F. Kennedy. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
TILBAKE: Journalisten Hugh Aynesworth tilbake på Dealey Plaza Park der han for femti år siden var vitne til skuddene som drepte president John F. Kennedy. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DALLAS (Dagbladet): Det er 50 år siden Hugh Aynesworth (82) bevitnet at president John F. Kennedy ble skutt.

- Det var spesielt å se det jeg så den dagen, sier Aynesworth til Dagbladet.

Han jobbet som journalist i Dallas Morning News da president Kennedy ble drept. Og skulle 22. november bevitne både drapet og pågripelsen av den skyldige.

- Jeg var der egentlig ved en tilfeldighet. Jeg hadde formiddagen fri, og bestemte meg for å dra ned og se presidenten.

- Hvordan var stemningen på gata den dagen?

- Etter skuddene var det en altomfattende frykt. Folk løp inn i hverandre, gråt, skrek. Ingen ante hva som skjedde. Jeg hadde faktisk hatt en magefølelse om at det ville skje noe den dagen - det var så mye folk ute, mange ville se presidenten og mange ville se Jackie [Kennedy, presidentfruen]. Det var en fantastisk flott dag. Og så eksploderte det.

Overhørte melding Som mange andre trodde Aynesworth først det var en motorsykkel som harket. Så skjønte han at det var et skudd han hadde hørt.

- Jeg har aldri eid noe våpen selv - noe som forsåvidt er en sjeldenhet i Texas - og jeg ante ikke hva jeg skulle gjøre. Jeg burde sikkert ha løpt, men jeg visste ikke hvor jeg skulle løpe. Vi ante ikke hvem som skjøt eller hvor det ble skutt fra, det var bare totalt kaos, alle var redde for flere skudd.

- Reporterinnstinktet slo inn og jeg så en mann, Howard Brennan, som pekte opp mot vinduet i sjette etasje på skoleboklageret. Jeg skjønte at jeg måtte få tak i ham og løp opp mot ham, men han ble skremt da han innså at jeg var en reporter.

FOLKEFEST: Det var en høytidsdag i Dallas da presidenten skulle kjøre gjennom byen. Foto: AP / NTB scanpix
FOLKEFEST: Det var en høytidsdag i Dallas da presidenten skulle kjøre gjennom byen. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Til politiet ga Brennan en beskrivelse av skytteren han hadde sett i vinduet i sjette etasje på skoleboklageret. Den beskrivelsen ble kringkastet på politiradioen og fanget opp av politimannen J. D. Tippit, som patruljerte i Oak Cliff-området i Dallas. Omkring 45 minutter etter skuddene mot Kennedy observerte Tippit en mann som lignet veldig på det annonserte signalementet. Tippit stoppet mannen for å snakke med ham. Mannen skjøt og drepte Tippit med fire skudd.

- Jeg overhørte på radioen til en av politimennene at en politimann var blitt skutt i Oak Cliff, husker Hugh Aynesworth.

- Klappjakta var i gang - En av mine få riktige avgjørelser den dagen var at jeg koblet skytingen mot en politimann sammen med skytingen mot presidenten. Jeg hadde ikke bil selv, men jeg fikk et TV-team til å kjøre meg bort. Heldigvis var vi tidlig ute, og jeg intervjuet 6-8 personer som hadde sett en mann skyte på politimannen og stikke av. Klappjakta var i gang.

Da observerte skobutikksjef Johnny Calvin Brewer mannen som viste seg å være Oswald. Dagbladet har søkt Brewer flere ganger - uten hell. Til Warren-kommisjonen, som gransket drapet, forklarte han at han observerte en mann som sto halvveis bortgjemt rett ved inngangspartiet til butikken.

- Politibilene jaget opp og ned Jefferson Boulevard, og plutselig slo det meg at mannen jeg så prøvde å gjemme seg fra politiet. Han sto med ryggen mot gata - og da trafikken roet seg forsvant han vestover og inn på kinoen Texas Theatre, sa Brewer.

Kaos Brewer varslet Julie Postal, som satt i billettluka på kinoen. Hun ringte politiet. J

- Jeg var trøtt og sliten - jeg hadde løpt, hørt skudd og kaos - men jeg beinet åtte kvartaler til for å komme meg dit, sier Aynesworth før han begynner å le:

- Spørsmålet jeg klarte å lire av meg da jeg kom fram og fikk tak i Julie Postal var: «Kjøpte han billett»?

Til slutt fant politiet Oswald inne i kinosalen der filmen «War is hell» ble vist.

- Det oppsto et voldsomt slagsmål, det var armer og bein overalt. Da Oswald omsider var i jern og alle gikk ut av kinoen skvatt jeg til - det hadde allerede møtt opp 2-300 illsinte personer. Jeg husker noen ropte «drep det svinet».

- Gode bevis Blant mange amerikanere hersker det fortsatt tvil om hvorvidt Oswald handlet alene. Konspirasjonsteoriene avvises kontant av Hugh Aynesworth.

MERKET AV: Kryss i bakken viser hvor president Kennedy var da han ble truffet. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
MERKET AV: Kryss i bakken viser hvor president Kennedy var da han ble truffet. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer

- De er bare tull. Jeg har dekket et over 60 drapssaker, og det var en like tung bevisførsel i denne saken som i noen av de andre.

- Hva er de beste bevisene?

- Vi vet at han kjøpte rifla. Vi visste at han var i 6. etasje den dagen. Vi vet at fingeravtrykkene hans var på rifla. Vi vet at han kjøpte pistolen han drepte politimannen med. Det var minst seks vitner som så ham flykte etter politidrapet.

VITNE: Hugh Aynesworth hastet til Texas Theatre da Lee Harvey Oswald ble pågrepet. Her sitter Mary Katherine McElroy, som jobber på kinoen, sitter i setet der Lee Harvey Oswald satt da han ble arrestert. Oswald ble arrestert etter at han først hadde skutt og drept John F. Kennedy og deretter politioffiser J D Tippit. Oswald satt på andre stete lengst til høyre på tredje bakerste rad da han ble arrestert. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
VITNE: Hugh Aynesworth hastet til Texas Theatre da Lee Harvey Oswald ble pågrepet. Her sitter Mary Katherine McElroy, som jobber på kinoen, sitter i setet der Lee Harvey Oswald satt da han ble arrestert. Oswald ble arrestert etter at han først hadde skutt og drept John F. Kennedy og deretter politioffiser J D Tippit. Oswald satt på andre stete lengst til høyre på tredje bakerste rad da han ble arrestert. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer