Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øyeskadd av tattoo-sminke

Hanne Schaulund fra Oslo ville tatovere permanent eyeliner rundt øynene. Det endte med etseskader på øynene og sterke smerter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når Dagbladet møter henne, må hun sitte i et mørkt rom. Ferien til Kroatia har hun måttet utsette. På bordet ligger legeerklæringen fra Ullevål universitetssykehus, som bekrefter øyeskadene og foreskriver antibiotikadråper for å unngå infeksjon.

- Jeg er så sint på meg selv for at jeg gjorde dette. Jeg tenkte at det ville være praktisk, sier Hanne.

Gikk til apoteket

Mandag gikk hun til en lokal hudpleier og kosmetolog for å få permanent øye-makeup. Eyelineren tatoveres med nål. Fargen blir sittende i to til fem år.

- Jeg la meg på en benk, og så ble de lokalbedøvende salvene Emla og Xylocain smurt på øyelokkene. Det ble lagt på en bomullsdott, og øynene ble tapet igjen. Mens jeg lå på benken spurte hudpleieren om jeg hadde klaustrofobi, og om det var greit at hun gikk på apoteket. Jeg sa det var greit, men jeg ble litt engstelig mens jeg lå der likevel. Tenk om noe hadde skjedd, sier Hanne.

Problemene begynte da tatoveringen skulle begynne.

- Jeg hadde fått beskjed om ikke å åpne øynene, men da bomullen ble tatt av, gled de opp lite grann. «Det skulle du ikke ha gjort,» sa kosmetologen, forteller Oslo-kvinnen.

Sendt til Ullevål

Trolig fikk Hanne etsende bedøvende salve i øynene da hun åpnet dem. Likevel ble det ikke gjort noen skylling av øynene hennes. Etter en liten stund begynte tatoveringen, men i løpet av den timelange prosessen, fikk Hanne sterke smerter og svie i øynene. Da hun var ferdig, skulle hun ta ut penger i minibanken.

- Jeg var svimmel og kunne ikke se noe i det skarpe sollyset. Da jeg kom hjem, skjønte jeg at jeg måtte til lege. Jeg gikk til en lokal lege, og han sendte meg direkte til Ullevål universitetssykehus. Der ble det konstatert etseskader på øynene, og de ble skylt lenge i et spesielt apparat, forteller journalisten og forfatteren.

Sminken forsvant

I noe tid må Hanne holde seg i et mørkt rom mens øynene leges. Dersom alt går bra, vil hun få normalt syn igjen, men hun må trolig slite med ufokusert syn mens hornhinnene gror. Faren er at det kan gå infeksjon i skaden på øynene.

Den permanente sminken Hanne betalte 1800 kroner for, forsvant delvis under skyllingen etter tatoveringen. Øynene hennes er fremdeles hovne og røde.

- Jeg vil advare andre kvinner mot å gjøre dette. Permanent makeup er blitt meget populært, og det er mange kosmetologer som yter denne tjenesten, men jeg tror mange ikke vet hva de gjør. De bruker jo nåler og bedøvelse, men det er ingen regler som gjelder for hvem som kan gjøre dette, og hva slags kompetanse de må ha, sier Hanne. Hudpleieren som utførte tatoveringen, beklager sterkt det inntrufne, men påpeker at det er viktig at kunden ikke åpner øynene under inngrepet.

- Dette er veldig trist, men jeg føler ikke at jeg har gjort noe galt i dette tilfellet. Jeg har gjort dette mange ganger tidligere, og noe slikt har aldri skjedd.

Det er svært viktig å gi informasjon om prosedyren, og kundene må ikke åpne øynene når de har fått beskjed om ikke å gjøre det, sier hudpleieren til Dagbladet.

ØYESKADE: Hun må sitte i et mørkt rom, og det kan gå lang tid før synet hennes er tilbake til det normale: Hanne Schaulund fikk etseskader på øynene da hun fikk tatovert permanent sminke.