Øyeskader fra fyrverkeri halvert

- Nyttårsraketter må bli totalforbudt for amatører, mener øyelege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Antallet alvorlige øyeulykker fra nyttårsfyrverkeri ble halvert på landsbasis i natt i forhold til nyttårsfeiringene de siste tre årene.

I alt 10 pasienter er behandlet for alvorlige øyeskader i nyttårshelgen, mot henholdsvis 26, 21 og 20 de tre foregående årene.

Avdelingsdirektør og øyelege Nils Bull på øyeavdelingen ved Haukeland Universitetssjukehus i Bergen har samlet disse tallene.

På forhånd hadde han ikke tro at forbudet mot pinneraketter ville få noen effekt. Men han er glad han tok feil.

- Stopp amatørene

- Jeg tror bestemt at den gledelige nedgangen har sammenheng med forbudet i tillegg til de offentlige fyrverkeriene i mange av de store byene. Dessuten har åpenbart all oppmerksomheten i media rundt pinnerakettforbudet fått folk til å tenke seg om, sier Bull til Dagbladet.no.

Hans oppskrift på å bli helt kvitt slike alvorlige skader, er å innføre et totalforbud for amatører mot å bruke fyrverkeri.

En sertifiseringsordning og flere offentlige fyrverkerier, er veien å gå, mener Bull.

 FELLES FYRVERKERI HJELPER:  Antallet alvorlige øyeskader er halvert ved årets nyttårsfeiring. Øyelege Nils Bull tror en av forklaringene er satsing på store offentlige fyrverkeri, som her i Vigelandsparken i Oslo. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX.
FELLES FYRVERKERI HJELPER: Antallet alvorlige øyeskader er halvert ved årets nyttårsfeiring. Øyelege Nils Bull tror en av forklaringene er satsing på store offentlige fyrverkeri, som her i Vigelandsparken i Oslo. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX. Vis mer

Hans egen hjemby Bergen var blant de få store som ikke hadde noen slik festmarkering i offentlig regi.

Skadefritt i Bergen

- Paradoksalt nok er dette første gang på de sju årene jeg har jobbet ved øyeavdelingen på Haukeland at det ikke kom inne en eneste rakettskade sier han.

Ingen av de 10 pasientene som har vært behandlet på sykehus for alvorlige øyeskader siste døgn, er blitt truffet av ulovlige pinneraketter.

Seks av pasientene ble skadet av batterier som ble fyrt av på bakken. En pasient ble skadd da fyrverkeri som eksploderte under demontering, og i tre av tilfellene er ikke skadeårsaken helt avklart.

Fire barn

Åtte av de skadde er menn og to er kvinner. Fire av dem er barn, hvorav to under 10 år.

- Det er ikke noe som tyder på at barna ble skadet fordi de lekte med fyrverkeriet på egenhånd, sier Bull.

Øyeskader fra fyrverkeri halvert

Tre av årets skader er svært alvorlige, og det er allerede klart at en av pasientene mister synet på ett øye.

Av hensyn til pasientenes personvern, kan ikke avdelingsdirektøren på Haukelands øyeavdeling opplyse hvor landet pasientene er behandlet på sykehus.

Av de 20 alvorlige øyeskadene ved forrige nyttårsfeiring, var de 6 som ble forårsaket av de nå forbudte pinnerakettene.

TOK FEIL: Han hadde ikke tro på at forbudet mot pinneraketter ville ha noen virkning. Avdelingsdirektør Nils Bull ved øyeavdelingen på Haukeland er glad han tok feil.