BERYKTET: Peter Sutcliffe  - Yorshire Ripper  - har vært fengslet siden 1981. I helga ble han sett offentlig for første gang på 34 år under et sykehusbesøk. Dette bildet er det første som ble publisert av den beryktede drapsmannen fra 1981. Foto: NTB Scanpix
BERYKTET: Peter Sutcliffe - Yorshire Ripper - har vært fengslet siden 1981. I helga ble han sett offentlig for første gang på 34 år under et sykehusbesøk. Dette bildet er det første som ble publisert av den beryktede drapsmannen fra 1981. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Øyevitne i sjokk: Yorkshire Ripper dukket plutselig opp for første gang på 34 år

Besøkte sykehus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Peter Sutcliffe (69) - også kjent som  «The Yorkshire Ripper» - er regnet som en av Storbritannias verste seriemordere. Han fikk 20 livstidsdommer i 1981 for å ha drept 13 kvinner og forsøkt å drepe sju andre i Yorkshire og Manchester i det nordlige England.

Sutcliffe må leve resten av livet bak fengselsmurene - og en person ble derfor svært overrasket da morderen plutselig dukket opp ved engelske Surray i helga.

- Jeg fikk sjokk, sier personen til avisa Sun on Sunday som også har publisert en rekke nye bilder av «The Yorkshire Ripper».

Ifølge britisk presse er dette første gang på 34 år at Peter Sutcliffe viser seg i offentligheten.

Bildene er tatt i forbindelse med at seriemorderen besøkte øyeklinikken ved Frimley Park Hospital i Surrey, sørøst i England.

- Dårlig syn Ifølge personer på stedet gikk Sutcliffe uten håndjern og han spøkte med sikkerhetsvaktene som fulgte med.


Sun on Sunday skriver at The Yorkshire Ripper er til behandling på grunn av dårlig syn, noe som koster engelske skattebetaler tusenvis av pund.

Avisa skriver også at Sutcliffe klaget åpenlyst på vei til sykehuset. Drapsmannen reagerte på at han ble vekket før klokka sju på morgenen for å reise til behandling.

- Jeg fikk ingen forvarsel. De kom bare inn og ba meg bli med til sykehuset, sa Sutcliffe ifølge avisa.

Seriemorderen var kledd i rød bukse og beige jakke da han ankom sykehuset. Han hadde også på seg en mørk skyggelue.

- Gammel mann Vitner på stedet beskrev ham slik:

- Sutcliffe så rolig ut og virket glad. Det var en dag med solskinn og han så ut som en gammel mann som ruslet rundt. Jeg ble sjokkert da jeg så at han ikke hadde håndjern på seg, sier et vitne.

Fakta om kjente «Rippers»:

*Jack the Ripper: Identitet ukjent. En seriemorder som tilskrives fem brutale drap på prosituerte i London i 1888. Navnet stammer fra et brev sendt til pressen, skrevet av noen som hevdet å være drapsmannen. Brevets ekthet er omstridt.

*Yorkshire Ripper: Peter Sutcliffe, født 1946. Ble i 1981 dømt for drap på 13 kvinner, og overfall på ytterligere sju, i West Yorkshire og Manchester mellom 1975 og 1980. De fleste av ofrene var prostituerte. Gitt kallenavnet av pressen.

*Ipswich ripper: Navn brukt i pressen om gjerningsmannen som antas å stå bak drapene på tre prostituerte i Suffolk den siste tiden, og som også mistenkes for å stå bak ytterligere to dødsfall i området.

(NTB) 

Sutcliffe mistet synet på venstre øye da han ble stukket med en blyant i ansiktet av en medfange i 1997. 69-åringen har også sviktende syn på det høyre øyet.

I 2010 bestemt Høyesterett at drapsmannen skal tilbringe resten av livet i fengsel. Det ble bestemt etter at han søkte om å få en dags permisjon.

Engelskmannen sitter i forvaring ved Broadmoor psykiatriske høysikkerhetssykehus. Dommeren, John Mitting, sa i 2010 at han hadde basert sin kjennelse på uttalelser fra slektninger til seks av de drepte, ifølgen NTB.

- Ingen av dem antydet at noen annen dom enn livstid kunne være passende, sa dommeren.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer