Øygard følger selv Høyesterett-saken

Ville ikke si noe til pressen på vei inn. Mette Yvonne Larsen vil ha lavere straff på grunn av mediedekningen.

FOTO: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FOTO: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både Rune Øygard og kona Reidun er tilstede på tilhørerbenken når Høyesterett i dag behandler ankene om straffeutmålingen i overgrepssaken. Også den fornærmede jentas mor sitter i salen.

Da Øygard ankom sammen med forsvarerne sine, gjorde han det klart at han ikke ønsket å uttale seg til media i dag.

Fikk 15 måneder Etter at eks-ordføreren ble dømt til ett år og tre måneder fengsel i lagmannsretten, anket både påtalemyndigheten og tiltalte lengden på straffen.

Høyesterett forkastet Rune Øygards anke over saksbehandlingen i Lagmanssretten.

Aktor Torbjørn Klundseter skal foran de fem høyesterettsdommerne i formiddag gjøre sin gjennomgang av saken og prosedere for høyere straff for de gjentatte overgrepene av den mindreårige jenta. Det er ventet at  Klundseter vil argumentere for at både rettspraksis, lovforarbeider og politiske intensjoner tilsier at straffenivået må ligge på rundt to år.

- Mediepresset formildende Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, kommer blant annet til å argumentere med at eks-ordføreren må få lavere straff på grunn av den massive mediedekningen av saken.

Larsen kommer blant annet til å vise til at den tidligere ordføreren er omtalt i 2157 avisartikler og 17084 ganger i nettmedier. Hun vil også legge fram en rekke av avisartiklene for dommerne.

- Mediedekningen har vært helt formidabel. Samtidig har «pedofil» vært et stikkord, noe han altså ikke er, sier Larsen.

Hun vil i dag også peke på Øygards vanskelige situasjon forøvrig. Behandleren hans, den kjente krisepsykiateren Lars Weisæth, har sendt forsvarerne et brev der det blant annet framgår at Øygard har behov for behandling mens han venter på en avklaring i straffesaken.