Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Øygard forstår at han mest sannsynlig er ferdig som ordfører.

Det opplyser hans advokat, Mette Yvonne Larsen, til TV2.

FERDIG: Ifølge Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, forstår nå Vågå-ordføreren at han mest sannsynlig ikke kan fortsette i stillingen. 
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
FERDIG: Ifølge Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, forstår nå Vågå-ordføreren at han mest sannsynlig ikke kan fortsette i stillingen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den overgrepssiktede Ap-ordføreren Rune Øygard har forståelse for at han sannsynligvis ikke kan fortsette som ordfører. Det opplyser hans advokat, Mette Yvonne Larsen til TV 2.

Det var Dagbladet som først meldte at ledelsen i Ap, inkludert Jens Stoltenberg, mener at Våga Ap bør uttrykkte mistillit overfor Rune Øygard.

Larsen forteller at Øygard har vært i kontakt med Vågå Arbeiderparti lørdag, etter at partiledelsen sentralt gikk ut å sa at de ville kvitte seg med ham som ordfører.

- Vi er nå i en veldig god dialog med partiet lokalt i Vågå rundt en løsning. Det er ikke gitt at han går og det er heller ikke gitt at de vil at han skal gå heller, men at vi kanskje diskuterer andre løsninger, sier Larsen.
 
Vippet over Det var det som kom fram fredag, da aktor konfronterte overgrepstiltalte Rune Øygard med Skype-samtaler han har hatt med den fornærmede jenta (16), som fikk det til å vippe over for Ap-ledelsen.

- Det pågår en straffesak som skal gå sin gang. Men politikk og det å være folkevalgt dreier seg om tillit. Uavhengig av om Øygard blir dømt eller ikke, er det i retten kommet frem så mye som undergraver hans vurderingsevne, at det er vanskelig å ha tillit til ham, sa en kilde i Ap til Dagbladet fredag kvled.

Kort tid etter gikk Ap's partisekretær, Raymond Johansen, ut og bekrefet at Ap-ledelsen mener at Øygard må gå.

- Jeg tar ikke stilling til om Rune Øygard er skyldig i det han er tiltalt for, men det som har kommet fram i retten i dag, gjør at mitt råd til Vågå Ap er at Øygard ikke kan fortsette som ordfører, uavhengig av utfallet i rettssaken, sa Johansen til NTB.

Ettersom Øygard ikke er tillitsvalgt i partiet, men en folkevalgt ordfører er det kommunestyret i Våga som avgjør hans fremtidige skjebne som ordfører.

Hastemøte Leder for Vågå Ap, Live Langøygard, har kalt inn til et hastemøte mandag kveld, men nå bekrefter altså Larsen at Øygard kan komme til å trekke seg før møtet. Det medfører en helomvending siden forsvarsadvokaten kommenterte Øygards videre ordførerskjebne tidligere på dagen lørdag.

- Rune Øygard kommer ikke til å trekke seg som ordfører midt under rettssaken. Han er ekstremt skuffet over partiledelsen med Raymond Johansen i spissen. Hverken Øygard selv eller jeg ble informert av Johansen om hva han kom til å formidle til media i går kveld, og vi er ikke vanskelige å få tak i, sa hun da til Aftenposten

Beklager «Griseprat» Opposisjonen i Vågå kommune har også ttrykt at de mener ordføreren har oppført seg usømmelig, som følge av Skype-chatten.

Øygard har blant annet skrevet på Skype: «Orker ikke se på deg og vite at jeg ikke får ta på deg» til jenta, noe han selv forklarte med  den «spesielle sjargongen» de to hadde utviklet.

Vågå-ordføreren sjøl har tidligere beklaget deler av denne Skype-chatten, som han beskriver som «griseprat», og medgir at deler av innholdet kan oppfattes som «seksualisert».

- Jeg er skamfull over kontakten på Skype, der gikk jeg over en grense. Jeg skulle ha sagt fra tidligere at jeg ville sette en stopper for det, har Øygard sagt fra vitneboksen.

Dabladet kommer med mer.