- ÆRLIG MOT HUNDEN: Ei venninne av Rune Øygard oppfattet det som at han fortalte hunden, som han har et nært forhold til, om sin uskyld i overgrepssaken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- ÆRLIG MOT HUNDEN: Ei venninne av Rune Øygard oppfattet det som at han fortalte hunden, som han har et nært forhold til, om sin uskyld i overgrepssaken. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

- Øygard sa til hunden: «Jeg skulle ønske du kunne snakke»

Øygard-ekteparets venninne mener politiet utelot opplysning fra avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Ei venninne av Reidun og Rune Øygard som har kjent ekteparet siden 1970-tallet, vitnet i formiddag i overgrepsrettssaken mot ordføreren.

Kvinnen, som også har Reidun Øygard som nærmeste sjef i helsevesenet, betegner Rune Øygard som en omsorgsperson som er flink til å se andre og prate med folk, både voksne og barn.

- Visste at de sov i samme seng Vitnet har truffet fornærmede en rekke ganger, og framstiller jentas samvær med Øygard-ekteparet som noe utelukkende positivt. Hun sier at hun kjente til at hun var med på turer og møter, og opplyser at jenta først var mest sammen med Reidun, men etterhvert mer med Rune.

- Jeg fikk inntrykk av at hun var glad for å være med på det og syntes det interessant, sa vitnet i retten.

- Fikk du inntrykk av at det var ufrivillig?, spurte forsvarer Mette Yvonne Larsen om reisevirksomheten.

- Nei, på ingen måte.

Kvinnen hevder det også var åpenhet rundt at Øygard sov i samme seng som jenta på overnattingene.

- Jeg tror ikke det var noe hemmelig i det hele tatt, sier hun.

Snakket med hunden Kvinnen fortalte at hun var på besøk hos ekteparet i Vågå noen dager etter at anmeldelsen mot ordføreren var kommet 18. september i fjor.

- Jeg tror det hadde begynt å gå opp for Rune. Pressen begynte å ringe. Han satt i en krok for seg selv sammen med hunden mens jeg og Reidun hadde vår samtale, sa vitnet.

Hun mener hun hørte ordføreren snakke med den trofaste hunden, som Øygard hadde et svært nært forhold til, uten at det var meningen at andre skulle høre det.

- Han sa til hunden: «Jeg skulle ønske at du kunne prate, for du har vært med oss hele tida», gjenfortalte venninnen i retten, og antydet at Øygard med dette  kommenterte sin uskyld.

- Jeg oppfattet at han var dønn ærlig mot hunden sin, sa vitnet.

Opplysningene om hunde-samtalen er ikke gjengitt i kvinnens politiavhør, men i retten hevdet hun at politikvinnen som utførte avhøret avfeide opplysningen som unødvendig å ta med.

Aktor påpekte at vitnet har hatt muligheter til å lese gjennom og rette opp ting i avhøret.

- Er det vesensforskjeller på det du har forklart til politiet og det som står i avhøret?, spurte statsadvokaten.

- Nei

- Så det er dette med hunden?

- Ja, det er det jeg kommer på.

- Stilte i trusa På spørsmål fra forsvarsadvokaten bekreftet venninnen at det ikke er uvanlig at Øygard er lettkledd blant de nærmeste bekjente når han er hjemme. Kvinnen bekreftet også at hun har sett de mye omtalte kjennemerkene på ordførerens kropp, som jenta har forklart at hun så da Øygard var naken.

- Det å gå rundt i trusa, kan du si noe om det?

- Vi har vært nære venner i 30 år. Det er ikke uvanlig at han stiller i truse og t-skjorte tidlig på morgenen, sa kvinnen i retten.

Det er nå vitnenene som er stevnet av forsvarersiden som forklarer seg. Seinere skal blant andre Rune Øygards bror Rolv, som er ordfører i Skjåk, i vitneboksen.