PRESSET: Den overgrepstiltalte eksordføreren Rune Øygard, her under tingrettssaken i fjor, sa at han husket lite av de nye tekstmeldingene Kripos har avdekket, og hadde ikke noen konkret forklaring på formålet med dem. Arkivfoto: NTB SCANPIX
PRESSET: Den overgrepstiltalte eksordføreren Rune Øygard, her under tingrettssaken i fjor, sa at han husket lite av de nye tekstmeldingene Kripos har avdekket, og hadde ikke noen konkret forklaring på formålet med dem. Arkivfoto: NTB SCANPIXVis mer

Øygard til jenta: «Det er avgjørende at han ikke får mistanke til oss»

Nytt sms-bevis bekrefter dekkhistorie med intetanende gutt, mener bistandsadvokaten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): I retten i går fortalte fornærmede i Øygard-saken at ordføreren og den da 14 år gamle jenta avtalte seg i mellom at hun skulle skape et forhold med en bestemt jevnaldret gutt - som en slags dekkhistorie for hva som skjedde mellom Øygard og jenta.

- Jeg og Rune skulle prøve å dekke over foholdet. Jeg ville ikke ha (gutten) som kjæreste, men vi bestemte oss for at jeg ble sammen med ham for å dekke over så ingen skulle skjønne noe, sa jenta i sin forklaring.

I dag avslørte aktor Torbjørn Klundseter at Kripos har lyktes med å rekonstruere tekstmeldinger sendt fra Øygard som handler om nettopp de to ungdommene og om relasjonen mellom ham selv og jenta.

Da Øygard ble konfrontert med sms-ene, som stammer fra 19. november 2010, bekreftet han at dreide seg om jentas forhold til den jevnaldrede gutten, men han har ingen konkret forklaring på de enkelte meldingene eller hva han ønsket å oppnå med dem.

- Vær litt tett inntil hverandre Etter å ha spurt «da er han like forelska?», skrev Øygard i en sms denne kvelden: «Kanskje lurt om han får ta litt på deg» (omformulert fra dialekt og forkortelser).

Jentas eventuelle svar er ikke lagt fram i retten, men Øygard skriver etter kort tid:

«Jau!!! Er redd for oss om han ikkje gjer det. Bli med han inn på rummet før du reise åt [stedsnavn] å vær litt tett innåt kvarandre.Ver så snill!»

Neste melding fra ordføreren som aktor leste opp er preget av hemmelighold.

«Nei!!! Eg er redd. Han også veit at oss har mykje kontakt. Avgjerande at han ikkje får mistanke om oss. Da må du i alle fall være med åt Vågå i morgo», skrev Øygard klokka 19.52.

Innenfor samme minutt sender han sms-en:

«Vær så snill! Fekk han ikkje ta noko på deg? Ti sek?»

- Det må jeg tenke litt på Etter å ha svart unnvikende på spørsmål fra aktor blant annet om den ene meldingen viser at han ba jenta om å ta på gutten, ble Øygard avbrutt av dommeren da han svarte utydelig på hva han hadde ment med «avgjørende at han ikke får mistanke til oss».

- Det er viktig at du svarer ordentlig på det, sa lagdommer Ørnulf Røhnebæk.

- Det må jeg i så fall tenke litt på. Det var fullt av hemmeligheter med henne. Måtte ikke fortelle det, og måtte ikke fortelle det, svarte Øygard.

Han luftet at «avgjørende at han ikke får mistanke til oss» kunne sikte til en bursdagsgave han var satt til å kjøpe, men var ikke sikker.

- Kommunikasjonen oss imellom var full av hemmeligheter sett fra hennes side. Foranledningen har jeg ikke mulighet til å svare på nå, sa Øygard.

- Hva slags mistanke var det ingen skulle få?

- Jeg skjønner at du spør. Hva som var konteksten rundt det husker jeg ikke. Nei, altså. Det blir litt slik..., sa Øygard.

-Drøyt Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal mener de aktuelle sms-ene, som var helt ukjente for en uke siden, styrker jentas versjon.

- Dette bekrefter vel det hun tidligere har forklart, at Øygard og hun skulle lage en dekkhistorie fordi det begynte å bli litt for åpenbart for andre at de hadde en for nær relasjon, sier bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal om tekstmeldingen.

Det var først i ankesaken jenta forklarte seg i detalj om det som skal ha vært en plan for å unngå at «forholdet» til Vågås populære ordfører ble avslørt.

- Dette har vært et tema før, men jenta har vært veldig lei seg for hva denne gutten har blitt utsatt for og ville skåne ham så mye som mulig, sier bistandsadvokaten.

Dette skal også ha vært årsaken til at jenta avsluttet kjæresteforholdet etter drøye to måneder.

- Jeg ble lei meg av å utnytte og bruke ham. Så jeg sa at det ikke funka, så ble det slutt, forklarte jenta i retten.

Øygard selv avfeide påstanden om at han var med på å konstruere et kjæresteforhold mellom ungdommene som «drøyt».

- Det er jeg enig med Øygard i. Å hevde at noen har konstruert et kjæresteforhold er å dra det for langt. Dette er løsrevne medinger som vi er nødt til se på som korrespondanse og ikke hver for seg. Det er mulig at vi må legge fram ganske mange flere meldinger fra Kripos-materialet i retten for å få et bedre bilde av dette, sier Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

I morgen vil Rune Øygard på ny bli konfrontert med Skype-loggene som ble kjent gjennom tingrettssaken, blant annet dialogen der han i en nettchat fra ordførerkontoret ser ut til å be jenta kle av seg foran webkamera mens han gir uttrykk for opphisselse.

VANSKELIG OPPGAVE: Mette Yvonne Larsen og medforsvarer Martin Eiebakke fikk nye beviser i fanget fra Kripos' telefonanalyser bare noen få dager før ankesaken startet i Eidsivating lagmannsrett. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
VANSKELIG OPPGAVE: Mette Yvonne Larsen og medforsvarer Martin Eiebakke fikk nye beviser i fanget fra Kripos' telefonanalyser bare noen få dager før ankesaken startet i Eidsivating lagmannsrett. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer