Øygard tiltalt for overgrep da jenta var under 14 år

Vågå-ordføreren skal seinere ha begått overgrep både hjemme, på hytta og på hoteller.

TILTALT: Rune Øygard må nå svare for overgrepsanklagene i en rettssal. Arkivfoto: John Terje Pedersen
TILTALT: Rune Øygard må nå svare for overgrepsanklagene i en rettssal. Arkivfoto: John Terje PedersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hedmark og Oppland statsadvokatembeter har tatt ut tiltale mot Rune Øygard i den mye omtalte overgrepssaken mot Vågå-ordføreren.

Tiltalen gjelder ett tilfelle av samleie med den fornærmede mens hun var 13 år gammel, på Øygards hytte på Vestlandet, samt seksuell omgang med samme jente «en rekke ganger» mens hun var mellom 14 og 16 år.

I et tidsrom fra høsten 2009 til torsdag 1. september 2011 begikk ordføreren overgrep mot jenta i Øygards eget hus på Vågå, på hytta hans og på ulike hoteller i Molde, Larvik og Oslo, ifølge tiltalen.

Samleie med barn under 14 år straffes med minst tre års fengsel, og har en strafferamme på ti år.

- Mulighet til renvasking Øygard har siden han ble siktet nektet for å ha begått overgrep. Ordførerens forsvarer, Mette Yvonne Larsen, mener tiltalen vil få saken godt belyst.

- Han ser på dette som en mulighet til å få bli helt renvasket, i stedet for at saken blir henlagt og det er en uklarhet rundt om han har begått disse handlingene eller ei, sier advokaten til Aftenposten.no.

Både Øygard og fornærmerede er informert om tiltalen, ifølge statsadvokaten.

- Dette oppleves som en lettelse for henne. Hun er glad for at det foreligger en tiltalebeslutning og at hun nå har blitt trodd av både politiet og statsadvokaten, sier bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal til Dagbladet.

Hun forbereder nå klienten på rettssaken mot ordføreren.

- Jeg mener det foreligger flere bevis som underbygger jentas forklaring, sier Braathen Hjortdal.

- Lang periode Arbeiderpartipolitikeren  har vært ordfører i Vågå i Oppland siden 1995. Han ble i fjor høst siktet for seksuelle overgrep mot en nå 16 år gammel jente. Jenta hevdet at ordføreren forgrep seg mot henne flere ganger i perioden fra 2009 til 2011, noe påtalemyndigheten nå har festet lit til.

- Det er snakk om samleier mellom ordføreren og min klient. Det er over en lang periode og det er mange samleier, sa 15-åringens bistandsadvokat til Dagbladet i fjor.

Øygard har vært sykmeldt nesten sammenhengende siden han ble siktet, og er fortsatt sykmeldt 90 prosent, opplyser rådmann Tor Arne Gangsø til NTB. Ifølge Gangsø er det først og fremst opp til Øygard selv om han vil fortsette å jobbe i kommunen nå som tiltalen er tatt ut.