Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Øynasjonene er i ferd med å forsvinne i bølgene. Kommer med en desperat bønn til verden

- Vår siste sjanse.

BER OM HJELP: Stillehavsnasjonene, som stadig trues av stigende havnivåer, advarer nå om at de kommende klimaforhandlingene i Paris vil være deres «siste sjanse».

Blir ikke trusselen om global oppvarming tatt på alvor, risikerer de å forsvinne fra jordens overflate. Her et bilde av Tarawa-atollen som er en del av Kiribati. Foto: AFP PHOTO/FILES/TORSTEN BLACKWOOD/NTB Scanpix
BER OM HJELP: Stillehavsnasjonene, som stadig trues av stigende havnivåer, advarer nå om at de kommende klimaforhandlingene i Paris vil være deres «siste sjanse». Blir ikke trusselen om global oppvarming tatt på alvor, risikerer de å forsvinne fra jordens overflate. Her et bilde av Tarawa-atollen som er en del av Kiribati. Foto: AFP PHOTO/FILES/TORSTEN BLACKWOOD/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stillehavsnasjonene, som stadig trues av stigende havnivåer, advarer nå om at de kommende klimaforhandlingene i Paris vil være deres «siste sjanse».

Blir ikke trusselen om global oppvarming tatt på alvor, risikerer de å forsvinne fra jordens overflate.

- Samtalene i Paris er vår siste sjanse til å komme fram til en måte vi kan reversere den globale oppvarmingen, og sikre den framtidige overlevelsen for våre nasjoner, innbyggere og kultur, heter det i en uttalelse fra seks av øynasjonene ifølge britiske Independent.

- Overlevelse Kiribati, en øynasjon bestående av 33 atoller og småøyer, har en total landmasse på omlag 800 kvadratkilometer. Store deler av dette ligger bare én til to meter over havets overflate.

Nå ber landets president, Anote Tong, resten av verden åpne øynene. Spesielt «nabolandene» Australia og New Zealand får solid påpakning. Disse er de rikeste og mest folkerike landene i regionen, og står dermed også for en langt mer forurensing.

- Det vi snakker om her er overlevelse. Det handler ikke om økonomisk utvikling. Det handler ikke om politikk. Det handler om overlevelse, sier Tong.

Det har gått så langt at Kiribati i fjor kjøpte landeområder av Fiji. Planen med de nye områdene er først og fremst å dyrke avlinger, mendet kan også bli nødvendig å evakuere befolkningen hit dersom havene fortsetter å stige.

Tuvalu Tuvalus statsminister, Enele Spoaga, var i juli i Brussel for å appellere til Europas ledere om hjelp til å berge landet sitt som er i ferd med å forsvinne i bølgene.

Han la her grunnarbeidet for å finne støtte før klimatoppmøtet i Paris i desember.

Tuvalu, som består av flere mindre øyer, er direkte truet av det stadig høyere havnivået. De omlag 10 000 innbyggerne bor på landmasser som på det høyeste er fire meter over havflaten skriver Independent.
Spoaga ba Europa arbeide for å redusere utslippene av drivhusgasser - dette for å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grad celsius. 

Vitenskapsmenn mener det er en tryggere grense enn det nåværende målet på to grader celsius. Det skrev Brussel Times.

«Vi må redde Tuvalu for å redde verden» er parolen hans.

Versting Det er et kjent faktum at Australia er blant klimaverstingene. Ikke nødvendigvis bare på grunn av utslippene, men også på grunn av manglende vilje til reform.

I desember i fjor ble en omfattende undersøkelse på området lagt fram for FNs klimapanel og Australia hadde bare Saudi-Arabia bak seg på lista. Dette på grunn av utslippsnivåer, manglende reformvilje og særdeles liten andel fornybar energi.

58 land ble analysert med Danmark og Sverige som de to mest eksemplariske med Storbritannia på tredjeplass. Norge kom på en 27.-plass - omlag midt på lista.

I Australia er det statsminister Tony Abbott og hans konservative regjering som får mye av skylda. 

Stadig varmere Den globale oppvarmingen har ikke tatt pause. Det viser en studie gjort av den statlige amerikanske vitenskapsorganisasjonen National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

En global varmetopp i 1998, men noen påfølgende kjøligere år fikk teoriene om en pause i den globale oppvarmingen til å blomstre. 

Etter tusenårsskiftet har klimaskeptikere snakket om en oppbremsing av global oppvarming. Dette har blitt brukt som et argument om at FNs klimapanel har tatt feil i sine konklusjoner om at klimaendringene er menneskeskapt. 

Men dette skal altså ikke være tilfelle, ifølge forskningsresultatene fra NOAA som ble publisert i juni. 

Ingen pause NOAAs analyser viser at temperaturøkningen har vært på 0,1 grad per tiår siden 2001. 

- Denne studien viser at den globale oppvarmingen aldri tok noen pause, sier Mark Maslin, professor i klimatologi ved University College London, til den svenske avisa Expressen

Studien ble publisert i vitenskapsmagasinet Sience, og fastslår nå at det ikke er noe tegn på at den globale oppvarmingen har bremset opp.

- En hel industri er bygget opp av klimaskeptikere på premisset om pause i den globale oppvarmingen. Men temperaturene har altså steget raskere de siste 15 årene enn de seneste 65, sier Maslin.

Datostempling I august viste nye satelittanalyser fra NASA at havet i framtida trolig vil sluke opp jordens landmasser langt raskere enn antatt, og det er ikke bare i Stillehavet det kan bety katastrofe. Også den lille byen Kivalina i Alaska er blant stedene er som ekstremt utsatt.

Der flyttes allerede de døde over til fastlandet slik at Tsjuktsjerhavet ikke skal ta dem, samtidig som det foregår en het debatt om ikke også de levende burde pakke og dra, skriver Los Angeles Times.

KIRIBATI: Atollen Nikumaroro, som er en del av Kiribati, er blant de lavtliggende landeområdene som er i ferd med å forsvinne i bølgene. Foto: NTB Scanpix
KIRIBATI: Atollen Nikumaroro, som er en del av Kiribati, er blant de lavtliggende landeområdene som er i ferd med å forsvinne i bølgene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dette fordi hele øya trolig kommer til å eroderes bort innen ti år, ifølge den amerikanske avisa.

Dermed har samfunnet, som i stor grad baserer seg på jakt og fiske, fått en datostempling.

- Dette er stedet jeg vokste opp, stedet hvor alle jeg kjenner bor. Nå må vi flytte på grunn av havet som stiger, sier Shelby Adams, en av byens snaut 400 innbyggere. 

Søkte tilflukt Disse, som i stor grad er amerikanske inuitter, er ikke ukjent med de drastiske endringene klimaendringene har ført med seg. 

For fire år siden gjorde en kraftig storm at store deler av øyas befolkning måtte søke tilflukt på øyas høyeste punkt, fordi de kraftige vindkastene hindret en totalevakuering.

- Vi fylte opp klasserommene på skolen vår og folk sov i gymsalen. Noen hadde fanget et reinsdyr som vi lagde en gryte på, mens stormen raste utenfor. Heldigvis stod bygget støtt, sier Emma Knowles som var lærer for blant annet Adams da katastrofen slo inn.

TUVALU: Tuvalus statsminister, Enele Spoaga, var i juli i Brussel for å appellere til Europas ledere om hjelp til å berge landet sitt som er i ferd med å forsvinne i bølgene. Foto: AFP PHOTO/Torsten BLACKWOOD/NTB Scanpix
TUVALU: Tuvalus statsminister, Enele Spoaga, var i juli i Brussel for å appellere til Europas ledere om hjelp til å berge landet sitt som er i ferd med å forsvinne i bølgene. Foto: AFP PHOTO/Torsten BLACKWOOD/NTB Scanpix Vis mer
ALASKA: I august viste nye satelittanalyser fra NASA at havet i framtida trolig vil sluke opp jordens landmasser langt raskere enn antatt, og det er ikke bare i Stillehavet det kan bety katastrofe. Også den lille byen Kivalina i Alaska er blant stedene er som ekstremt utsatt. Foto: AP Photo/Northwest Arctic Borough via The Anchorage Daily News / NTB Scanpix
ALASKA: I august viste nye satelittanalyser fra NASA at havet i framtida trolig vil sluke opp jordens landmasser langt raskere enn antatt, og det er ikke bare i Stillehavet det kan bety katastrofe. Også den lille byen Kivalina i Alaska er blant stedene er som ekstremt utsatt. Foto: AP Photo/Northwest Arctic Borough via The Anchorage Daily News / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media