Dinosaurer:

- Øynene falt nesten ut av hodet

Geologer fant utrolige dinosaurfossiler.

FOSSILER: Det ble nylig gjort et oppsiktsvekkende funn i den lille landsbyen Borkowice i Polen. Foto: Geologisk institutt i Państwowy / Facebook
FOSSILER: Det ble nylig gjort et oppsiktsvekkende funn i den lille landsbyen Borkowice i Polen. Foto: Geologisk institutt i Państwowy / Facebook Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hundrevis av dinosaurfotavtrykk, så godt bevart at selv den ru huden kan sees, er funnet i Polen.

Det nylige funnet gir et innblikk i et komplekst økosystem for rundt 200 millioner år siden, sier geologene som gjorde funnet, ifølge Reuters.

Fossilene blir beskrevet som et «skattefunn» av det geologisk institutt i Państwowy.

Instituttet har delt funnet i et Facebook-innlegg.

MANGE FUNN: Geologer i Polen har funnet fossiler fra sju forskjellige arter. Foto: Geologisk institutt i Państwowy / Facebook
MANGE FUNN: Geologer i Polen har funnet fossiler fra sju forskjellige arter. Foto: Geologisk institutt i Państwowy / Facebook Vis mer

Kjøttetende dinosaurer

Fossilene og beina ble funnet i nærheten av en leirgruve i landsbyen Borkowice, 130 kilometer sør for Warszawa.

- Med disse dinosaursporene kan du tyde deres oppførsel og vaner. Vi har spor etterlatt av dinosaurer som løper, svømmer, hviler og sitter, sa geolog Grzegorz Niedzwiedzki til Reuters.

De største fotavtrykkene som er funnet, tilhører kjøttetende dinosaurer og er 40 centimeter lange og i mange tilfeller kan huden ses i detalj.

- Øynene falt ut av hodet

I ettertid av funnet har geologene som oppdaget fossilene innrømmet at det var en tilfeldighet at de reiste til den lille polske landsbyen for å se om de fant noe interessant.

MYSTISK DYR: En kvinne i Florida fikk fanget dette mystiske dyret på sikkerhetskameraet sitt 15. april 2021. VIDEO: Viralhog REPORTER: Vegard Krüger Vis mer

- Mens jeg jobbet i felten, foreslo jeg til Grzegorz Niedzwiedzki at vi skulle reise til Borkowice, fordi jeg så på et kart at det var en ny utgraving der. Det var utrolig varmt, men vi bestemte oss for å ta en tur. Etter 20 minutter kom vi over en stor flate med et vakkert bevart dinosaurfotavtrykk, sier forsker og geolog Grzegorz Niedźwiedzki til Polish News.

- Jeg reiser verden rundt, jeg ser på dinosaurspor, men da jeg så disse Borkowice-eksemplarene, falt øynene ut av hodet mitt.

Sju arter

- For at en slik bevaringstilstand skulle være mulig, måtte et helt spesielt hendelsesforløp finne sted på kort tid, sa geolog Grzegorz Pienkowski i en uttalelse.

Flere hundre dinosaurspor, som representerer minst sju arter, er funnet, og geologer sier at de sannsynligvis vil finne flere. De har også oppdaget beinfragmenter fra dyr og fisk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer