Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Øynene lyste mot meg

Hans Ingvald Hansen fra Karasjok skulle bare ut å mate hunden, da han oppdaget en bjørn rett utenfor huset sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KARASJOK (Dagbladet): - Da jeg kom ut døra og lyste ut mot skogen, så jeg de gule øynene til bjørnen lyse rett mot meg. Den sto stille å så på meg, kanskje 25-30 meter unna, før den lusket videre. Jeg sto på verandaen en god stund, for å se om den kom tilbake. Men det gjorde den ikke.

Mistanke
Hansen hadde allerede en mistanke om at det kunne være bjørn ved huset, da elghunden hans sto i hundegården å loset på en måte han ikke hadde opplevd før.

- Vi har hatt observasjoner av bjørn i området her tidligere i år, så da jeg hørte at hunden sto og loset mye mer forsiktig enn hva den ville gjort hvis det var elg, tenkte jeg det kunne være bjørn. Derfor tok jeg med en stor lyskaster, i tillegg til hodelampa mi før jeg gikk ut.

Han er veldig klar på at han ikke ønsker bjørnen i nærheten av sitt nabolag, og håper at Statens naturoppsyn får has på den fortest mulig.
- Bjørnen hører ikke hjemme i nærheten av boligområder, så jeg er glad for at lensmannen har gått ut å sagt at den skal avlives.

Bruker lyskaster
Selv om han ikke er så veldig redd, har han nå bestemt seg for å ta flere forhåndsregler før han går ut på kveldene, i tilfelle bjørnen skulle dukke opp igjen.
- En stor lyskaster ihvertfall, i tillegg til hodelampe.

Omtrent samtidig som Hansen så bjørnen utenfor huset sitt, meldte en finsk dame ifra til politiet om at hun hadde kjørt på en bjørn et stykke utenfor sentrum av Karasjok.

Ifølge Erland Søgard, fra Statens Naturoppsyn i Karasjok kom bjørnen relativt uskadd fra hendelsen.
- Vi har hatt flere jaktlag ute på søk etter disse to bjørnene hele dagen. Den som ble påkjørt sporet vi flere kilometer, før vi mistet sporet. Men den hadde retning vekk fra bebyggelsen.

Søgard kunne derimot ikke gjøre rede for hvor det ble av bjørnen som Hansen møtte utenfor huset sitt, og påpeker at det har vært vanskelige forhold for søk.
- Forholdene har vært vanskelige, samtidig som det er i et mye brukt turområde. Men vi er ikke i tvil om at det er bjørn folk har observert.

 Han forteller at det er et ønske fra lensmannen om å få avlivet bjørn som kommer for nært boligområder, men at det ikke er noen grunn til panikk for folk i Karasjok.
- Bjørnen er i prinsippet ufarlig for mennesker, men det er selvfølgelig ikke ønskelig at bjørnen har en slik atferd.  Vi er usikre på om det er den samme bjørnen, men det har vært flere tilfeller av bjørn i nærheten av bebyggelse den siste tiden, så det er et ønske fra lensmannen om at den skal avlives.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media