«Øynene var glassaktige, jeg skjønte at hun var død»

DRAMMEN (Dagbladet): Jan Bækkevold (52) og kona Astrid kjørte forbi Bandidos-hovedkvarteret i Drammen da ei bombe på 30- 50 kilo eksploderte. De var på feil sted til feil tid. Da 52-åringen kom til seg sjøl, oppdaget han at kona satt livløs i passasjersetet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Øynene hennes var glassaktige og tomme. Jeg skjønte at hun var død, forklarte Bækkevold til kriminalpolitiet, fem dager etter bombeattentatet.

Han ønsker ikke å la seg intervjue.

- Men det han har forklart til politiet, det må fram i retten og i pressen, sier advokat Kjerstin Kirkemo.

De materielle skadene etter attentatet beløper seg til 285 millioner kroner. Det var tre menn i huset da eksplosjonen skjedde. Ingen av de tre ble skadd.

Bækkevold forklarte om de dramatiske sekundene etter eksplosjonen, onsdag 4. juni 1997, at han først bøyde seg mot sin kone, som satt med hodet bakover.

- Jeg spurte Astrid: «Hvordan går det?» Jeg fikk ikke noe svar. Derfor bøyde jeg meg nærmere for å se henne inn i øynene. Hun var død.

Han kunne ikke se at hun hadde ytre skader. Sjøl blødde han fra arm og hode.

Døde umiddelbart

Irene Astrid Bækkevold ble som følge av eksplosjonen truffet av metall- og gummideler i hodet og nakken og påført store indre skader. Hun døde umiddelbart.

Mandag begynner straffesaken mot sju personer med tilknytning til den kriminelle MC-klubben Hells Angels (HA).

Mennene er tiltalt for å ha utløst bomben i en stjålet Volkswagen Transporter, eller å ha medvirket fysisk eller psykisk. De sju er tiltalt etter den såkalte mordbrannparagrafen med ei strafferamme på 21 års fengsel. Etter det Dagbladet får opplyst, nekter alle straffskyld etter tiltalen, som er tatt ut etter ordre fra riksadvokat Tor-Aksel Busch. Det er satt av tre uker til forhandlingene i Drammen tingrett.

Ekteparet Bækkevold hadde vært i fødselsdagsselskap i Drammen, da de kl. 23.45 kom kjørende forbi Bandidos-hovedkvarteret i Konnerudgata 25 i Drammen. Bækkevold forklarte at han plutselig merket en trykkbølge midt på høyre siden av bilen, og hørte et kraftig smell.

Føk til værs

- Jeg oppfattet det som om bilen føk til værs, og at jeg sjøl ble truffet av en gjenstand i hodet. Litt etter føltes det som om hodet «lå igjen» på gulvet framfor førersetet. Min første tanke var «hva fanden har jeg kjørt på?».

Min tankevirksomhet med «hodet på gulvet» var videre at nå var jeg ferdig. Jeg følte at kroppen visnet bort, og jeg sa til meg sjøl at «dette er en drittmåte å gå bort på». Min neste tanke var: «Hva med barna?» Jeg ropte: «Nei, nei, nei!»

Men plutselig oppfattet jeg situasjonen som jeg satt i førersetet igjen. Jeg mener at jeg var ved bevissthet. Jeg kjente bensinlukt, og oppfattet at det kom fra min egen bil, derfor slo jeg av tenningen. I den forbindelse må jeg ha hatt tanker om at bilen kunne eksplodere.

Et inferno

Etter at 52-åringen hadde oppdaget at kona var død, ble han oppmerksom på «et inferno av flammer» til venstre et stykke unna bilen.

- Jeg skjønte fortsatt ikke hva jeg var blitt involvert i, fortsetter Bækkevold i avhøret.

Dagbladet får opplyst at han har fremmet et krav på 120000 kroner i erstatning.

BLE DREPT: Irene Astrid Bækkevold ble påført store indre skader og døde umiddelbart da bomben eksploderte ved Bandido-huset. Ektemannen Jan Bækkevold har fortalt politiet om de dramatiske sekundene etter eksplosjonen.