HÅP? Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm forsikret renholder Safa Brigic og hennes arbeidsgiver om at hun nå har tatt kraftig tak i forholdene i renholdsbransjen.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
HÅP? Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm forsikret renholder Safa Brigic og hennes arbeidsgiver om at hun nå har tatt kraftig tak i forholdene i renholdsbransjen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Øyner håp for råtten renholdsbransje

Renholder Safa Brigic enig med forskerne bak ny Fafo-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Renholder Safa Brigic valgte andre ord enn forskerne bak en fersk Fafo-rapport som ble lagt fram i dag, om råtne forhold i renholdsbransjen.

Likevel oppsummerer hun mye av innholdet i rapporten.
- Det er så mange rare firmaer som er rundt omkring, og de ødelegger mye for oss, sa Brigic inne i lokalene til Olav Thon i Stenersgata, hvor hennes firma Ren Pluss holder rent.

Knallhardt Fafo-rapporten dokumenterer, gjennom intervjuer, en knallhard renholdsbransje hvor under halvparten av de ansatte orker å bli mer enn to år, hvor bare en av fire bedrifter overlever i mer enn fem år, og hvor det er hardt press på priser, arbeidstider og lønninger.

Slik Dagbladet har dokumentert i en lang rekke artikler det siste året, er arbeidsforholdene i mange renholdsfirmaer i strid med loven.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm forsikret Brigic og hennes arbeidsgiver, administrerende direktør Ivar Sjølstad i Ren Pluss as, om at hun nå har tatt kraftig tak i forholdene.

Offentlig stryk Etter samtalen med Brigic, deltok Bjurstrøm i presentasjonen av den  nye Fafo-rapporten. Blant annet viser rapporten at tre fjerdedeler av kundene aldri har kontrollert renholdernes lønns- og arbeidsvilkår.

Bare fire av de 20 offentlige kundene forskerne intervjuet hadde gjort slike kontroller.

Nettopp det offentlige får en tvilsom karakter av forskerne.

Mens private kunder også er opptatt av kvalitet og ikke bare pris når et oppdrag skal tildeles, ser mange offentlige kunder bare på prisen.

Flaut, synes Bjurstrøm.

Nå eller aldri Blant oppryddingstiltakene som enten allerede er på plass, eller skal være på plass i løpet av få måneder, er allmenngjøring av tariffen i renholdsbransjen, regionale verneombud som skal være ansatt i Arbeidstilsynet, og en statlig godkjenningsordning for renholdsfirmaer.
- Jeg er veldig fornøyd med pakka nå, sier NHO Service-leder Petter Furulund. Erna Hagensen, leder i Arbeidsmandsforbundet, er også optimist.
- Hvis vi ikke får det til nå, får vi det aldri til. Da kan vi bare glemme renhold som en seriøs bransje, sier hun til Dagbladet.