<strong>NYTT HÅP:</strong> Forretningsmannen Trygve Kristiansen har fått millioner beslaglagt i Brasil. Nå har hans advokat, John Christian Elden, håp om at saken henlegges. - Konsekvensene for nordmenn - som brasiliansk politi tror er kriminelle ut fra en norsk politianalyse av deres økonomi - har vært enorm.   Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
NYTT HÅP: Forretningsmannen Trygve Kristiansen har fått millioner beslaglagt i Brasil. Nå har hans advokat, John Christian Elden, håp om at saken henlegges. - Konsekvensene for nordmenn - som brasiliansk politi tror er kriminelle ut fra en norsk politianalyse av deres økonomi - har vært enorm. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

- Øyner henleggelse

Advokat John Christian Elden håper nå at marerittet for de norske forretningsmennene i Brasil kan gå mot slutten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter langvarig påtrykk fra stortingsrepresentant Per Sandberg (Frp) har Justis- og beredskapsdepartementet grepet direkte inn i Brasil-saken.

I feriebyen Natal nord i Brasil er fortsatt flere norske forretningsfolk siktet - noen også dømt, men dommen er ikke rettskraftige- siktet for mafiavirksomhet.

Økokrim ville ikke Forretningsmennene og deres advokater har i flere år bedt om hjelp fra statsadvokat Geir Kavlie og Økokrim. Men Kavlie og Økokrim har blankt avvist å oversette økonomirapporten fra norsk til portugisisk.

Problemet er at det var feil i den første økonomirapporten som Økokrim utarbeidet og sendte til Brasil. Og den er nettopp den første og feilaktige økonomirapporten politiet og domstolen i Brasil har lagt til grunn i saken mot nordmennene.

Den endelige økonomirapporten ikke har blitt tatt med i vurderingene til rettsapparatet i Brasil, en rapport som slår fast at det ikke er grunnlag for å mistenke de norske forretningsmennene for å ha gjort noe galt i Norge.

«Operação Paraíso»

* 9. mai 2007 slo politiet i Norge til mot B-gjengen i det de kalte aksjon «Operasjon Nemesis». Samtidig satte politiet i Brasil i verk «Operação Paraíso».

* Politiet i Oslo hadde gitt sine brasilianske kolleger opplysninger om at tunge kriminelle nordmenn hadde etablert seg i Natal, i delstaten Rio Grande do Norte i Brasil.

* Norske kriminelle skulle angivelig ha investert 600 millioner norske kroner i området.

* Medlemmer av det pakistanske kriminelle nettverket B-gjengen ble arrestert i Norge.

* I Natal-området deltok nærmere 300 politimenn i aksjonen. Norske forretningsmenn ble
arrestert og siktet for å være internasjonale mafiasjefer. De ble også siktet for hvitvasking av penger og dokumentforfalskninger.

* Verdier for godt over 100 millioner norske kroner ble beslaglagt av politiet i Brasil. Disse verdiene tilhører norske statsborgere. Samtlige har kunnet dokumentere at har utført pengene på en legal måte fra Norge. 

*  Flere norske forretningsmenn er dømt i første instans og risikerer fortsatt mange år i brasiliansk fengsel.

* I en periode var over 800 ferieleiligheter i Natal-området beslaglagt. Boligen var kjøpt av vanlige nordmenn, og hadde ingenting med B-gjengen å gjøre. De fleste har nå fått tilbake skjøtene sine.

* I rettsdokumentene i Brasil står det at opplysninger fra norsk politi, samt avhør av en tidligere norsk ansatt i det norskeid selskapet Blue Marlin Group og avsløringer i norsk presse var årsaken til at politiaksjonen.

Dagbladet har i dag og i går forgjeves søkt statsadvokat Geir Kavlie for en kommentar. Men Kavlie har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Politisk grep Det er helt uvanlig at norske politiske myndigheter griper inn i pågående straffesak. Men etter press fra Sandberg og støttegruppa til Arvid Birkeland, har den nye politiske ledelsen i Justis- og beredskapsdepartementet skåret igjennom.

Nå blir den endelige økonomirapporten oversatt til portugisisk. Deretter blir den sendt til ambassaden i Brasília som har fått til oppdrag å levere den oversatte rapporten til politi og domstol i Natal.

- På tide Advokat John Christian Elden representerer forretningsmannen Trygve Kristiansen, en av flere forretningsmenn som har vært anklaget for organisert kriminalitet i over sju år i Brasil. Kristiansen har fått verdier fore flere ti talls millioner kroner beslaglagt, og risikerer fortsatt flere titalls år i fengsel.

- Dette er på tide og det er utrolig at vi måtte ha en ny regjering før elementære og nødvendige skritt blir tatt for å rette opp politiets feil, sier advokat Elden.

- Konsekvensene for nordmenn - som brasiliansk politi tror er kriminelle ut fra en norsk politianalyse av deres økonomi - har vært enorm. Både økonomisk og sosialt, sier advokat John Christian Elden.

<strong>PROBLEMER:</strong>  I 2010 fikk Trygve Kristiansen (t.v.) besøk av  Per Sandberg, daværende leder av Stortingets justiskomité, og daværende juridisk rådgiver Vidar Brein-Karlsen. Sammen med advokat John Christian Elden fikk Kristiansen forklart problemene jhan har slitt med i Brasil.   Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET.
PROBLEMER: I 2010 fikk Trygve Kristiansen (t.v.) besøk av Per Sandberg, daværende leder av Stortingets justiskomité, og daværende juridisk rådgiver Vidar Brein-Karlsen. Sammen med advokat John Christian Elden fikk Kristiansen forklart problemene jhan har slitt med i Brasil. Foto: Øistein Norum Monsen/DAGBLADET. Vis mer

- Denne saken har pågått i over sju år, og vært fullstendig ødeleggende for legale norske investeringer i Natal provinsen.

- Økokrim skjønte ikke at likningstallene ikke sa noe om økonomien. Hadde de sendt over en rapport på Kjell Inge Røkke med samme presisjon, hadde han fortsatt sittet fengslet i Brasil, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

- Ikke nådd fram Eldens klient Trygve Kristiansen ble arrestert og fikk sin formue beslaglagt. 

- Vi har bedt Justis- og beredskapsdepartementet rydde opp de siste fem åra, men ikke nådd fram. Nå øyner vi at sakene kan henlegges i Brasil, og at de norske forretningsmennene kan få rettferdighet, sier advokat John Christian Elden.

- Det er viktig at alle og komplette opplysninger nå sendes over offisielt, da brasiliansk politi ser bort fra alt som er av frifinnende art som ikke kommer direkte fra departementet med løvestempel på, sier Elden.

<strong>VILLE IKKE OVERSETTE:</strong>  Statsadvokat Geir Kavlie og Økokrim vil ikke oversette økonomirapporten til portugisisk. Nå har Justisdepartementet skårret igjennom og tatt grep. Dagbladet har ikke lykkes å få en kommentar fra Kavlie
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
VILLE IKKE OVERSETTE: Statsadvokat Geir Kavlie og Økokrim vil ikke oversette økonomirapporten til portugisisk. Nå har Justisdepartementet skårret igjennom og tatt grep. Dagbladet har ikke lykkes å få en kommentar fra Kavlie Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer
<strong>KJEMPET:</strong>  I sju år har forretningsmannen Trygve Kristiansen kjempet for å bevise sin uskyld. Men justismyndighetene i Brasil har lagt til grunn en feilaktig økonomirapport fra Økokrim. Nå har Kristiansen og de andre forretningsmennene håp om at marerittet snart tar slutt.  
Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
KJEMPET: I sju år har forretningsmannen Trygve Kristiansen kjempet for å bevise sin uskyld. Men justismyndighetene i Brasil har lagt til grunn en feilaktig økonomirapport fra Økokrim. Nå har Kristiansen og de andre forretningsmennene håp om at marerittet snart tar slutt. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer