Øyner valgseier

STOCKHOLM (Dagbladet): Tiendedeler kan avgjøre det svenske valget, men Göran Persson blir etter alt å dømme sittende ved makta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsministeren mobiliserer voldsomt i sluttspurten for å få hjemmesitterne ut til valgurnene.

Det kan bli tungen på vektskåla.

I går hastet partilederne i skytteltrafikk mellom de største byene i et siste, nesten desperat forsøk på å mobilisere tilhengere. Blokkene er jevnstore, og fra forrige riksdagsvalg i 98 vet forskerne at ca. 30 prosent av dem som stemte, avgjorde sitt partivalg den siste uka.

De fleste av dem på selve valgdagen.

Kamplysten

Tidligere valg viser også at usikkerhet om valgutfallet øker valgdeltakelsen. Det tjener sosialdemokratene på, for deres tilhengere er tilbøyelige til å sitte hjemme og må mobiliseres til stemmeurnene.

Nå tror de fleste at det «går vägen» for Persson.

En meget inntrengende og kamplysten statsminister Göran Persson holdt avsluttende valgappeller både i Göteborg og Stockholm i går. Som den presten han visstnok engang hadde lyst til å bli, spilte han ut hele sitt repertoar som folketaler og agitator.

Og det er ikke småtterier. Selv kristdemokratlederen Alf Svensson med sin malmfulle røst blir for en korgutt å regne når Persson setter i gang.

Forkynner

Med forankring i sin barndom som grabb i en barnerik familie på den svenske landsbygda, hvor faren var tidvis arbeidsledig bygningsarbeider, forkynner statsministeren sitt sosialdemokratiske evangelium om likeverd, solidaritet, felles ansvar og økt velferd - framfor skattelette til dem som har mest, med agitatorisk briljans og høy troverdighet. Ingen gjør ham dette etter blant dagens nordiske sosialdemokratiske ledere.

På Norrmalmstorg, bare noen kvartaler unna, oppfordret valgkampens klare vinner, Folkpartiets Lars Leijonborg, folk til å stemme på hans parti og «et forandrende lederskap», som han sa.

Partiets sensasjonelle framgang på meningsmålingene har vakt oppsikt også i utlandet.

STOR FOLKETALER: Göran Persson vurderte i sin tid å bli prest. Han er en stor folketaler, og i gårsdagens valgappeller spilte han på hele sitt register som agitator.