Øystater frykter deres tid er omme

- Målet om å hindre at gjennomsnittstemperaturen stiger mer enn to grader, er blitt en ønskedrøm.

MALDIVENE: Maldivene er utsatt dersom den globale oppvarmingen får havet til å stige kraftig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MALDIVENE: Maldivene er utsatt dersom den globale oppvarmingen får havet til å stige kraftig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Små øystater frykter at de står ved «historiens slutt» som følge av klimaendringer og stigende havnivå. Målet om å hindre at gjennomsnittstemperaturen stiger mer enn to grader, er blitt en ønskedrøm, mener forskere.

Kiribati, Tuvalu og Maldivene er noen av landene som er mest utsatt dersom den globale oppvarmingen får havet til å stige kraftig.

- Alle disse landene kjemper nå for å overleve. De står overfor historiens slutt, hevdet Antonio Lima, Cap Verdes ambassadør til USA, under åpningen av det store klimamøtet i Mexico mandag.

Innbyggere i flere øystater forteller om stormfloer som ødelegger strender og fører til at drikkevann og jordbruksjord forurenses av saltvann. På lengre sikt er de redd for at stigende havnivå nærmest skal vaske øyene deres bort fra verdenskartet.

Strengt krav Blant klimaforskere er det ulike meninger om hvor mye havet kommer til å stige som følge av den globale oppvarmingen.

Men for å redusere faren for at de verste scenarioene blir virkelighet, har en lang rekke øystater stilt seg bak kravet om at økningen i gjennomsnittstemperaturen på jorda ikke må overstige 1,5 grader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer