Øystater frykter deres tid er omme

- Målet om å hindre at gjennomsnittstemperaturen stiger mer enn to grader, er blitt en ønskedrøm.

MALDIVENE: Maldivene er utsatt dersom den globale oppvarmingen får havet til å stige kraftig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MALDIVENE: Maldivene er utsatt dersom den globale oppvarmingen får havet til å stige kraftig. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Små øystater frykter at de står ved «historiens slutt» som følge av klimaendringer og stigende havnivå. Målet om å hindre at gjennomsnittstemperaturen stiger mer enn to grader, er blitt en ønskedrøm, mener forskere.

Kiribati, Tuvalu og Maldivene er noen av landene som er mest utsatt dersom den globale oppvarmingen får havet til å stige kraftig.

- Alle disse landene kjemper nå for å overleve. De står overfor historiens slutt, hevdet Antonio Lima, Cap Verdes ambassadør til USA, under åpningen av det store klimamøtet i Mexico mandag.

Innbyggere i flere øystater forteller om stormfloer som ødelegger strender og fører til at drikkevann og jordbruksjord forurenses av saltvann. På lengre sikt er de redd for at stigende havnivå nærmest skal vaske øyene deres bort fra verdenskartet.

Strengt krav Blant klimaforskere er det ulike meninger om hvor mye havet kommer til å stige som følge av den globale oppvarmingen.

Men for å redusere faren for at de verste scenarioene blir virkelighet, har en lang rekke øystater stilt seg bak kravet om at økningen i gjennomsnittstemperaturen på jorda ikke må overstige 1,5 grader.

Denne målsettingen er enda mer ambisiøs enn 2-gradersmålet som mange land sluttet seg til på klimatoppmøtet i København i fjor.

- For oss handler forskjellen på 1,5 og 2 grader om sammenbrudd eller overlevelse, sier Lima.

- Ønskedrøm Hvis anslagene til FNs klimapanel stemmer, er det nødvendig med dramatiske kutt i verdens klimautslipp for å hindre at temperaturen på jorda fortsetter å stige.

Så langt er det ikke mange land som har vist at de er villige til å redusere egne utslipp i betydelig grad. Mange forskere frykter derfor at også 2-gradersmålet er blitt nærmest uoppnåelig.

- 2 grader er nok en ønskedrøm, sier tidligere sjef for FNs klimapanel Bob Watsen til avisa The Observer.

4 grader Ingen kan si med sikkerhet hvor varmt det vil bli på jorda hvis utslippene fra industri, strømproduksjon og avskoging bare fortsetter som i dag. Men britiske forskere la mandag fram en rapport som tar for seg konsekvensene dersom oppvarmingen blir på hele 4 grader.

Da kan opptil én milliard mennesker bli nødt til å flykte fra hjemmene sine i løpet av de neste 90 årene. Så mange som tre milliarder kan få begrenset tilgang til rent drikkevann.

Vanskelig å takle - Hovedbudskapet er at det blir vanskeligere å takle konsekvensene jo nærmere vi kommer 4 grader, sier professor Mark New ved universitetet i Oxford.

Hva som faktisk vil skje med land som Maldivene og Tuvalu dersom havet stiger så mye at øyene forsvinner i sjøen, er et åpent spørsmål. Én mulighet er at innbyggerne beholder sitt opprinnelige statsborgerskap selv om de blir nødt til å bosette seg i andre deler av verden, tror François Gemenne ved Institutt for bærekraftig utvikling og internasjonale relasjoner i Paris.

Han ser for seg at statene kan leve videre «virtuelt» selv om de ikke lenger har noe egentlig territorium.

(NTB)