Coronaviruset:

Øystein (55) lå 12 dager på Ahus:
- Vondeste jeg har opplevd

Øystein Kvarv Jacobsen (55) ble smittet av coronaviruset i mars. - Jeg unner ikke min verste fiende dette. Jeg har aldri hatt det så fælt, sier han, og ber folk beskytte seg mot viruset med munnbind, handvask og avstand.

OVERLEVDE: Øystein beskriver coronainfeksjonen som sitt livs verste mareritt. - Det var nummeret før, og jeg var redd, veldig redd, sier han. Foto: Privat
OVERLEVDE: Øystein beskriver coronainfeksjonen som sitt livs verste mareritt. - Det var nummeret før, og jeg var redd, veldig redd, sier han. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Øystein Kvarv Jacobsen (55) fra Fjerdingby i Rælingen kommune er nå utskrevet fra sykehuset. Han var innlagt på Ahus i 12 dager etter at han ble smittet av coronaviruset. På det verste trodde ikke Øystein at han kom til å overleve.

- Jeg var redd. Jeg er alenefar til to gutter, og var redd jeg ikke skulle klare det, sier 55-åringen til Dagbladet.

Det var litt ut i mars i år at Øystein begynte å hoste litt, samtidig som han stadig følte seg dårligere. Den 12. mars følte han seg for syk til å gå på jobb.

- Jeg hosta, hadde hodepine, var svimmel og kvalm, og jeg bestilte meg da en coronatest.

Ned ti kilo

Dagen etter fikk han bekreftet mistanken - han var smittet av viruset.

Fra å være litt dårlig, forverret det seg voldsomt for 55-åringen de neste dagene.

- Jeg ble bare dårligere og dårligere. Etter hvert ble det vanskelig å puste. Matlysten forsvant også, sier han.

Øystein forteller at det skyltes at alt smakte vondt, at han hadde «en fæl smak i munnen».

- Jeg fikk nesten ikke i meg noe mat, og gikk ned ti kilo den første drøye uka. Det var voldsomt, sier han.

Men opplevelsen av å ikke klare å puste var det verste.

- Følelsen av at du fra dag til dag puster mindre og at det tetter seg i brystet... Den er vanskelig å beskrive. Den uka var fæl, og gjorde noe med meg både mentalt og fysisk, sier han.

Ved to anledninger kom ambulansepersonell hjem til ham og sjekket ham, men dro igjen. Under det tredje besøket - den 19. mars tok personellet ham med seg til legevakta.

Derfra bar det rett til Ahus.

CORONASYK: Anette Pedersen (34) har vært syk siden hun ble smittet av corona i mars 2020. I september hadde hun fortsatt store problemer med å snakke. - Året har vært som en berg- og dalbane, sier hun til Dagbladet. Video: Anette Pedersen / Dagbladet TV. Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Blodpropp

- På Ahus har de en nyåpnet avdeling for coronapasienter, og heldigvis var det plass til meg der. Der fikk jeg tilført oksygen døgnet rundt, sier Øystein.

- Hvordan var det å få tilført oksygen? Opplevde du at det gjorde en forskjell?

- Ja, det gjorde absolutt en forskjell. Da følte jeg at jeg kunne puste igjen, svarer han.

Likevel ble Øystein gradvis enda dårligere. Fra å gå fra å få tilførsel av to liter oksygen gikk han til å få tilført ni liter.

- Legene mistenkte da at det også kunne være noe annet. De fant da en blodpropp i lungene mine - og slik jeg forsto det mente de at den var forårsaket av infeksjonen. I tillegg hadde jeg lungebetennelse, sier han.

- Da var jeg redd, sier han.

Han tilføyer:

- Noen blir jo enda dårligere. Heldigvis snudde det der for min del og jeg ble bedre og bedre.

Etter 12 dager ble Øystein skrevet ut. Da hadde han øvd seg de siste to nettene på å puste uten tilførsel av oksygen.

- Jeg husker jeg ba om en halv liter, men fikk til svar om å prøve litt til uten. Det var fantastiske proffe mennesker som jobbet der, sier han.

UTSKREVET: Øystein er skrevet ut fra sykehuset, men forteller at han fortsatt er preget etter coronainfeksjonen - både fysisk og mentalt. Foto: privat
UTSKREVET: Øystein er skrevet ut fra sykehuset, men forteller at han fortsatt er preget etter coronainfeksjonen - både fysisk og mentalt. Foto: privat Vis mer

Fortsatt preget

Selv om Øystein nå er skrevet ut, er han slett ikke frisk. Under intervjuet med Dagbladet hoster han ofte.

- Jeg bor i fjerde etasje i en blokk, og den første uka hjemme måtte jeg ta pauser to til tre ganger før jeg kom meg opp trappa. Nå klarer jeg hele trappa, men da må jeg hvile når jeg er oppe, sier han.

Han sier han får god hjelp av kommunens oppfølgingsteam, og at han får hjemmebesøk av både sykepleiere og fysioterapeuter. Jobben hans nå er å trene opp lungene igjen.

- Hvordan har infeksjonen preget deg?

- Jeg er preget fysisk ved at jeg blir fort andpusten og ved at jeg hoster mye mer. Men jeg er også preget mentalt. Jeg vet ikke hvor jeg ble smittet, men har stor tro på at munnbind, avstand og håndvask hjelper, og jeg kjenner nå at det provoserer meg veldig når jeg ser at folk ikke følger disse anbefalingene, sier han og legger til:

- For jeg unner ikke min verste fiende dette. Jeg har aldri hatt det så fælt som under denne sykdommen. Jeg har aldri hatt det så vondt.

- Bruk munnbind

Mandag delte Øystein et innlegg på Facebook, der han kort skriver om sin opplevelse med covid-19, og der han innstendig oppfordrer folk til å bruke munnbind. Han skriver:

«Jeg overlevde mitt mareritt, jeg lå ikke på intensiven men det var nummeret før, men jeg var redd, veldig redd. Vær så snill - BRUK MUNNBIND».

- BRUK MUNNBIND: Erfaringene med coronasykdommen har skremt Øystein. Han oppfordrer alle om å følge smittevernanbefalingene. Foto: Privat.
- BRUK MUNNBIND: Erfaringene med coronasykdommen har skremt Øystein. Han oppfordrer alle om å følge smittevernanbefalingene. Foto: Privat. Vis mer

Innlegget er siden da blitt delt over 6000 ganger, og har fått nesten 500 kommentarer.

- Jeg ble tatt veldig tatt på senga av responsen på det, sier Øystein.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer