Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Øystein (89) døde av corona

De skulle feiret 60 års ekteskap til høsten. Nå sitter kona Birgit igjen alene, etter å ha mistet ektemannen.

EKTEPAR: Birgit og Øystein Mogen hadde vært gift hele sitt voksne liv. Foto: Privat
EKTEPAR: Birgit og Øystein Mogen hadde vært gift hele sitt voksne liv. Foto: Privat Vis mer

- Vi har hatt hele livet sammen, etter at vi forlovet oss på slutten av 50-tallet og ble gift i 1960. Siden har vi opplevd utrolig mye. Vi har fått både tre barn, barnebarn og oldebarn, forteller Birgit Mogen.

Plutselig sitter hun igjen alene. Følelsen av å ikke lenger være to, er helt ny. For når to har vært som én så lenge man kan huske, er det ikke enkelt å venne seg til den nye hverdagen.

Hun har selv nettopp blitt kvitt de siste symptomene av coronaviruset som har herjet i kroppen hennes de siste ukene. Endelig begynner helsa å bli slik den var tidligere.

Slik gikk det ikke for ektemannen Øystein. Han var en godt voksen mann på 89 år, men i fin form. 23. mars skulle livet likevel ta slutt for Øystein Mogen.

Mistanken vokser

- Det er trist med Øystein. Han ville blitt 90 i september. Det har vært et langt liv, sier Birgit betryggende.

De hadde ikke vært uforsiktige, tvert imot. Ikke var de mye ute blant folk. Utenlands hadde de heller ikke vært. Likevel ble både 82 år gamle Birgit og ektemannen Øystein smitta av coronaviruset hjemme på Skullerud i Oslo.

13. mars begynte de første tegnene å melde seg. Nedsatt matlyst, magesmerter og for Birgits del verk i kroppen. De visste ikke hva det var, men begynte etter hvert å mistenke viruset som har satt et dystert preg på store deler av verden de siste ukene.

- Etter ei uke bestemte vi oss for å ta kontakt med lege. På morgenen den 19. mars ringte vi. Samme kveld kom de hjem til oss og tok prøve av meg. Øystein tok de med seg til Ullevål for innleggelse samme kveld, forteller Birgit.

CORONAVIRUS: Elijah og de fem andre søsknene hans måtte ta farvel med moren gjennom en walkie-talkie. Video: CNN og Dagbladet TV Vis mer

Håpet om bedring

To dager seinere ble ekteparets mistanke bekreftet. Prøvene av både Birgit og Øystein var positive. De hadde blitt smittet av coronaviruset.

Siden viruset allerede var blitt påvist hos 82-åringen, fikk hun lov til å besøke ektemannen på sykehuset. Søndag kveld var hun på plass. Da virket alt som det gikk riktig vei.

- Han virket veldig mye friskere allerede etter et par dager på sykehuset. Han var i godt humør og god form. Vi ble positivt overrasket og tenkte at dette skulle gå raskt over, og at han kanskje skulle få komme hjem snart, sier Birgit.

Det dramatiske vendepunktet

Hun skulle imidlertid ikke få så mange timene med det inntrykket. Coronaviruset og sykdomsforløpet har vist seg å være uforutsigbart for mange. Allerede omkring klokka 04.30 morgenen etter ringte telefonen. Øystein var blitt verre. Mye verre.

To av barna deres kastet seg rundt, og startet prosessen med å få lov til å besøke faren på sykehuset. Etter hvert kom klarsignalet. De kastet seg i bilen og kjørte i retning Ullevål. Dit kom de aldri.

- Klokka var rundt 13.30 da beskjeden kom. Han var allerede død. Vi fikk helt sjokk. Han ble den tiende som døde av viruset, forteller Birgit.

MANGE DØDE: Spania rapporterte om rekordmange døde av coronaviruset med hele 838 personer. Video: Dagbladet TV. 29. mars 2020 Vis mer

- Så stusslig som det går an

Knappe to uker etter at ektemannen gikk bort, er det fremdeles en ny tilværelse for 82-åringen på Skullerud. Å være alene blir på en måte ikke det samme.

- Det er så stusslig som det går an å få det. Plutselig er man alene, og det er noen som mangler. Du vet, vi har vært vant til å gå sammen her hver dag. Det er mange gode minner, sier enka.

DØDE: Øystein Mogen ble 89 år. Foto: Privat
DØDE: Øystein Mogen ble 89 år. Foto: Privat Vis mer

Særlig trekker hun fram det å bli foreldre som et av de beste minnene fra nesten 60 års ekteskap. Også det å få barnebarn og seinere oldebarn har vært store opplevelser.

- Det er familien som har vært det største. Det er alltid så fint når vi samles alle sammen. Da er vi over 20 mennesker. Jeg er veldig heldig som har så mange rundt meg selv om Øystein nå er borte, så helt alene blir jeg heldigvis ikke, sier Birgit.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!