FÅR JOBBEN: Tidligere kunnskapsminmester Øystein Djupedal blir utnevnt i dag, til sterke protester. Foto: Scanpix
FÅR JOBBEN: Tidligere kunnskapsminmester Øystein Djupedal blir utnevnt i dag, til sterke protester. Foto: ScanpixVis mer

Øystein Djupedal blir fylkesmann i dag

Prest Einar Gelius og de andre søkerne er opprørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): html,body { border: 0px; }Øystein Djupedal (SV) ble bedt om å søke stillingen som fylkesmann i Aust-Agder av fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV).


- Fordi vi hadde flere kvalifiserte søkere enn stillinger valgte vi å se alle stillingene som helhet. Derfor ble Djupedal bedt av meg om å søke stillingen i Aust-Agder. Dette var det enighet om i regjeringen, sier Grande Røys .


På TV2 i går kveld, ble det klart at Øystein Djupedal har søkt jobben som Fylkesmann i Aust-Agder lang tid etter at søknadsfristen gikk ut den 14. november. Dette skal ha blitt gjort etter press fra statsminister Jens Stoltenberg, skriver VG i dag.

Sokneprest i Vålerenga kirke i Oslo, Einar Gelius, er svært misfornøyd med hvordan Fylkesmann-prosessen har blitt gjennomført.

- For to dager siden gikk jeg inn på søkerlistene som ligger ute på Fornyings- og administrasjons- departementet. Da så jeg at de hadde oppdatert søkerlistene med Øystein Djupedals navn. Da ble jeg ganske opprørt, sier Gelius til Dagbladet.no, og fortsetter:

- At jeg som søker til samme stilling ikke er blitt informert, er veldig rart. Jeg mener det burde vært vanlig praksis å fortelle andre søkere om en ny søker, som har kommet inn i bildet lenge etter at søknadsfristen gikk ut, utdyper Gelius.

- Slett politisk håndverk
Partileder i Demokratene, Vidar Kleppe, er heller ikke nådig når det gjelder departementets saksbehandlingsprosess.

- Dette er partikameraderi i god gammeldags stil. Departementet har gjort en tarvelig og slett jobb og skaper ingen troverdighet. Djupedal får jobben for å løse et internt problem i den rød-grønne regjeringen. Dette er slett politisk håndverk, sier Kleppe til Dagbladet.no.

• Klokka 12.25 i dag holder Fornyings- og administrasjons-departementet pressekonferanse for å presentere de nye fylkesmennene i Aust-Agder, Nord-Trøndelag, Møre og Romsdal og Oppland. Dagbladet.no vil være tilstede på konferansen.

Plaster på såret

Sørtrønderen Djupedal søkte på og ønsket seg jobben som fylkesmann i Nord-Trøndelag. Men den jobben går til hans partikollega Inge Ryan, skriver VG i dag.

I stedet får Djupedal sitt plaster på såret etter å ha blitt kastet ut fra regjeringen av Stoltenberg - ved at han får en jobb han først søkte på lenger etter at fristen gikk ut.


Forsvarer Djupedal

Statsminister Jens Stoltenberg forsvarer at Djupedal fikk søke etter fristen, skriver VG Nett.

- Det er helt vanlig at det åpnes for at folk søker etter fristen. Det er ikke uvanlig, sier Stoltenberg.

Etter det VG erfarer, var det Djupedals nære venn Bjarne Håkon Hanssen (Ap) som var Stoltenbergs budbringer da den tidligere kunnskapsministeren søndag måtte overtales til å ta jobben. Stoltenberg vil ikke bekrefte om han grep inn iog sørget for at Djupedal søkte i Aust-Agder.

- Jeg har ikke snakket om Øystein Djupedal. Det er riktig at vi snakker om denne saken når den er offentlig. Vi skal kommentere utnevnelsene når de er offentlige, sier en ordknapp Stoltenberg.


Blant de øvrige søkerne til embetet i Aust-Agder var reaksjonene sterke da TV 2 torsdag kveld var først med nyheten om at jobben går til Øystein Djupedal.

- Dette er kameraderi på et høyt nivå, sier lederen for Demokratene, Vidar Kleppe.


Disse ville ha jobben:
Opprinnelig var det fem søkere på stillingen som fylkesmann i Aust-Agder:

Sokneprest i Oslo - Einar Gelius (49), partileder i Kristiansand - Vidar Kleppe (45), konstituert fylkesmann Svein Åril (62), fylkeslege og avdelingsdirektør Kristian Hagestad (62) og selvstendig næringsdrivende Svein Tveitdal (61).

Så seint som onsdag denne uka, ble det også klart at tidligere kunnskapsminister og stortingsrepresentant for Sør-Trøndelag, Øystein Djupedal (48) også har søkt på stillingen, godt etter at søknadsfristen var ute, den 14. november.

REAGERER: Vidar Kleppe mener valget av Djupedal smaker partikameraderi.
Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
REAGERER: Vidar Kleppe mener valget av Djupedal smaker partikameraderi. Foto: Knut Fjeldstad / SCANPIX Vis mer

På nettsidene til Fornyings- og administrasjonsdepartementet ser du søkerne til de fire utlyste Fylkesmann-stillingene.

SØKTE: Einar Gelius er oppført over at Djupedal ikke måtte holde fristen.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .
SØKTE: Einar Gelius er oppført over at Djupedal ikke måtte holde fristen.Foto: Kyrre Lien / SCANPIX . Vis mer