Øystein Djupedal:

SV ønsker en europadebatt velkommen. Partiledelsen ønsker seg også flere tvilere og EU-tilhengere som medlemmer og tillitsvalgte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Men SVs nestleder Øystein Djupedal tror ikke dette vil føre til at partiet endrer holdning til EU.

Djupedal sier til Dagbladet at innføringen av felles myntenhet og utvidelsen av EU østover får stor betydning for norsk politikk og økonomi i åra som kommer. Derfor må Norges forhold til Europa opp på den politiske dagsorden - også i SV.

- Det betyr - selvfølgelig - at når vi ønsker og inviterer til en slik debatt, så må vi ha toleranse overfor dem som trekker en annen konklusjon enn jeg og det store flertall i SV gjør.

- Jeg synes altså at det ville være helt utmerket dersom flere i SV ønsket å ta til orde for en europadebatt med et annet utgangspunkt enn jeg har, sier Djupedal.

SVs nestleder advarer imidlertid mot en ensidig medlemskapsdebatt som lett vil blokkere en nyansert debatt om Norges forhold til Europa. Han understreker også sterkt at utviklingen hittil viser at SVs holdning til EU i 1994 var riktig.

- Det er ingen grunn til at SV i dag skal ta opp spørsmålet om medlems kap til debatt. Norge står utenfor og det er vi tjent med det: Det er mitt og SVs utgangspunkt.

- Dere har svært mange tvilere og mange EU-tilhengere blant velgerne. Hittil har dette ikke blitt reflektert verken i debatten internt i partiet eller i form av tillitsvalgte EU-tilhengere i partiet?

Lettere for tilhengere

- På landsmøtet sist sa Kristin Halvorsen at det skulle være lettere å være EU-tilhenger i SV enn det er å være homofil i KrF. Jeg hadde satt veldig stor pris på om det var flere av våre tillitsvalgte og flere av våre medlemmer som gikk aktivt ut og reiste en EU-debatt med motsatt fortegn av det partiet står for.

- Vil SV-ledelsen ta initiativet til en slik debatt?

- Det er ikke naturlig nå. En debatt vil være resultat av utviklingen i Europa, og derfor vil det ennå ta flere år før debatten kommer.

- Er årsaken til fraværet av en slik debatt i SV hittil, at «EU-avvikere» ikke har vært velkommen i SV?

< /b>- Det er mulig. Jeg skal ikke helt avvise at SV har framstått som veldig enhetlige i dette spørsmålet. Det kom veldig overraskende på oss at arbeidsprogramkomiteen før landsmøtet i fjor hadde et betydelig mindretall av tvilere og EU-tilhengere. Men denne dissensen ble ikke videreført i landsstyret og på landsmøtet, der var det ingen som tok dissensen opp. Arbeidsprogrammet gjelder fram til 2005 og da vil det være naturlig å tenke seg at EU vil være et av flere viktige temaer, men jeg har vondt for å tro at konklusjonen blir annerledes enn den er nå.

EU-motstandere


- Under nominasjonsprosessene i fjor var det eksempler på at nominasjonskomiteene i SV gikk dypt ned i kandidatenes holdninger, for å sikre seg at de nominerte var EU-motstandere. Hva synes du om det?

- I den grad det har skjedd tror jeg det reflekterer at våre tillitsvalgte ville ha kandidater som var i tråd med det enstemmige landsmøtet. Men jeg spør aldri hva partika merater mener om EU.

- SVs forhold til EU blir aktualisert av at det danske søsterparti, SF, er i ferd med å snu og bli EU-tilhengere. Er ikke det et tankekors?

- Dansk SF og dansk politikk skiller seg fra norsk politikk både historisk og økonomisk. Viktigst er at Danmark har vært medlem av EU siden 1972, vi har sagt nei to ganger. Det danske SF led et dundrende valgnederlag i høst og føler behov for å nyorientere seg på flere felter. Hva dansk SF gjør har etter mitt skjønn ingen betydning for norsk SVs håndtering av EU-spørsmålet, sier Djupedal.

VIL HA JA-FOLK: Øystein Djupedal vil ha EU-tilhengerne frem i partiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer