Hadde vi vært notert på Nasdaq ville vi sannsynligvis vært priset til mellom 60 og 70 milliarder, sier konsernsjef Øystein Moan. Foto: Visma.
Hadde vi vært notert på Nasdaq ville vi sannsynligvis vært priset til mellom 60 og 70 milliarder, sier konsernsjef Øystein Moan. Foto: Visma.Vis mer

Øystein gjør 20 oppkjøp i året

Visma har gjort mer enn 100 oppkjøp siden 2010.

(Finansavisen.no): Visma har gjort mer enn 100 oppkjøp siden 2010 og til neste år vil softwareselskapet­ tjene godt over tre milliarder kroner.

- PE-fondene angrer helt sikkert ikke på kjøpet, men de betalte en solid pris den gangen. Til neste år kommer vi til å omsette for et sted mellom 15 og 16 milliarder kroner og overskuddet blir trolig på rundt 3,5 milliarder kroner. Hadde vi vært notert på Nasdaq er det etter min oppfatning sannsynlig at vi ville ha vært priset til mellom 60 og 70 milliarder kroner, sier Visma-sjef Øystein Moan til Finansavisen.

Da Moan tok over taktpinnen i Visma i 1997 omsatte selskapet for 200 millioner kroner.

- Vi hadde også den gangen litt ERP-business, men vi hentet det meste av inntektene våre fra softwaresalg til shippingindustrien, som også på den tiden opererte i et globalt marked, sier han til avisen.

Tok av etter 2000

Rett etter årtusenskiftet ble shippingdelen av Visma solgt til Nederland, og timing kunne ifølge Moan ikke ha vært bedre.

- Salget skjedde helt mot slutten av dot.com-bølgen og selskapet ble solgt for i underkant av en milliard kroner, som tilsvarte 75 ganger EBITDA-resultatet. Vi traff perfekt med dette salget, men jeg må nok innrømme av lykken var bedre enn forstanden. Året etter kollapset markedet for IT-aksjer fullstendig.

Etter at shippingdelen var solgt jobbet det ikke mer enn rundt 100 personer i Visma. Slik skulle det imidlertid ikke være lenge.

- Vi kom ganske raskt i gang med å kjøpe bedrifter. Et av vår viktigste kjøp var utvilsomt det fiendtlige oppkjøpet av Per Boassons SPCS i 2001. SPCS var fire ganger så store som oss og hadde blant annet en svært god posisjon i Sverige, sier Moan.

Kort tid etter ble den store norske regnskapsbedriften Økonomipartner også kjøpt opp og i løpet av to år vokste antall ansatt fra 100 til 2.000.

- Den gang hadde vi ingen m&a-avdeling. Alle oppkjøp ble gjort av meg og CFO Tore Bjerkan, men det gikk bra det også, sier han til Finansavisen.

Mange og store oppkjøp

I dag styres m&a i Visma av Mikael Mannik. Han har definitivt heller ikke ligget på latsiden de seneste årene.

- Jeg har drevet med m&a i Visma i snart 9 år nå og i løpet av den perioden har vi gjort rundt 120 oppkjøp. Aktivitetsnivået har akselerert kraftig og de seneste tre årene har vi i snitt gjort 20 oppkjøp i året. Hittil vi kommet opp i 15 oppkjøp i 2018 og det blir helt sikkert flere, sier han, ifølge avisen.

Så langt i år har Visma kjøpt selskaper for 2,4 milliarder kroner. De to største er gjort innenfor lønn og HR og det desidert største er nederlandske Raet, som tidligere i høst på ble kjøpt og har 1,6 milliarder kroner i omsetning.

Andre økonominyheter:
Hermanrud advarer: Triggerne beveger seg i feil retning
- Seadrill er den billigste riggaksjen