-SKULLE GJERNE FORTSATT:  Øystein Mæland sier rett ut at han gjerne skulle fortsatt som politidirektør. Men situasjonen for ham ble uholdbar da justisminister Grete Faremo erklærte seg inhabil.
Foto: Jo Straube / Dagbladet
-SKULLE GJERNE FORTSATT: Øystein Mæland sier rett ut at han gjerne skulle fortsatt som politidirektør. Men situasjonen for ham ble uholdbar da justisminister Grete Faremo erklærte seg inhabil. Foto: Jo Straube / DagbladetVis mer

Øystein Mæland: - Angrer ikke på at jeg tok jobben

Alt gikk galt da Øystein Mæland hadde fått jobben som politidirektør. Likevel angrer han ikke på at han tok jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Øystein Mæland hadde lang erfaring som statssekretær i Justisdepartementet, psykiater og leder da han overraskende ble hentet inn som ny politidirektør noen uker før terroren 22. juli i fjor.

En av de viktigste oppgavene 52-åringen fikk fra daværende justisminister Knut Storberget var å skape en ny og bedre kultur i politiet.

-Jeg angrer ikke at jeg tok jobben som politidirektør. Jeg skulle gjerne fortsatt, men det ble umulig, sier Mæland til Dagbladet etter å ha forklart seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite.

Godt forhold til Jens
I september i år måtte Øystein Mæland overraskende gå av som politidirektør. Uten forvarsel valgte justisminister Grete Faremo å erklære seg inhabil når det gjaldt hans ansettelsesforhold. Noe som ble oppfattet som mistillit mot politidirektøren.

Øystein Mæland er personlig venn med statsminister Jens Stoltenberg, og har hatt et langt politisk forhold til Grete Faremo.

- Har måten du måtte gå som politidirektør fått noen betydning for ditt forhold til statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo?

- Jeg har snakket med begge etter min avgang. Mitt forhold til Jens er uendret.

- Hva med Faremo?

- Jeg vil ikke karakterisere mitt forhold til henne, sier Øystein Mæland som tidligere var statssekretær for Grete Faremo.

Mæland bekrefter overfor Dagbladet at han bare har hatt et kort møte med Faremo, etter at han i et intervju med VG fortalte at han ikke hadde hørt noe fra henne etter at han måtte gå av.

Ledelse
Mæland vil ikke legge ansvaret eller skylda på enkeltpersoner for at mye gikk galt for politiet 22. juli.

- Det  var systemet som sviktet, og det er et lederansvar. Vi har et godt politi i Norge, selv om mye må bi bedre, sier Øystein Mæland.

Samtidig understreker Mæland at norsk politi trenger en bedre ledelse.

- Mitt mandat var å utvikle politiet videre. Etter min oppfatning er ledelse det sentrale for å utvikle kulturen i politiet. Vi har fortsatt et politi i Norge som har høy tillit hos befolkningen. Min opplevelse er at jeg var godt i gang med å utvikle kulturen i politiet.

- Dessverre fikk jeg ikke mulighet til å fullføre dette arbeidet. Det skulle jeg gjerne gjort, sier Øystein Mæland til Dagbladet.

Detaljstyrt
Både Øystein Mæland og hans forgjenger - tidligere politidirektør Ingelin Killengreen - har lagt en stor del av ansvaret for at politiet ikke fungerte etter intensjonene 22. juli 2011 på Justisdepartementet.

- Mitt inntrykk var da jeg ble ansatt at politidirektoratet var veldig detaljstyrt. Dette ble også tatt opp i ansettelsesprosessen. Både departementet og jeg ønsket en avklaring om rollefordelingen. Det var behov for å gjøre avklaringer, og jeg opplevde at det var en forståelse i Justisdepartementet om dette, sier Mæland.

Ingen ryddegutt
Øystein Mæland avviser at han fikk som oppdrag å rydde opp i norsk politi etter Ingelin Killengreen og hennes regime.

- Jeg har aldri fått definert mitt oppdrag som en ryddejobb. Men Justisdepartementet hadde et utstrakt ønske om å få en politidirektør med en annen erfaring enn bare internt fra politietaten, sier Mæland.

- Det er helt klart behov for å bedre deler av kulturen i politiet. Jeg opplevde at medvirkning, innflytelse og lov til å ytre uenighet intern ble godt forankret i politisjefgruppene og som gir grunnlag for god ledelse, sier Mæland.