Omsorgssvikt

«Øystein-ungan» tapte

Brødrene Johansen saksøkte Værøy kommune, men har nå tapt i tingretten. Selv om retten fant det bevist at «Øystein-ungan» hadde vært utsatt for grov omsorgssvikt.

VURDERER ANKE: Ronald (t.v.), Bjørn og Ståle Johansen tapte i Salten tingrett. Sammen med advokatfullmektig Oda Fjon vurderer de om de skal anke. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
VURDERER ANKE: Ronald (t.v.), Bjørn og Ståle Johansen tapte i Salten tingrett. Sammen med advokatfullmektig Oda Fjon vurderer de om de skal anke. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ronald (58), Ståle (61) og Bjørn (66) Johansen saksøkte Værøy kommune for grov omsorgssvikt. Nå har brødrene – også kjent som «Øystein-ungan» – tapt første runde i retten.

Salten og Lofoten tingrett er ikke i tvil om at de tre brødrene har vært utsatt for grov omsorgssvikt, men retten mener saken er foreldet.

«Skuffet»

- Det er klart vi er skuffet, sier Ståle Johansen til Dagbladet.

Selv om brødrene er preget av at Salte og Lofoten tingrett mente saken er foreldet, har de ikke resignert.

VÆRØY: Ståle Johansen beskriver en barndom full av grov vold, psykisk terror, omsorgssvikt, seksuelt misbruk og fyll. Likevel har han kjøpt barndomshuset hvor mye skjedde. Reporter: Gunnar Hultgreen. VIdeo: Henning Lillegård. Vis mer

- Nå skal vi i fred og ro sette oss ned sammen med vår prosessfullmektig, advokatfullmektig Oda Fjon, og vurdere dommen og hva dommeren har lagt vekt på. Etter at vi har fått studert rettens begrunnelse, vil vi bestemme oss for om vi skal anke dommen inn for Hålogaland lagmannsrett, sier Ståle Johansen.

Slipper sakskostnadene

Johansen og brødrene er godt fornøyd med at kommunen ikke fikk medhold i at de tre brødrene skulle betale saksomkostningene til Værøy kommune.

Advokat Thomas Benson, som førte saken for Værøy kommune, mener dommen er riktig.

- Retten mener det samme som oss, at saken er foreldet. Når det gjelder rettens vurdering av saksomkostningene, skal vi vurdere om det skal ankes, sier advokat Benson til Dagbladet.

FORELDET: Advokat Thomas Benson, som representerte Værøy kommune mener det er riktig dom, og at søksmålet er foreldet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
FORELDET: Advokat Thomas Benson, som representerte Værøy kommune mener det er riktig dom, og at søksmålet er foreldet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Langvarig omsorgssvikt

I rettsboka heter det:

«Retten har ikke funnet saken tvilsom og de kan heller ikke bebreides kommunen at det kom til sak. Retten finner det imidlertid klart at saksøkerne har hatt velferdsmessig betydning å få saken prøvd rettslig».

«Det fremstår som åpenbart at saksøkerne har blitt utsatt for alvorlig og langvarig omsorgssvikt, i form av manglende tilstedeværelse av omsorgspersoner, vold, alkoholmisbruk, seksuelle overgrep og manglende skolegang».

«Ei heller er det grunn til å betvile deres oppfatning av at kommunen ikke in tilstrekkelig grad iverksatte tiltak som kunne bedret situasjonen vesentlig – og at kommunen således er sterkt å bebreide».

VÆRØY: Ståle Johansen (61) er en av de seks «Øystein-ungan» som vokste opp på øya Værøy i havgapet utenfor Bodø på seksti- og syttitallet. Etter en vanskelig barndom på Værøy, kom Ståle til Hamartoppen folkehøgskole i 1976. De visste ingen ting om Ståles fortid. Reporter: Gunnar Hultgreen. VIdeo: Henning Lillegård. Vis mer

Skjevt styrkeforhold

«Under slike omstendigheter ser retten at det kan være utfordrende å avfinne seg med innsigelser om at et eventuelt erstatningssøksmål er foreldet. Av den grunn, og hensett til det skjeve styrkeforholdet mellom saksøkerne og kommunen, har retten kommet til at tungtveiende grunner taler for at saksøkerne bør fritas for sakskostnads ansvaret».

I begynnelsen av januar er det ventet at det er endelig klart om «Øystein-ungan», eller Værøy kommune vil anke dommen fra Salten og Lofoten tingrett inn for Hålogaland lagmannsrett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer