VERVET CAPPELEN: Den pensjonerte politimannen Øyvind Olsen (72) vitnet i dag i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Etter vitnemålet sier han til Dagbladet at han har mer han gjerne skulle sagt. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
VERVET CAPPELEN: Den pensjonerte politimannen Øyvind Olsen (72) vitnet i dag i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen. Etter vitnemålet sier han til Dagbladet at han har mer han gjerne skulle sagt. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Øyvind (72) vervet Gjermund Cappelen som informant og ga hasjbaronen til Eirik Jensen

Den pensjonerte politimannen Øyvind Olsen vitnet for Eirik Jensen i dag. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vitner innkalt av Eirik Jensens forsvarere, vitner i dag i rettssaken mot den tidligere politimannen og hasjbaronen Gjermund Cappelen.

I dag vitnet den pensjonerte politimannen Øyvind Olsen (72). Olsen har en lang karriere i narkotikaseksjonen og med informantarbeid i tillegg til utenlandsoppdrag som sambandsmann.

I vitneboksen i dag fortalte Olsen at det var han som vervet Gjermund Cappelen, som da het Gjermund Thorud, som informant på begynnelsen av 90-tallet.

- Få omvendt Cappelen

- Cappelen ble pågrepet i forbindelse med spaning og etterforskning av ham. I begynnelsen av avhørene, handler det om å komme videre i sakene. Det var om å gjøre å få omvendt Cappelen til å bli informatør, sier han i dag.

Cappelen sa seg ifølge politimannen villig til å være informant, men sa han ikke ville gjøre det uten advokaten sin, Benedict de Vibe, til stede. Ifølge ham ville ikke de Vibe være til stede da avtalen ble inngått med Cappelen.

- Han dro, men vi gjorde dealen videre med Cappelen. Jeg hadde andre informatører og mye å gjøre, så jeg hadde ikke tid til å ta hånd om Cappelen, som var en veldig aktiv og krevende person, sier den pensjonerte politimannen.

- Jeg fikk tak i Eirik Jensen, og lurte på om han kunne være grei og følge opp Cappelen.

- Mer jeg skulle sagt

Gjermund Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, benekter overfor Dagbladet at han rådga Gjermund Cappelen å bli informant for politiet.

- Det er bare tull. Jeg rådgir aldri mine klienter til det. Det gir bare kortsiktig gevinst. Cappelen husker selv at han ringte og at jeg ikke rådet ham til det, sier de Vibe til Dagbladet etter Olsens forklaring.

Olsen, som mot slutten av karrieren jobbet som sikkerhetsrådgiver i FN og etterforsket internasjonale krigsforbrytelser, er sikker på at Jensen er uskyldig.

- Jeg har vel aldri uttrykt meg annerledes. Det var mye mer jeg skulle ønske jeg hadde sagt i dag, men det var greit å få gjort det, sier han til Dagbladet etter vitnemålet.

Etter vitnemålet tok han en prat med Eirik Jensen, samtidig som han ble takket av Jensen-forsvarerne Arild Holden og Sidsel Katralen.

- Kunne aldri holde kjeft

I retten beskriver han Cappelen som «pågående, overbevisende og med mye å fortelle.»

- Han kunne aldri holde kjeft og sitte rolig. Han krevde en del oppfølging. Både i det hele tatt holde styr på ham og opplysningene han kom med, sier Olsen fra da han kjente Cappelen/Thorud på 90-tallet.

Øyvind Olsen mener han møtte Cappelen alene en eller to ganger og sammen med Eirik Jensen.

Den pensjonerte mannen reiste fra Norge for å jobbe i utlandet, før han kom tilbake i 1995. Eirik Jensen hevder Gjermund Cappelen var svært sentral i flydroppsaken, som ble rullet opp i 1993. Minst tolv personer ble pågrepet da 13 kilo amfetamin ble forsøkt smuglet inn til Norge.

Olsen sier han oppfattet at Cappelen var en stor omsetter av hasj på 90-tallet.

1993 var første gang Jensen og Cappelen møtte hverandre, og ble kjent. Jensen sier de har hatt et omfattende kilde/informantforhold siden da. Cappelen hevder Jensen ga ham informasjon som var nyttig for hans innførsler av hasj. Jensen er tiltalt for medvirkning til 13,9 tonn hasj og grov korrupsjon. Jensen nekter straffskyld.

- Hjernen må ha blåst ut

Mannen sier han har kjent Eirik Jensen lenge.

- Ja, jeg kjente Eirik Jensen lenge før han kjente meg. Han var nabo med en svigerinne jeg hadde en gang på Nesodden. Jeg visste om Eirik Jensen allerede da, som en positiv herremann, sier mannen.

- Når jeg fikk høre at Eirik Jensen ble arrestert, tror jeg ikke det gikk mange dagene før jeg sendte en e-post til hans daværende advokat Jens Ove Hagen og fortalte ham hvordan Eirik Jensen og Cappelen hadde truffet hverandre.

Han tror Jensen er uskyldig.

- Jeg har ingen tro på hva det de sier har skjedd, og sa de måtte ta kontakt hvis de trengte min bistand. Det må ha gått rundt i hodet på Cappelen. Hjernen må ha blåst ut i forbindelse med hasj- og heroinrøyking hvis han kunne fortelle en sånn fantastisk historie, sier politimannen.

Cappelen har tidligere forklart seg om til tider heftige rusbruk med hasj, metadon og heroin.

Trusler

Selv synes han ikke det var mistenkelig at Spesialenheten fant 30 000 kroner i veggen i garasjen til Jensen. Pengene fikk Jensen av Cappelen, og den tidligere politilederen sier det var tilbakebetaling av et lån.

- Jeg har flere sånn lagre sjøl. Jeg har vært utsatt for seks seriøse, reelle drapstrusler i forbindelse med min etterforskning. Jeg har sittet med geværpipe på hele natta en gang. Jeg måtte reise opp i fengsel og true de som trua meg med å skyte dem hvis de forsøkte å rømme igjen. Det blir litt sånn. Man foretar seg ting som ikke virker helt logisk.

Samtidig kommer han med karakteristikker av Cappelen, og mener han er en kynisk og grådig kriminell. Slik er Cappelen også blitt beskrevet av aktoratet i saken.

- Han satser på strafferabatt, og da vil han selge bestemora si for det, mener Olsen.

Det er en lik teori som Jensens-forsvarere har dratt fram i retten. Olsen påpeker at han har lang og bred erfaringen med «informatører, kilder og tystere».

- Eirik Jensen er bare en brikke han skal bruke for å få nedsatt straff. Det er det eneste Cappelen tenker på. Det Eirik Jensen har gjort en feil, er at han har glemt at hans informatør vil gjøre hva han kan for å komme seg ut av situasjonen og få nedsatt straff, sier Olsen.

Aktoratet har benektet at det er noen form for avtale for at Cappelen skulle få nedsatt straff.