Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Egil Tostrup Bråten

Øyvind mistet kameraten Egil (23) etter brutalt drap: - Jeg har alltid tenkt at han var på feil sted til feil tid

Politiet har siktet og pågrepet 32-åring for drap i 2002. Drapsofferets venner håper på en oppklaring.

DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje på gata i Oslo i november 2002. Han var påført knivstikk, og ble konstatert død kort tid etter ved Ullevål sykehus. Drapet er en av de store gåtene i Oslo-politiet de siste tiåra. Foto: Politiet / SCANPIX 
DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje på gata i Oslo i november 2002. Han var påført knivstikk, og ble konstatert død kort tid etter ved Ullevål sykehus. Drapet er en av de store gåtene i Oslo-politiet de siste tiåra. Foto: Politiet / SCANPIX  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag meldte Oslo politidistrikt at de har pågrepet og siktet en 32 år gammel mann for drap eller medvirkning til drap på Egil Tostrup Bråten (23). Bråten ble drept natt til mandag 18. november i 2002.

23-åringen fra Våler i Hedmark ble brutalt drept få meter fra inngangsdøra til hybelen der han bodde i Nordahl Bruns gate i Oslo. Politiet mener han ble drept med et knivliknende stikkvåpen i det som beskrives som et tilfeldig drap.

Bråten ble drept på vei hjem fra kino med venner. Den unge mannen som hadde flyttet til Oslo jobbet for en urmaker-grossist og var en ihuga supporter av fotballaget Leeds United.

KOMPIS: Øyvind Bratlie Skaare og resten av kameratene minnes Egil Tostrup Bråten. Foto: Privat
KOMPIS: Øyvind Bratlie Skaare og resten av kameratene minnes Egil Tostrup Bråten. Foto: Privat Vis mer

- En livlig kar

Der fikk han også mange av sine nærmeste venner, og en som ikke har glemt drapet på kameraten, er Øyvind Bratlie Skaare.

- Han var en kompis jeg ble godt kjent med etter hvert. Han var en livlig kar som søkte sosialt samvær. Han fant stadig nye venner. I tillegg var han et ekstremt rettferdighetsmenneske, sier han til Dagbladet.

Skaare har i dag snakket med Bråtens foreldre, som opplyste ham om pågripelsen av en 32-åring som ble pågrepet i Oslo i dag. 32-åringen er siktet for drap eller medvirkning til drap. Mannens forsvarer, Vidar Lind Iversen, opplyser til Dagbladet at hans klient nekter straffskyld.

MØTER PRESSEN: En 32 år gammel mann er pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Egil Tostrup Bråten, som ble funnet drept i 2002. Politioverbetjent og leder for voldsavsnittet Stein Olav Bredli møter pressen klokka 17. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg og veldig mange av medsupportere og kompiser i Leeds-miljøet har pratet om dette drapet helt siden det skjedde for 14 år siden. Vi vil jo veldig gjerne at det skal bli oppklart, sier Skaare.

Overraskende

Telefonen hans har ikke stått stille i dag, nesten på dagen 14 år etter kameraten ble funnet drept like utenfor hybelgården der han bodde i Oslo.

- Det er veldig overraskende og en fryktelig lettelse at det er noen som er siktet og pågrepet nå, selv om vi ikke tar noe for gitt. Uansett om vedkommende er riktig person eller ikke, gir det meg større tro på at saken kan bli oppklart, sier han.

Han synes samtidig timingen var rar. De første åra hadde han mye kontakt med Bråtens foreldre. En kontakt som har avtatt etter hvert. Likevel møtte han dem da Leeds-supporterne holdt en tiårsmarkering i 2012. For få uker siden besøkte han Bråtens grav i Hedmark med foreldrene, et sted han ikke har vært siden han bar kista i 23-åringens begravelse.

- Det er rart at det skjer akkurat nå. Samtidig hørte jeg at mannen som nå er pågrepet ble innkalt som vitne for tre år siden. Da lurer jeg veldig på hvorfor det skjedde først for tre år siden og ikke tidligere, sier han.

- Feil sted til feil tid

Skaare har fulgt nøye med på alt som er blitt skrevet og sagt om det som er en av de store drapsgåtene i Oslo på 2000-tallet. To personer som skal ha fulgt etter Bråten hjem på drapsnatta, ble ansett som svært sentrale i etterforskningen. De to skal ha blitt sett sammen med drapsofferet svært kort tid før han ble drept.

Politiet sier de ikke tror den siktede mannen og Bråten hadde noen relasjon. Politiet mener han kan ha vært utsatt for et tilfeldig ran.

- Jeg har aldri trodd det var noe relasjon. Jeg har alltid tenkt at han var på feil sted til feil tid, sier han.

Han har tro på at saken kan bli oppklart nå, og er fornøyd med innsatsen politiet legger ned.

- Jeg vet at denne saken har gnagd på politiet lenge. Da Grete Lien Metlid overtok som sjef for seksjon for volds- og seksuallovbrudd, visste jeg at dette ikke var noe som kom til å havne i utboksen på skrivepulten. Jeg tror de har tatt denne saken seriøst hele veien. Det har vært stille i perioder, men det er ikke mulig å ha fullt trykk på en sånn sak i 14 år, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling