Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ozonhull skaper klimaendringer

Og mer regn over hele den sørlige halvkule, ifølge forskere.

INNFLYTELSESRIK: Sola, en kilde til synlig lys og energi som driver de fleste prosesser på jorda, men også dødelig UV-stråling. En ny studie antyder nå at hull i ozonlaget over Antarktis, som absorberer denne strålingen, fører til klimaendringer. Bildet viser en soloppgang over russerne oppskytingsplattform for romraketten Soyuz i Baikonkur, Kazakstan. Foto: AFP PHOTO / DMITRY KOSTYUKO / SCANPIX
INNFLYTELSESRIK: Sola, en kilde til synlig lys og energi som driver de fleste prosesser på jorda, men også dødelig UV-stråling. En ny studie antyder nå at hull i ozonlaget over Antarktis, som absorberer denne strålingen, fører til klimaendringer. Bildet viser en soloppgang over russerne oppskytingsplattform for romraketten Soyuz i Baikonkur, Kazakstan. Foto: AFP PHOTO / DMITRY KOSTYUKO / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny studie fra Colombia-universitetet i New York knyttes ozonhullet for første gang til klimaendringer så langt nord som ved ekvator.

Klimaendringene og hullet i ozonlaget regnes i utgangspunktet som to forskjellige fenomener. Den globale oppvarmingen skyldes ifølge forskere flest CO2 og andre klimagasser som forsterker drivhuseffekten. Det vil si at gassene hindrer varmestråling fra jorda i å slippe ut av atomsfæren.

Hull i ozonlaget er først og fremst kjent for å forårsake et helt annet problem. Når ozonlaget blir tynnere, slipper ultrafiolette stråler fra sola lettere gjennom atomsfæren, noe som blant annet kan øke risikoen for at folk får hudkreft.

De to fenomenene er likevel knyttet til hverandre på forskjellige måter. Forskerne ved Colombia-universitetet har brukt to forskjellige klimamodeller for å vise at ozonhullet har ført til kraftigere regn om sommeren i store områder på den sørlige halvkule.

Hovedårsaken til ozonhullet antas å være menneskeskapte utslipp av såkalte KFK-gasser. Disse utslippene ble kraftig begrenset etter inngåelsen av en internasjonal avtale om de ozonødeleggende gassene i Montreal i 1989.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!