Ozonhullet større enn Antarktis

Uvanlig vekst.

ENORMT: Grafikken fra torsdag denne uka viser tydelig at ozonhullet over Antarktis nå er større enn kontinentet. Grafikk: Det europeiske romfartsbyrået / AP / NTB
ENORMT: Grafikken fra torsdag denne uka viser tydelig at ozonhullet over Antarktis nå er større enn kontinentet. Grafikk: Det europeiske romfartsbyrået / AP / NTB Vis mer
Publisert

Ozonhullet over Sørpolen er nå større enn kontinentet som omgir polen, Antarktis, melder EU-instituttet Copernicus Atmosphere Monitoring Service.

Instituttet melder at hullet den siste uka har vokst «betraktelig» og nå er større enn 75 prosent av tidligere registrerte ozonhull på dette stadiet i sesongen, på ei liste som går tilbake til 1979.

- I år utviklet ozonhullet seg som forventet på begynnelsen av sesongen. Det virker temmelig likt fjorårets, som ikke utmerket seg på noen måte i september, men som seinere i sesongen viste seg å bli et av de lengstlevende registrerte ozonhullene. Nå viser våre prognoser at årets hull har utviklet seg til å bli en god del større enn vanlig, sier instituttets direktør Vincent-Henri Peuch.

Beskytter livet på jorda

Ozon er en gass med tre oksygenmolekyler. Rundt jorda høyt oppe i atmosfæren ligger til enhver tid et lag av gassen, som beskytter jordoverflata - og livet her - mot skadelig ultrafiolett (UV-) stråling fra sola.

Laget varierer naturlig i tykkelse, men siden 1970-tallet har forskerne vært klar over at menneskeskapte utslipp av såkalte ozongasser - i hovedsak freoner, brukt i kjøleskap og spraybokser, og haloner, brukt i brannslokningsapparat - har forskjøvet balansen.

Utover på 1980-tallet ble flere og flere bekymret over følgene av et svinnende ozonlag - umiddelbart større hyppighet av solbrenthet og hudkreft hos mennesker, men på sikt også mindre biologisk mangfold gjennom at arter dør ut fordi de ikke tåler den økte strålingen.

NORDPOLEN: Vanligvis oppstår de store hullene i ozonlaget over Antarktis. Det var derfor med forbauselse at forskere oppdaget det rekordstore hullet over Arktis. Video fra i fjor. Video: Copernicus, NASA Vis mer

Forbud

Montréal-protokollen av 1987 har som mål å få ozonnivået tilbake til 1980-nivå innen 2030 - et forbud mot ozongasser står sentralt. Siden inngåelsen av avtalen har ozonlaget sakte, men sikkert økt i gjennomsnittlig tykkelse.

Hvert år gjør værfenomenet polarvirvel ozonlaget svært tynt over Nord- og Sørpolen - mest over sistnevnte, ettersom den ligger på land og derfor er mer utsatt for ugunstige virkninger av fenomenet. I sør oppstår hullet typisk i september, oktober og november - og årets hull er altså oppsiktsvekkende stort.

En nylig studie i tidsskriftet Nature konkluderer med at gjennomsnittstemperaturen på jorda ville ha steget med 2,5 grader innen neste århundreskifte, akkompagnert av en kollaps i ozonlaget, dersom utslippene av ozongasser hadde fortsatt i samme tempo som før Montréal-protokollen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer