Ozonlaget over Arktis er rekordtynt

Mer skadelig stråling slipper gjennom. - Følg UV-varslene, advarer forskere.

LIV OG DØD: Sola skinner ikke bare livgivende lys, men også destruktivt. UV-stråling kan føre til alt fra solbrenthet til hudkreft og alvorlige øyeskader, men blir heldigvis i stor grad absorbert av ozonlaget i stratosfæren. I vinter har imidlertid dette beskyttende sjiktet, populært kalt "jordas solbrille", vært rekordtynt over Arktis. Bildet viser en soloppgang som sett fra Den internasjonale romstasjonen ISS. Foto: NASA
LIV OG DØD: Sola skinner ikke bare livgivende lys, men også destruktivt. UV-stråling kan føre til alt fra solbrenthet til hudkreft og alvorlige øyeskader, men blir heldigvis i stor grad absorbert av ozonlaget i stratosfæren. I vinter har imidlertid dette beskyttende sjiktet, populært kalt "jordas solbrille", vært rekordtynt over Arktis. Bildet viser en soloppgang som sett fra Den internasjonale romstasjonen ISS. Foto: NASA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ozonlaget over Arktis, sjiktet i stratosfæren som beskytter livet på jorda ved å blokkere svært skadelig og energirik ultrafiolett stråling (UV), er blitt dramatisk mye tynnere i løpet av vinteren, viser tall fra FNs meterologiorgan WMO og Alfred Wegener-instituttet for polar- og havforskning (AWI).

Observasjoner gjort fra bakken og med ballonger siden januar viser at 40 prosent av ozonmolekylene (O3) er blitt destruert over Arktis, ifølge Nature. Dette er en stor endring fra tidligere sesonger, hvor tapet har vært opptil 30 prosent, sier WMO til nyhetsbyrået AP.

Kreftfare Reduksjonen betyr at opptil 40 prosent mer UV-stråling kan nå bakken i utsatte områder enn om ozonlaget var ufortynnet. I tur fører dette til større sjanser for helseskader i forbindelse med forlengede opphold i solen.

- Et slikt massiv ozontap har aldri før funnet sted på den nordlige halvkule, som er tett befolket selv ved høye breddegrader, sier AWI-forsker Markus Rex i en uttalelse.

UV-stråling knyttes til en rekke alvorlige tilstander og sykdommer, fra solbrenthet til hudkreft, øyeskader og nedsatt immunforsvar.

- Følg med på varslene Seniorforsker Cathrine Lund Myhre ved Norsk institutt for luftforskning (NILU) sier ozonlaget over Arktis aldri før har vært så tynt som nå.

Og når sola står stadig høyere på himmelen, og påskeutfarten fører folk ut i områder dekket med snø som kan reflektere innkommende stråling godt, er det ekstra viktig å beskytte huden med solfaktor og øynene med solbriller.

Nøyaktig hvor det såkalte ozonhullet - området med lavest ozonkonsentrasjon - befinner seg varierer, og det er bare mulig å varsle noenlunde presist for noen dager fram i tid.

I forrige uke lå det tynne laget over Skandinavia og Norge, men akkurat nå ligger det over Sibir. Lund Myhre anmoder folk om å sjekke UV-varslene på NILUs hjemmesider.

- Det tynne ozonlaget gir høye UV-verdier. Det er ikke godt å si om det vil bevege seg tilbake over Norge, men hvis det skjer vil NILU varsle om det, sier Lund Myhre.

Uttynningen av ozon er et årlig og vinter- og vårfenomen over Antarktis på den sørlige halvkule, blant annet drevet av ekstremt lave temperaturer i stratosfæren.

I Arktis er det større variasjon i de meteorologiske forholdene, og temperaturene er høyere enn over Antarktis. Derfor er mengden ozon som ødelegges fra år til år sterkt skiftende, fra nesten ingenting i enkelte år, til rekordmye som nå.

Ozonspisere Hovedmekanismen er at uvanlig lave vintertemperaturer på rundt -78 grader i stratosfæren favoriserer dannelse av perlemorskyer 18-25 kilometer oppe, midt i smørøyet for den tetteste konsentrasjonen av ozon, ifølge Nature.

Når polarnatta er over og sola kommer tilbake over Arktis i mars, vil lyset starte reaksjoner som frigjør klor- og bromatomer fra menneskelige utslipp av stoffer som klorfluorkarboner (KFK), halongass og dinitrogenoksid. Disse virker sterkt nedbrytende og «spiser» ozon langs overflaten av skyene.

Det er en sammenheng mellom klimaendringer og konsentrasjonen av ozon, men den er kompleks og ikke fullt ut forstått. Mens en  økning av klimagasser øker temperaturen i lave luftlag, senker den temperaturen i stratosfæren hvor ozonlaget er, ifølge NILU.

Fra mindre til svært farlig Atmosfæren er ikke gjennomsiktig for alle bølgelengder av lys. Mens synlig lys slippes relativt uhindret gjennom, er det ozonet som for det meste absorberer den skadelige UV-strålingen.

Ozonlaget over Arktis er rekordtynt

Den deles i hovedsak inn i tre typer, avhengig av bølgelengde: UV-A, UV-B og UV-C. Førstnevnte blir ikke hindret av ozonlaget, men anses for å være mindre skadelig enn UV-B. UV-B absorberes i stor grad av ozonlaget, og en uttynning fører dermed til at mer slipper gjennom, treffer jordoverflaten og truer med helseskader på liv.

Den aller farligste formen, UV-C, blir fullstendig absorbert, og slipper ikke gjennom selv med sterk uttynning av ozonlaget, skriver NILU på sine hjemmesider.

I 1989 kom en forpliktende avtale i stand om å stanse bruken av de ozonnedbrytende gassene, som KFK-er. Fra 1986 og fram til i dag er bruken redusert med over 99 prosent i Norge.

Gassene har imidlertid en svært lang residenstid og kan befinne seg i atmosfæren i mange titalls år før de blir vasket ut. Ozonlaget er ikke ventet å komme tilbake til pre-1980-nivåer før mot slutten av århundret, ifølge Nature.

Klikk for tittel

Ozonlaget ligger i ca. 10—50 kilometers høyde og samsvarer stort sett med stratosfæren.

I dette området finner vi mer enn 90 % av atmosfærens totale ozonmengde. Maksimal ozontetthet er i høydeområdet 15—25 km.

Ozon absorberer ultrafiolett stråling. I for store doser vil imidlertid strålingen føre til svekkelse av immunforsvaret, hudkreft, elding av huden og skader på øynene m.m. Økt UV-stråling kan dessuten forandre arvestoffet DNA, og den kan påvirke veksten av planter, plankton og alger.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer