STOLT: Daglig leder i Q-park Tone Wicklund-Hansen, ønsker å satse på parkeringshus med bom, for å gjøre parkeringen enkel og smertefri for sine kunder. Her er hun i Q-parks stolthet på bankplassen i Oslo. De tolv største private p-selskapene omsatte i fjor for mer enn to milliarder kroner.  Foto: Espen Røst / Dagbladet
STOLT: Daglig leder i Q-park Tone Wicklund-Hansen, ønsker å satse på parkeringshus med bom, for å gjøre parkeringen enkel og smertefri for sine kunder. Her er hun i Q-parks stolthet på bankplassen i Oslo. De tolv største private p-selskapene omsatte i fjor for mer enn to milliarder kroner. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

P-baronene tjener fett på bota di

De tolv største private parkeringsselskapene i Norge omsatte i fjor for 2 milliarder kroner. Se hva parkeringsbaronene sitter igjen med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) En av de som har tjent desidert mest på parkering i Norge er Snorre Osvald Bentsen. I 1999 solgte han Europark til utenlandske eiere for 800 millioner kroner. Det er ikke lenger slik at norske eiere sitter igjen med parkeringsmillionene hos de største selskapene i Norge. I likhet med Bentsens gamle selskap har også Q-park utenlandske eiere. Likevel er det flere nordmenn som tjener fett på din parkering.

Snorre Osvald Bentsen har tidligere uttalt at han har angret på salget av Europark, men gründeren driver fortsatt i parkeringsbransjen. Gjennom selskapet Indigo Invest som han eier 60 prosent av, driver han blant annet selskapet AS Parkeringshus. EuroPark som Bentsen solgte til det internasjonale parkeringsselskapet APCOA, hadde i fjor en omsetning på vel 1,2 milliarder kroner.

- Vi er det eneste store parkeringsselskapet i Norge som gjør det bra. Jeg tror det er fordi vi har vært gode på å optimalisere omsetning og inntjening til våre oppdragsgivere, samtidig som vi har lagt vekt på å utvikle enkle løsninger for de som parkerer hos oss, sier administrerende direktør Arne Molden til Dagbladet.

Han har jobbet i selskapet siden 1980, og var med i ledelsen av selskapet også på den tiden Bentsen eide Europark. Molden står ifølge skattelistene oppført med en skattbar inntekt på vel 2,2 millioner.

- Vår forretningsidé siden starten på åttitallet har vært å drifte avgiftsbelagt parkering. Vi har de siste årene startet opp mot 150 nye parkeringsanlegg årlig. Eksempelvis leier vi tomter der noen skal bygge, også drifter vi tomta fram til byggestart. At vi er fleksible og kan snu oss fort rundt er en av årsakene til at vi idag er det største parkeringselskapet i Norge, forteller Molden.

Bøter for 90 millioner i fjor Han forteller at Europark forventer å bli enda større, og at selskapet har budsjettert med en omsetning på 1,3 milliarder i 2011.
Av et estimat på vel 40 millioner kundebesøk i året skrev parkeringsgiganten ut om lag 150 000 bøter i fjor.

Bøter for 90 millioner kroner står for 7,5 prosent av den totale omsetningen.

- Det er vanskelig å drive parkeringsdrift i det norske markedet uten å benytte kontrollavgift som virkemiddel for at kunder skal følge de parkeringsbestemmelser som gjelder. Vi har inntekter fra kontrollavgifter innlagt i våre budsjetter, og regner med en økning også i år. Det henger sammen med at vi blir større og får mange nye parkeringsanlegg, sier Molden.

Han forteller at et parkeringsanlegg i snitt kontrolleres fra 3 - 7 ganger i døgnet, men at det på sentrale anlegg kan skje oftere. Han presiserer at ingen av selskapets parkeringsvakter får provisjon på bøtelegging.

- Alle våre p-vakter går på fastlønn. Vi fokuserer på om de utsteder riktige kontrollavgifter, og om de får mange klager. Vårt budskap til våre kunder er at de bør følge skilting og bestemmelser på det aktuelle parkeringsanlegget, så slipper de kontrollavgift, sier Molden.

Skrev ut 204 234 bøter I fjor fikk parkeringsklagenemnda inn 4216 klager på bøter skrevet ut av parkeringsselskapene. I tillegg fikk Forbrukerrådet 624 klager. Ifølge parkeringsklagenemnda fikk 41 % av klagerne medhold. Norges nest størst private selskap, Q-park skrev ut 204 234 bøter fordelt på 421 parkeringsanlegg, og er det selskapet i Norge som fikk flest klager rettet mot seg hos nemnda i fjor.

- Vi jobber med å få ned klageprosenten, sier Tone Wicklind-Hansen i Q-park til Dagbladet.

KJØPT OPP: Begge de største private parkeringsselskapene i Norge er kjøpt opp av utenlandske eiere. Men administrerende direktør i Europark Arne Molden, tjente likevel godt i fjor. Foto: Espen Røst / Dagbladet
KJØPT OPP: Begge de største private parkeringsselskapene i Norge er kjøpt opp av utenlandske eiere. Men administrerende direktør i Europark Arne Molden, tjente likevel godt i fjor. Foto: Espen Røst / Dagbladet Vis mer

Hun er daglig leder i den norske delen av selskapet som har vært et tapsprosjekt for de nederlandske eierne de siste årene. I fjor hadde de en total omsetning på vel 543 millioner kroner, hvorav 365 millioner gikk rett til ulike grunn- og gårdeiere som husleie. 95,5 millioner, eller 17,6 % av omsetningen fikk selskapet inn på bøter. Selv står Wicklund-Hansen oppført med en inntekt på nesten 1,6 millioner i skattelistene som ble lagt fram i går.

- Vi jobber langsiktig, og vil forandre denne bransjen som i alt for mange år har levd av å straffe kundene sine. Vi ønsker å forandre det dårlige ryktet vi har fått, etter å ha skrevet ut mange bøter. Derfor planlegger vi nå flere parkeringsanlegg med bom. Der betaler kundene for den tiden de står parkert - følgelig blir det ingen bøter, sier Wicklund-Hansen.

Hun mener fremtiden for norske parkeringstilbydere vil være under bakken, og viser stolt frem det eneste anlegget selskapet selv eier ved Norges bank i Oslo.

- Nå har jeg jobbet ett år i denne bransjen. Det har overrasket meg at jeg har brukt så mye tid på noe som burde kunne unngås. Om folk følger gjeldende parkeringsregler, og de er enkle å forstå, ville vi ikke ha skrevet ut noen bøter, sier hun.

Omsatte for 2 milliarder Hos bransjens egen interesseorganisasjon Norpark er det registrert 353 160 bøter i fjor. Dette ibefatter bøter skrevet ut av kommunale parkeringselskaper og private selskaper som er medlem i foreningen. Norpark presiserer at tallene kun er for medlemmer av Norpark, og at ikke alle medlemmene er representert i tallmaterialet.

Norpark har ingen oversikt over hvor mye parkeringsbransjen i Norge omsatte for i fjor, men tallmateriale Dagbladet har fått viser at de 12 største parkeringsselskapene i Norge omsatte for mer enn 2 milliarder kroner i fjor.

Den tredje største private parkeringsaktøren i Norge er Time Park. Selskapet har bare fått 33 klager rettet mot seg i år, men så ligger det også langt bak de to største selskapene med en omsetning i fjor på vel 75 millioner kroner. Olav Thon som eier selskapet tjente nesten 76 millioner i fjor, ville lett toppet listen over de som tjener mest penger på parkering i Norge, men strengt tatt tjener ikke eiendomsbaronen borparten av sine penger på parkering. Olav Thon ligger i år på 3. plass på lista over norges rikeste.