P-pillene med flest bivirkninger:

P-pillene som oftest gir blodpropp

- Store forskjeller, sier leder i Statens legemiddelverk Steinar Madsen.

FIKK BLODPROPP: Tilde Gustavsson (18) mistet plutselig følelsen i halve kroppen. Røntgenbilder viste at et 2,5 centimeter stort område i hjernen var skadet. Nå, tre år etter at hun ble rammet, får p-pillene hun gikk på, skylda. Foto: Privat
FIKK BLODPROPP: Tilde Gustavsson (18) mistet plutselig følelsen i halve kroppen. Røntgenbilder viste at et 2,5 centimeter stort område i hjernen var skadet. Nå, tre år etter at hun ble rammet, får p-pillene hun gikk på, skylda. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

P-piller er blant de aller vanligste prevensjonsmidlene i Norge. Men for noen medfører bruken bivirkninger. De fleste av dem er ufarlige, men de kan være ubehagelige.

Som oftest gir mange av bivirkningene seg etter at man har gått på «pillen» en stund, mens for andre kan en løsning være å vurdere en annen prevensjonmetode.

- Det er generelt lav risiko for alvorlige bivirkninger. Men man skal likevel være klar over at den aller mest alvorlige bivirkningen bruk av p-piller kan medføre, er blodpropp, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk.

Vanlige bivirkninger av p-piller

Vanlige plager ved bruk av p-piller er:

1. Små blødninger

2. kvalme

3. hodepine

4. svimmelhet

4. ømme bryster

Noen opplever også humørsvingninger.

Hvert år rammes noen kvinner av blodpropp som følge av p-piller. Tilde Gustavsson (18) var bare 15 år da hun ble rammet. Hun er nå handikappet etter å ha blitt lam i halve kroppen.

- Jeg tenkte at det ikke var sant. Jeg var så ung, sier hun til den svenske avisa Expressen.

Gustavsson utdyper overfor Dagbladet at p-pillene hun gikk på heter Prionelle 28. De er ikke tilgjengelig i Norge.

- Men de tilsvarer Microgynon, som er en p-pille med lav risiko for å utvikle blodpropp, sier Madsen, og påpeker at alle p-piller har en risiko.

P-pille-merker

- Risikoen for blodpropp er lav, spesielt hos unge kvinner. Hvert år får 2 av 10 000 jenter som ikke bruker p-piller, blodpropp. Men p-piller øker risikoen, og det er store forskjeller fra preparat til preparat, sier Madsen.

I tabellen nedenfor kan du se hvordan de ulike prevensjonsmidlene påvirker risikoen for blodpropp:

Forklaring av tabell: De nederste preparatene har betydelig høyere risiko for blodpropp og er blant dem Legemiddelverket fraråder å bruke. Kilde: Statens legemiddelverk

Fraråder disse p-pillene

Ifølge Steinar Madsen utgjør de nyeste p-pille-preparatene størst risiko for den alvorlige bivirkningen, blodpropp.

- P-pillene som er eldst, og som har vært lengst på markedet, har lavest risiko for blodpropp. Siden 2010 har Legemiddelverket jobbet aktivt for å få norske leger og helsesykepleiere til å skrive ut resepter på de med lavest risiko for blodpropp, sier Madsen.

Han forteller at blodpropp-tilfellene har gått kraftig ned hos yngre kvinner etter at dette arbeidet begynte for ti år siden.

- Vi tror det kan ha sammenheng med endret bruk av prevensjon, sier Madsen.

Legemiddelfirmaet Bayer fører Yasmin, Yasminelle og Microgynon, som alle er i gruppen av dem som utgjør størst risiko.

- Våre p-piller har en positiv nytte-risiko-profil, og er dokumentert trygge og effektive når de blir brukt i henhold til bruksanvisningen. Bayer har ikke vurdert å fjerne noen av disse fra noen markeder på grunn av kvalitet eller risiko, sier kommunikasjonssjef Frode Nakkim til Dagbladet.

Han presiserer at all bruk av kombinasjonspiller innebærer en økt risiko for blodpropp, og at det er en kjent, men sjelden bivirkning.

FLEST BIVIRKNINGER: P-piller er et vanlig og mye brukt prevensjonsmiddel. Bivirkninger er vanlig, noen mer alvorlige enn andre. Blodpropp er det mest alvorlige, og noen av preparatene utgjør en større risiko enn andre. Foto: Shutterstock
FLEST BIVIRKNINGER: P-piller er et vanlig og mye brukt prevensjonsmiddel. Bivirkninger er vanlig, noen mer alvorlige enn andre. Blodpropp er det mest alvorlige, og noen av preparatene utgjør en større risiko enn andre. Foto: Shutterstock Vis mer

Snus og p-piller

- Behandlende helsepersonell er ansvarlig for å gjøre en best mulig vurdering av hvilken prevensjonsmetode, og hvilket produkt, som er best egnet, sammen med pasienten i hvert enkelt tilfelle, sier Frode Nakkim i Bayer.

Når p-piller skrives ut, skal den som skriver ut resepten alltid spørre pasienten om det er blodpropphistorikk i familien.

- Dette skal lege, jordmor eller helsesykepleier spørre om. Er det det, bør man velge et annet prevensjonsmiddel, sier Madsen.

Åtte prosent av befolkningen er også bærere av et gen som heter Leiden-mutasjon. Det gjør at man er lettere disponert for å få blodpropp, og da bør også p-piller unngås.

Røyking er også uheldig i kombinasjon med p-piller.

- Det kan være en trigger for blodpropp og bør unngås, spesielt når man er eldre. Vi anbefaler ofte at man går over til en prevensjon som ikke har forhøyet risiko for blodpropp etter fylte 35.

- Hva med snus og p-piller?

- Når det gjelder snus og p-piller, mener vi at det ikke i gir noen særlig økt risiko for blodpropp, sier Madsen.

Selv om p-piller er mye prevensjonsmiddel, som gir beskyttelse mot graviditet, er Legemiddelverkets klare anbefaling å bruke langtidsvirkende prevensjon.

- Prevensjonsmidler som p-stav og hormonspiral gir betydelig høyere prevensjonssikkerhet, og er effektive og gode, sier Madsen.

Det synet deler også Bayer.

- Ja, vi deler norske helsemyndigheters ønske om at flest mulig kvinner skal velge langtidsvirkende prevensjon. Salget av p-piller (korttidsvirkende prevensjon) er stabilt, mens salg av hormonspiraler (langtidsvirkende prevensjon) er økende, sier kommunikasjonssjef Nakkim.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer